Κυριακή 30 Απριλίου 2006

Ενάντια στον τερματισμό της συνεργασίας

Κάλεσμα εκ μέρους των Οργανισμών της Παλαιστινιακής Κοινωνίας Πολιτών
Πηγή: http://www.jai-pal.org/ Απρίλης 2006

Εμείς, οι υπογράφοντες, προερχόμαστε από οργανισμούς της Παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών – ένα τμήμα της Παλαιστινιακής κοινωνίας που έχει αγωνιστεί για πολλές δεκαετίες ενάντια στην στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ, που μας επιβλήθηκε από τους Ισραηλινούς.
Καταδικάζουμε την Αμερικανική και Ευρωπαϊκή απόφαση να σταματήσει τη χρηματοδότηση προς τη νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση με την επίφαση ότι δεν απορρίπτει τη βία ή δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, που κατέχει τα Παλαιστινιακά εδάφη. Το ίδιο αυτό κράτος εφαρμόζει διάφορες πρακτικές επιθετικότητας εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και παραβιάζει θεμελιώδη Παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα, εξακολουθεί να αγνοεί τους Παλαιστινίους και αρνείται να διαπραγματευτεί μαζί τους για πολλά χρόνια, ισχυριζόμενο ότι δεν υπάρχει εταίρος για την ειρήνη.
Πιστεύουμε ότι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στα πρόσφατα αποτελέσματα των Παλαιστινιακών εκλογών ήταν οι Αμερικανικές και Δυτικές πολιτικές στην περιοχή, ενώ η τελευταία απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες άλλες δυτικές χώρες αποτελεί συνέχεια των πολιτικών ενεργειών τους, οι οποίες επιλέγουν να αγνοούν τα γεγονότα και την πραγματικότητα και προβαίνουν σε μεροληπτικές κρίσεις στη σφαίρα της διεθνούς πολιτικής.
Εμείς, ως οργανισμοί της κοινωνίας πολιτών, καταδικάζουμε και απορρίπτουμε αυτή την απόφαση, η οποία θα οδηγήσει σε περισσότερο χάος, εξαθλίωση και πείνα τον Παλαιστινιακό λαό, και πιστεύουμε ότι:
Πρώτον, ο Παλαιστινιακός λαός, στις πρόσφατες δημοκρατικές εκλογές του, εξέφρασε την ελεύθερη βούλησή του και απέρριψε τις συνεχιζόμενες πολιτικές της Ισραηλινής επιθετικότητας.
Δεύτερον, οι επίσημες θέσεις των Ευρωπαϊκών και Δυτικών χωρών είναι επονείδιστες, παρουσιάζουν άδικα και ανισότιμα κριτήρια και παρεμβάλλουν εμπόδια στην ανάπτυξη δημοκρατικών πολιτικών διαδικασιών στην Παλαιστίνη και αποδυναμώνουν την αξιοπιστία των πολιτικών τους στην περιοχή.
Τρίτον, πιστεύουμε ότι πολλοί Παλαιστίνιοι βλέπουν τέτοιες θέσεις ως ξεκάθαρο σημάδι υποστήριξης των επιθετικών πολιτικών του Ισραήλ, και της μονομερούς χάραξης πολιτικής του Ισραήλ όταν διαπραγματεύεται με τους Παλαιστινίους.
Τέταρτον, πιστεύουμε ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε περισσότερη λαϊκή υποστήριξη για την ελεύθερα εκλεγμένη ηγεσία του Παλαιστινιακού λαού.
Πέμπτον, η προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον Παλαιστινιακό λαό, περιορίζοντας τις κινήσεις του, εξωθώντας τον στο χείλος της λιμοκτονίας του και απομονώνοντάς τον, θα φέρει μόνο χάος και βία στην περιοχή, και θα περιορίσει σφοδρά την ευκαιρία μιας δίκαιης και ειρηνικής λύσης της σύγκρουσης.
Έκτον, το στοίχημα ότι η πίεση αυτή θα οδηγήσει τους Παλαιστινίους να αλλάξουν τις πολιτικές τους, και να αλλάξουν τη δομή της Παλαιστινιακής κοινωνίας, είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα. Αυτή η πίεση θα οδηγήσει στην καταστροφή των πολιτικών δομών, στις οποίες η Δύση επένδυσε πολλά, θα προκαλέσει εσωτερικές συγκρούσεις και θα αναδείξει την ένοπλη αντίσταση και τη βία ως τα μοναδικά διαθέσιμα μέσα αγώνα για τον Παλαιστινιακό λαό.
Η κατάρρευση των Παλαιστινιακών κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών θα επηρεάσει ολόκληρη την Αραβική περιοχή και τις Αραβο-Ευρωπαϊκές σχέσεις, αυξάνοντας το ήδη υπάρχον κενό στις σχέσεις αυτές, και θα περιορίσει τις δυνατότητες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της Δύσης.
Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε την ιδέα των οργανισμών της Παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών ως υποκατάστατο της Παλαιστινιακής Αρχής, με την ευθύνη να καλύπτουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες του Παλαιστινιακού λαού. Αυτό διαστρεβλώνει το ρόλο της κοινωνίας πολιτών και την εικόνα που έχει η ίδια για τον εαυτό της και άλλους εθνικούς οργανισμούς.
Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τα σχέδια να εναποτεθεί η ευθύνη για τα οικονομικά και ανθρωπιστικά ζητήματα του λαού μας στα χέρια των διεθνών οργανισμών και των υπηρεσιών του ΟΗΕ. Αυτοί οι οργανισμοί δεν λογοδοτούν στο λαό μας και δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι οι προσπάθειές τους θα υπηρετούν τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας. Οι διεθνείς οργανισμοί και οι υπηρεσίες του ΟΗΕ θα έπρεπε να εργάζονται για να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο και όχι για να συντηρούν τις συνεχείς παραβιάσεις του.
Καλούμε τους συμμάχους μας να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους να ανατραπεί αυτή η απόφαση και να ανοίξουν ένα σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο με την Παλαιστινιακή ηγεσία.
Υιοθετήθηκε από τις ακόλουθες οργανώσεις και δίκτυα της Παλαιστινιακής κοινωνίας:
Πρωτοβουλία Υπεράσπισης της Κατεχόμενης Παλαιστίνης και των Συριακών Υψιπέδων - OPGAI
συμπεριλαμβανομένων:
Ομάδα Εναλλακτικού Τουρισμού - Alternative Tourism Group (ATG),
ΜΠΑΝΤΙΛ Κέντρο για την Παλαιστινιακή Αρμοστεία και τα Δικαιώματα των Προσφύγων - BADIL Resource Center for Palestinian Residency and Refugee Rights,
Υπεράσπιση των Παιδιών Διεθνές-Παλαιστινιακό Τμήμα - Defense for Children International-Palestine Section (DCI),
Κοινή Πρωτοβουλία Υπεράσπισης YMCA-YWCA Joint Advocay Initiative,
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Environmental Education Center (EEC),
Το Γκολάν για την Ανάπτυξη - Golan for Development,
Κέντρο Γυναικών Ιερουσαλήμ - Jerusalem Center for Women (JCW),
Λαϊκή Παλαιστινιακή Εκστρατεία Ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ - Palestinian Grass-roots Anti-Apartheid Wall Campaign,
Κέντρο Παλαιστινιακής Γης - Palestinian Land Resource Center (LRC)
και:
Κέντρο Εναλλακτικής Πληροφόρησης - Alternative Information Center (AIC),
Πολιτιστικό και Θεατρικό Κέντρο Al Rowwad - Al Rowwad Cultural and Theater Center,
Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων Προσφύγων - Committee for the Defense of Palestinian Refugee Rights,
Πολιτιστικό Κέντρο Γιάφας - Yafa Cultural Center