Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Διακήρυξη της 3ης Διάσκεψης του Bilin - 2008


Καταληκτική δήλωση της 3ης διάσκεψης του Bilin
για τη μη-βίαιη αντίσταση σε επίπεδο βάσης
Πηγή: http://www.bilin-village.org (Bilin 4-6 Ιουνίου 2008)

Η τρίτη διάσκεψη του Bilin σχετικά με τη μη βίαια αντίσταση σε επίπεδο βάσης, που διεξήχθη στο χωριό Bilin κοντά στη Ραμάλα, παρακολουθήθηκε ευρέως τόσο από επίσημους όσο και από πολίτες. Ανάμεσά τους βρέθηκαν, ο πρωθυπουργός Salam Fayyad, ο αντιπρόσωπος του Προέδρου Abbas, μέλη της εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, μέλη του παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, και αντιπρόσωποι από διάφορα πολιτικά κόμματα και κοινωνικές ομάδες.
Υπήρξε επίσης διεθνής συμμετοχή: αντιπροσωπείες ακτιβιστών για την ειρήνη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τον Καναδά, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία, όπως επίσης και ακτιβιστές για την ειρήνη από το Ισραήλ.
Η διάσκεψη που συμπίπτει με τη 60η επέτειο της Nakba και τη συμπλήρωση 41 χρόνων κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών (Naksa), έγινε τη στιγμή που κλιμακώνονται οι ισραηλινές βιαιότητες ενάντια στο λαό μας. Το Ισραήλ συνεχίζει το χτίσιμο του τοίχους του απαρτχάιντ παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, όπως επίσης και τους εποικισμούς και την κατάσχεση της παλαιστινιακής γης, ειδικά στην κατειλημμένη Ιερουσαλήμ, με σκοπό τον εξιουδαϊσμό και την αποκοπή αυτών των εδαφών από την παλαιστινιακή ενδοχώρα, παραβιάζοντας κατάφορα το διεθνές δίκαιο. Δρα μ' αυτόν τον τρόπο προκειμένου να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο έδαφος και να αποτρέψει οποιαδήποτε πολιτική λύση της σύγκρουσης.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει την πολιτική γκετοποίησης των παλαιστινιακών εδαφών με τη χρήση οδοφραγμάτων -που τώρα είναι πια περισσότερα από 590- και μέσω των εκατοντάδων κατεδαφίσεων σπιτιών, και των στρατιωτικών διαταγών κατάσχεσης εδαφών, που έρχονται να προστεθούν στον άδικο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στα παλαιστινιακά εδάφη, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, και τις σφαγές που συνοδεύουν αυτές τις απάνθρωπες πρακτικές. Όλα αυτά συμβαίνουν παρά τις συζητήσεις για μια επικείμενη πολιτική επίλυση.
Αντιμετωπίζοντας αυτήν την οδυνηρή πραγματικότητα, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καμία επιλογή παρά να συνεχίσουν να εκδηλώνουν την αντίθεσή τους σε όλες τις πρακτικές της Κατοχής μέσω της ενεργής μη βίαιης αντίστασης σ' αυτό. Στο άνοιγμα της διάσκεψης, ξεκινήσαμε με την υποδοχή από την οργανωτική επιτροπή που τόνισε πως παρόλο που η υποστήριξη των διεθνών δωρητών στον παλαιστινιακό λαό είναι σημαντική, πρέπει αντιπαραβληθεί με το γεγονός ότι οι επενδύσεις στο Ισραήλ έχουν αυξηθεί από 500 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2002 σε 37 δισεκατομμύρια το 2007, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ αρνείται να συμμορφωθεί με τη συμβουλευτική γνώμη του διεθνούς Δικαστηρίου του Ιουλίου του 2004.
Ο πρωθυπουργός Salam Fayyad, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο Abbas, τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της λαϊκής αντίστασης στην Παλαιστίνη και της ενίσχυσής της προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συνεχιζόμενα ισραηλινά μέτρα ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Κάλεσε το Ισραήλ να εμμείνει σε μια δίκαιη πολιτική διευθέτηση βασισμένη στη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο, και μέσω ενός ειρηνευτικού πλαισίου που να εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τους δύο λαούς σε δύο γειτονικά κράτη κατά μήκος των συνόρων του 1967. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι οι εποικισμοί και η δημιουργία τετελεσμένων στο έδαφος δεν θα φέρουν την ασφάλεια στο Ισραήλ, ενώ -τέλος- εξήρε την αντίσταση των λαϊκών επιτροπών σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο Δρ. Rafiq al- Husseini, αρχηγός του επιτελείου του Προέδρου Abbas, τόνισε τη σημασία του λαϊκού αγώνα και της δημιουργίας νέων τρόπων αντίστασης στην κατοχή. Σημείωσε ότι ο δρόμος για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ, την καταστροφή του τοίχους, την απομάκρυνση των εποικισμών, την απελευθέρωση των παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και την κατάκτηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού πρέπει να περάσει μέσω του Bilin.
Η Louisa Morgantini, αναπληρώτρια ομιλήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να εργαστεί για να μπει ένα τέλος στην κατοχή, να αρθεί ο αποκλεισμός και να αποκατασταθούν οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Υπογράμμισε τη σημασία της εμμονής στα διεθνή ψηφίσματα, ειδικά εκείνα που σχετίζονται με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα που τη μοιράζονται και οι δύο λαοί. Αναφέρθηκε επίσης στην τραγική κατάσταση στη Γάζα και απαίτησε τον τερματισμό της πολιορκίας.
Η Mairead Maguire, ιρλανδή ακτιβίστρια και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, κατηγόρησε το Ισραήλ για την άρνηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, και δήλωσε ότι οι πολιτικές του οδηγούν στην διαιώνιση ενός κράτους που στηρίζεται στον ρατσισμό και τη δημιουργία τετελεσμένων στο έδαφος.
Με επιστολή του προς τους συμμετέχοντες, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter, δήλωσε: "αποδεικνύετε ότι το παλαιστινιακό όνειρο δεν μπορεί να υπονομευθεί σιωπηλά.". Τόνισε επίσης ότι η συνέχιση της ισραηλινής πολιτικής κατάσχεσης εδαφών είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στο δρόμο για την ειρήνη.
Ο Nasser Al Qudwa, πρόεδρος του ινστιτούτου Yaser Arafat υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρήνη κάτω από την κατοχική κυβέρνηση που συνεχίζει τους εποικισμούς.
Η διάσκεψη έλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα υποστήριξης από τον πρώην Γενικό Διευθυντή της UNESCO Federico, δήμαρχο της Σαραγόσα. Συνεισφορές έφτασαν επίσης από ισραηλινούς και διεθνείς αλληλέγγυους ακτιβιστές. Όλα τα παλαιστινιακά εθνικά κόμματα που συμμετείχαν μίλησαν για την σπουδαιότητα της αντίστασης σε επίπεδο βάσης και της αποτελεσματικότητάς της ως στρατηγική με τον ίδιο τρόπο όπως στην πρώτη Intifada.
Οι ομιλητές χαρακτήρισαν την πρόσφατη εμπειρία από το Bilin ως μοντέλο μη βίαιης αντίστασης σε επίπεδο βάσης, με διάφορους τρόπους, που περιλαμβάνουν λαϊκά και νομικά μέσα. Ανέφεραν επίσης ότι η διάσκεψη δεν περιορίστηκε στο Bilin αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες Παλαιστινιακές περιοχές.
Η διάσκεψη συμφώνησε στα παρακάτω:
Σε παλαιστινιακό επίπεδο:
1. Η παλαιστινιακή εθνική ενότητα είναι απαραίτητη για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.
2. Καλούμε την Παλαιστινιακή προεδρία και τους κυβερνητικούς θεσμούς να δεσμευτούν ότι θα εργαστούν σοβαρά για την εφαρμογή της ICJ ruling ενάντια στο τοίχος του απαρτχάιντ, και του επόμενου ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
3. Καλούμε όλα τα επίσημα παλαιστινιακά όργανα να υποστηρίξουν την μη βίαιη αντίσταση βάσης και να πάρουν μια σοβαρή πολιτική θέση ενάντια στην οικοδόμηση του τοίχους, τους εποικισμούς και τον εξιουδαϊσμό της Ιερουσαλήμ.
4. Καλούμε όλες τις εθνικές παρατάξεις να θέσουν τη μη βίαιη αντίσταση βάσης στην κορυφή των αντίστοιχων προγραμμάτων τους, αρχίζοντας με το μποϋκοτάζ και φτάνοντας ως την πλήρη συμμετοχή σε άμεσες ενέργειες.
5. Υποστηρίζουμε τη συνέχιση της παλαιστινιακής λαϊκής αντίστασης ως ένα από τα κύρια στρατηγικά εργαλεία, που βασίζονται στην πετυχημένη εμπειρία αντίστασης στο τοίχος και την κληρονομιά του παλαιστινιακού αγώνα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης Intifada.
Σε ισραηλινό επίπεδο:
1. Ενίσχυση των σχέσεων με ισραηλινά κινήματα ειρήνης που συμμετέχουν στον αγώνα μας ενάντια στο κατοχικό σύστημα.
2. Απόρριψη οποιασδήποτε μορφής ομαλοποίησης με την Κατοχή τους θεσμούς και το προσωπικό της.
Σε διεθνές επίπεδο:
1.Ενίσχυση των σχέσεων με διεθνείς αλληλέγγυους ακτιβιστές, και κινητοποίηση περισσότερων ακτιβιστών για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε αλληλεγγύη με τα παλαιστινιακά αιτήματα.
2. Καλούμε τις οργανώσεις, ενώσεις, κοινωνικές ομάδες και διεθνείς ακτιβιστές για την ειρήνη να κάνουν τα ακόλουθα:
α. Προωθήστε το παλαιστινιακό ιστορικό για να αντικρούσετε την ισραηλινή προπαγάνδα
β. Προωθήστε το μποϊκοτάρισμα, το σταμάτημα των επενδύσεων και την επιβολή κυρώσεων. Ζητείστε από όλα τα κινήματα, σώματα και ενώσεις διεθνών ακτιβιστών να κινήσουν καμπάνιες μποϋκοτάζ που να περιλαμβάνει την απόσυρση των επενδύσεων από το Ισραήλ και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, ειδικά την συμφωνία εμπορικής ένωσης ΕΕ-Ισραήλ.
γ. Πιέστε τους επίσημους διεθνείς οργανισμούς, ειδικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, την ΕΕ, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ να αρνηθούν τα αιτήματα του Ισραήλ για βελτίωση σχέσεων, μέχρι το Ισραήλ να τηρήσει όλες τις διεθνείς νομικές του υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της 4ης συνθήκης της Γενεύης, και να πάψει τις βιαιότητες εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Bilin, 6 Ιουνίου 2008