Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Marwan Abdullal, μέλος του πολιτικού γραφείου του PFLP

Συνέντευξη με τον Marwan Abdullal, μέλος του πολιτικού γραφείου του PFLP και εκπρόσωπό του στον Λίβανο , Φεβρουάριος 2009
Πηγή: http://www.pflp.ps/english

Ποια είναι η θέση σας τώρα, μετά την ισραηλινή επίθεση στην Γάζα;
Στην ερώτησή σας αναφέρεστε στην κατάσταση μετά την ισραηλινή επίθεση στην Γάζα, αλλά κατά τη γνώμη μας η επίθεση είναι διαρκής όχι μόνο όσο αφορά τη Γάζα αλλά ολόκληρη την κατεχόμενη Παλαιστίνη. Συνεχίζεται με διάφορους τρόπους όπως τους επικοισμούς, τις μαζικές συλλήψεις, την οικοδόμηση του τείχους της προσάρτησης, τις κατασχέσεις εδαφών, τον έλεγχο της μετακίνησης των ανθρώπων, και τα πολλά σημεία ελέγχου. Η επίθεση στη Γάζα έγινε για να κρατηθεί η Γάζα κάτω από πυρά μέχρι το Ισραήλ να πραγματοποιήσει τους πολιτικούς στόχους που είχε θέσει πριν την έναρξη του πολέμου.
Με τον πόλεμο το Ισραήλ είναι σαν να πυροβολήθηκε μόνο του στο πόδι. Αποκάλυψε για μια ακόμα φορά το πραγματικό του πρόσωπο. Διέπραξε τα πιο φρικτά εγκλήματα χρησιμοποιώντας τα πιο ανεπτυγμένα όπλα ενάντια σε πολίτες, και προσπάθησε με κάθε άγριο τρόπο να πετύχει τους στόχους της στρατιωτικής του επίθεσης όσο το δυνατόν συντομότερα.
Αλλά η λαϊκή αντίσταση και οι λαϊκές διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο έκαναν αδύνατη την επίτευξη των στόχων του. Γι’ αυτό υπάρχει μια εξάρτηση από πολιτικά μέσα και πολιτική πίεση ώστε να επιτευχθεί ότι η δολοφονική στρατιωτική μηχανή απέτυχε να κάνει.
Η Παλαιστινιακή Αρχή και η Χαμάς θα κάνουν τώρα μια συμφωνία που να ενώνει τους Παλαιστίνιους ή θα συνεχίσουν τον πόλεμο;
Η επίθεση στη Γάζα έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο. Και εννοώ την εσωτερική παλαιστινιακή διαίρεση. Οι συνέπειες του πολέμου έδειξαν ότι η συνέχιση αυτής της διχόνοιας αποτελεί μια σοβαρή απειλή για το Παλαιστινιακό εθνικό πρόγραμμα. Αν υπάρχει οποιαδήποτε αποτίμηση που πρέπει να προηγηθεί της συμφιλίωσης, αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται με το ακόλουθο συμπέρασμα: Οι συζητήσεις με το Ισραήλ δεν θα οδηγήσουν πουθενά, δεν θα προσφέρουν δικαιώματα στους Παλαιστίνιους. Πρόκειται για ένα αδιέξοδο με το σιωνιστικό ρατσισμό να αρνείται την ειρήνη και αντί γι’ αυτήν να δημιουργεί νέα δεδομένα κατοχής εδαφών. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνει η εμπειρία από τις συμφωνίες του Όσλο ως σήμερα.
Είναι αδύνατον να βρεθεί ένα στέρεο έδαφος για αντίσταση όσο υπάρχει διχόνοια. Αντίθετα, η διχόνοια αυτή αποτελεί το κατάλληλο έδαφος για την κατοχή.
Η τοποθέτηση των παλαιστινιακών συμφερόντων ως προτεραιότητα στα ενδιαφέροντα των πολιτικών οργανώσεων θα φέρει τις εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ των οργανώσεων στη σωστή διαδρομή και θα δείξει την θέληση να αρθούν όλα τα εμπόδια. Ως εκ τούτου ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες που άρχισαν στο Κάιρο θα προχωρήσουν σύμφωνα με την προγραμματισμένη ατζέντα, και θα διαμορφωθούν κοινές επιτροπές για να εξετάσουν τα βασικά σημεία που θα περιλαμβάνουν όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις.
Τί έχετε κάνει για τους αδελφούς σας στη Γάζα και ποια είναι η κατάσταση στα παλαιστινιακά στρατόπεδα στον Λίβανο όπου υπάρχουν πολλές ομάδες και παρατάξεις;
Τα εγκλήματα του Ισραήλ στην Γάζα, ήταν αρκετά ώστε να ταρακουνήσουν τη διεθνή συνείδηση. Τα εθνικά αισθήματα του Παλαιστινιακού λαού στα στρατόπεδα του Λιβάνου λειτούργησαν άμεσα. Κι αυτό σχετίζεται και με τον υπόλοιπο παλαιστινιακό λαό, καθώς ο σκοπός είναι ένας, ο εχθρός είναι ένας και το αίμα που χύθηκε είναι αίμα παλαιστινιακό, αίμα των αδερφών μας. Οι Παλαιστίνιοι των στρατοπέδων ήταν οι πρώτοι που πήραν πρωτοβουλίες και αντέδρασαν με θυμό κατά τη διάρκεια των ημερών του πολέμου.
Τί θα κάνει το PFLP στην Παλαιστίνη μετά από όλα αυτά;
Σύμφωνα με την ισραηλινή προπαγάνδα σκοπός του πολέμου ήταν να χτυπηθεί η Χαμάς. Ο εχθρός το έκανε αυτό για να σπείρει διχόνοια ανάμεσα στους Παλαιστίνιους. Αλλά η αντίσταση με όλες τις οργανώσεις της, ανάμεσά τους και το Λαϊκό Μέτωπο, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ένωση των Παλαιστίνιων ενάντια στην Κατοχή και στην υπεράσπιση του Παλαιστινιακού λαού και του δίκαιου σκοπού του. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο στάδιο που απαιτεί σοβαρές συζητήσεις για όλα τα εθνικά ζητήματα, το νέο επίπεδο που δημιουργήθηκε από τις πολεμικές προκλήσεις τη νέα πραγματικότητα και τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ. Ο ρατσισμός στην πιο άσκημη εικόνα του προετοιμάζεται να αναλάβει την κυβέρνηση και την ηγεσία του Ισραήλ. Αυτός ο ρατσισμός αρνείται όλες τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί και συνολικά τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Συνεπώς, ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να του αποδώσει όλα τα χαρακτηριστικά μιας εγκληματικής φύσης. Όταν η Χαμάς κέρδισε τις διαφανείς εκλογές και ανέλαβε την εξουσία, περικυκλώθηκε με πρόσχημα την άρνησή της για ειρήνη και συμφωνίες. Περιμένουμε να δούμε τί θα κάνουν σήμερα όλοι αυτοί που τότε έπραξαν μ’ αυτόν τον τρόπο.
Ο άμεσος στόχος μας σήμερα είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα προετοιμάσει εκλογές βασισμένες στην αναλογική αντιπροσώπευση, και θα εκπονήσει ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να θεωρήσει την PLO ως νόμιμο αντιπρόσωπο του Παλαιστινιακού λαού και η PLO πρέπει να συμπεριλάβει στις γραμμές της όλες τις οργανώσεις σύμφωνα με το ντοκουμέντο εθνικής ενότητας και το πρόγραμμά της.
Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως επιθέσεις με πυραύλους από τον Λίβανο κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα έγιναν από άντρες του PFLP-GC. Είναι αλήθεια;
Δεν γνωρίζω ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις και οι κατηγορίες δεν αποτελούν απόδειξη. Η ένταση των εγκλημάτων που διέπραξε το Ισραήλ είναι τόσο τεράστια που προκαλεί πολλές αντιδράσεις ανάμεσα στον κόσμο. Οι επιθέσεις αυτές μπορεί να ανήκουν σ’ αυτό το πλαίσιο «ατομικής αντίδρασης» παρά σε μια επίσημη οργάνωση.