Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Η Λωρίδα της Γάζας ακόμα τελεί υπό κατοχή

Αύγουστος 2007 / Μετάφραση: http://indy.gr/

Το Al Mezan Center for Ηuman Rights, είναι μια οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Πρόσφατα, πήρε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε διεθνή εκστρατεία με τίτλο Η ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ ΑΚΟΜΑ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κατοχή της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ..
Καλεί λοιπόν, άτομα και οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο να βοηθήσουν υπογράφοντας την αίτηση της εκστρατείας, η οποία απαιτεί να δοθεί ένα τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ.
Πληροφορίες στο site: http://www.mezan.org/en/
Δώστε ένα τέλος στην κατοχή της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας
και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ

Τερματίστε την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Ισραηλινή στρατιωτική κατοχή του Παλαιστινιακού λαού, που κατοικεί στη Λωρίδας της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ συνεχίζεται χωρίς κόστος για το Ισραήλ, αλλά το τίμημα που πληρώνουν οι Παλαιστίνιοι είναι υπερβολικά υψηλό. Παρόλο που η διεθνής κοινότητα, κατά το ισχύον διεθνές νομικό πλαίσιο, είναι υπεύθυνη να προστατέψει τους Παλαιστινίους αμάχους και να εξασφαλίσει την συμμόρφωση του Ισραήλ με τις νομικές του υποχρεώσεις, η κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο, σε σχέση με πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη λύση της κατοχής και των δριμύτατων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (Κ.Π.Ε.) από το Ισραήλ, είναι ανεπαρκής και επιτρέπει την ατιμώρητη συνέχισή τους.
Η κατοχή των Κ.Π.Ε. από το Ισραήλ συνεχίζεται αμείωτη εδώ και 39 χρόνια και ο αντίκτυπος σε οικονομικούς πόρους και ανθρώπινες ζωές είναι αβάσταχτος για τον Παλαιστινιακό λαό, ειδικά στη Λωρίδας της Γάζας, όπου οι τιμές της ανεργίας και της φτώχιας έχουν πλέον φτάσει 40% και 78% αντιστοίχως. Παρά την εφαρμογή του Σχεδίου Απεμπλοκής των Ισραηλινών τον Σεπτέμβριο του 2005, οι Παλαιστίνιοι τώρα βιώνουν χειρότερες συνθήκες από αυτές πριν από τη λύση.
Τα μπλόκα είναι αυστηρά και όλες οι συνοριακές δίοδοι της Λωρίδας της Γάζας είναι είτε μερικώς είτε εξ’ ολοκλήρου κλειστές μετά την Απεμπλοκή, αφήνοντας εγκλωβισμένους ανθρώπους μέσα και έξω από τη Λωρίδα της Γάζας. Η εσωτερική ασφάλεια έχει καταρρεύσει και η διαμάχη μεταξύ Παλαιστινιακών οπλισμένων ομάδων και διευρυμένων οικογενειών έχει αυξηθεί. Ενώ η Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή θα έπρεπε να είναι η γνήσια κυβέρνηση που θα απευθύνει αυτά τα προβλήματα και ενώ έχει ξεκάθαρο πλάνο για να πράξει, η κυβέρνηση έχει παραλύσει, λόγω της διεθνούς ανάκλησης χορηγίας στη δημοκρατικά εκλεγμένη Παλαιστινιακή Κυβέρνηση, όπως επίσης και λόγω των απαγωγών και των παράνομων κρατήσεων των Παλαιστινίων Μελών του Κοινοβουλίου και Υπουργών, των εξω-δικαστικών φόνων πολιτικών προσωπικοτήτων και την καταστροφή των κυβερνητικών κτιρίων.
Το Ισραήλ μετά την Απεμπλοκή έχει μονομερώς διατηρήσει το δικαίωμα να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας όποτε νιώθει να απειλείται η ασφάλεια του, ωστόσο αυτές οι εισβολές έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματισμούς. Στην πρόσφατη επιδρομή του Ιουνίου 2006, πάνω από 200 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές πυραυλικές επιθέσεις, σε λιγότερο από δύο μήνες. Περισσότεροι από 336 Παλαιστίνιοι έχουν φονευτεί εξω-δικαστικά από το Ισραήλ μετά την Απεμπλοκή στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων και εξήντα ενός παιδιών.
Άλλο ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να διευθετηθεί είναι η τακτική της συλλογικής τιμωρίας από το Ισραήλ που συνεχίζεται αμείωτη. Το Ισραήλ συνεχίζει να τιμωρεί τον Παλαιστινιακό λαό, περιορίζοντας την μετακίνηση του εξίσου στην Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, και να διατηρεί τα μπλόκα σε όλα τα σύνορα. Επιπλέον, η επίθεση στο μοναδική εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρισμού στις 28 Ιουνίου 2006 απέκοψε από την πλειοψηφία του πληθυσμού το ηλεκτρικό ρεύμα και το τρεχούμενο νερό. Αυτά είναι απαράδεκτα μέτρα που αποτελούν δριμύτατη καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν ανάγκη την ειρήνη, ασφάλεια, αναγνώριση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, και αυτή η αίτηση σας παροτρύνει να συνεισφέρετε στην λύση αυτής της κατοχής, να βρείτε τρόπους να ασκήσετε πολιτική πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιστρέψει στη αναζήτηση λύσης της διαμάχης βασισμένη στις αρχές της δικαιοσύνης, του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Πολλές χώρες έχουν αποσύρει την χρηματική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή και κάποιες εξακολουθούν να προμηθεύουν με όπλα το Ισραήλ, το όποίο εκ των πραγμάτων αποτελεί συμμετοχή στην κατ’ εξακολούθηση κατεδάφιση Παλαιστινιακών σπιτιών και στο φόνο αμάχων. Η διεθνής κοινότητα έχει νομική και ηθική υποχρέωση, σύμφωνα με όλα τα διεθνή νομικά κείμενα, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της τέταρτης συνθήκης της Γενεύης, όπως επίσης και του διεθνούς εθιμοτυπικού δικαίου, να εξασφαλίσει το τέλος αυτών των συνεχόμενων παραβιάσεων.
Αυτή η αίτηση παροτρύνει τη διεθνή κοινότητα να προάγει και να συνεισφέρει στις προσπάθειες για το τέλος της κατοχής και στην ανεύρεση μιας διαρκούς διευθέτησης για τους Παλαιστινίους, βασισμένη στις αρχές της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου. Τα Υψηλά Συμβάλλοντα Μέλη (κράτη) στην τέταρτη συνθήκη της Γενεύης πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους υπό το άρθρο 1, να εξασφαλίσουν την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου με το να δεσμεύσουν το Ισραήλ στις υποχρεώσεις του κατά το συνέδριο, συμπεριλαμβάνοντας την δίωξη των παραβατών στις αρμοδιότητές τους.
Επίσης, προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα τα ακόλουθα μέτρα:
  • Να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει να βομβαρδίζει και να καταστρέφει σπίτια, βάζοντας αμάχους ως στόχο, και τα μέτρα συλλογικής τιμωρίας
  • Να εξασφαλίσουν ότι όλα τα περάσματα από και προς τη Γάζα θα ξανανοίξουν επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, προσώπων και βοήθειας, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
  • Να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των παράνομα κρατουμένων Παλαιστινίων νομοθετών.
  • Τα κράτη τα οποία προμηθεύουν με στρατιωτικό εξοπλισμό το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθούν ότι δεν θα αναλάβουν καμία τέτοια μεταφορά εάν οι Ισραηλινές αρχές δεν δεσμευτούν ρητά και ξεκάθαρα ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για εξω-δικαστικούς φόνους και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Να απορρίψουν σθεναρά οποιαδήποτε αίτηση γίνει προς την Κυβέρνησή τους να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι η Γάζα δεν είναι πλέον υπό κατοχή.