Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2006

Η εκλογική νίκη της Χαμάς: Έκκληση για καλή διακυβέρνηση και σεβασμό των Παλαιστινιακών Δικαιωμάτων

Πηγή: http://www.badil.org 27 Γενάρη 2006
Μετάφραση: Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ
Η Χαμάς αντιμετωπίζει πλέον την πρόκληση να ανταποκριθεί στη νομιμότητα και στις πολυποίκιλες λαϊκές προσδοκίες που εκπορεύονται από τη νίκη και το νέο ηγετικό της ρόλο. Η Παλαιστινιακή ψήφος πολύ σωστά χαρακτηρίστηκε ως πολιτικός σεισμός ή τσουνάμι που θέτει βαθιές προκλήσεις στο παλαιστινιακό πολιτικό σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των κοσμικών δυνάμεων της παλαιστινιακής αριστεράς. Το μπαλάκι, ωστόσο, είναι πάλι στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας -των διπλωματών, των κυβερνήσεων, και της κοινωνίας πολιτών- οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν κατά πόσο είναι ικανοί και πρόθυμοι να ακούσουν και να εμπλακούν βασισμένοι στο μήνυμα των Παλαιστίνιων ψηφοφόρων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη (ΚΠΕ).
Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο (ΠΝΣ) διεξήχθησαν δημοκρατικά και ειρηνικά με εκλογική συμμετοχική της τάξεως του 78%. Αυτό αποτελεί αξιοσημείωτη επιτυχία, ιδιαίτερα εξαιτίας της εγγενούς αντίφασης ανάμεσα στις δημοκρατικές εκλογές και τη στρατιωτική κατοχή και αποικιοποίηση: Τα ισραηλινά στρατιωτικά σημεία ελέγχου στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ παρεμπόδισαν την ελεύθερη πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα των περιχώρων, ενώ οι εκλογείς στην πόλη έπρεπε να υποστούν τη βραδυκίνητη διαδικασία του να ρίξουν την ψήφο τους σε ισραηλινά ταχυδρομικά γραφεία , περικυκλωμένα από Ισραηλινή πολιτική και συνοριακή αστυνομία. Ως εκ τούτου, η εκλογική συμμετοχή στην Ιερουσαλήμ ήταν χαμηλή (41%). Περίπου τα δυο τρίτα (6.000.000) των Παλαιστινίων ζουν εξόριστοι και το δικαίωμα ψήφου τους απαγορεύεται υπό τους όρους της Συμφωνίας του Όσλο. Οι Παλαιστίνιοι δεν εξέλεξαν τους αντιπροσώπους τους σε ένα κοινοβούλιο και σε μια κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους αλλά σε μια Παλαιστινιακή Αρχή, με πολύ περιορισμένες εξουσίες σε μικρά τμήματα των ΚΠΕ.
Οι Παλαιστίνιοι στα ΚΠΕ επέλεξαν τους αντιπροσώπους τους σε ένα κοινοβούλιο 132 ατόμων ρίχνοντας δυο ξεχωριστές ψήφους: την πρώτη για τη δημιουργία μιας ενιαίας για όλη τη χώρα ομάδας αντιπροσώπων (66) και τη δεύτερη για μεμονωμένους υποψηφίους σε τοπικό επίπεδο (66 έδρες).
Παρά το γεγονός ότι σ' αυτές τις εκλογές ήταν αναμενόμενη μια ισχυρή καταγραφή της Χαμάς, η σαρωτική νίκη εξέπληξε τους πάντες. Υπό κανονικές συνθήκες η Χαμάς απολαμβάνει τη σταθερή υποστήριξη περίπου του ενός τρίτου του Παλαιστινιακού λαού στα ΚΠΕ και κανείς -ούτε οι Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι, δημοσκόποι, τοπικοί και διεθνείς αναλυτές, ούτε οι Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, ούτε και η ίδια η Χαμάς- δεν πίστευε ότι η ενιαία για όλη τη χώρα λίστα της "Αλλαγή και Μεταρρύθμιση" σε συνδυασμό με τους μεμονωμένους υποψήφιους της Χαμάς θα έπαιρνε 75 από τις 132 έδρες του νέου Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου. Η Φατάχ απέμεινε με 44 έδρες, οι Παλαιστινιακές κοσμικές και δημοκρατικές δυνάμεις που είχαν κατεβάσει τέσσερις ξεχωριστές λίστες πήραν συνολικά 9 έδρες , ενώ 4 έδρες πήγαν σε ανεξάρτητους υποψηφίους, οι περισσότεροι από τους οποίους επίσης υποστηρίζονταν από τη Χαμάς.
Τι έκανε τους Παλαιστίνιους να επιλέξουν τη Χαμάς στις δεύτερες παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές; Η απάντηση έχει τόσο μια εσωτερική όσο και μια εξωτερική συνιστώσα. Ένας σοβαρός εσωτερικός παράγοντας ήταν η γενική λαϊκή κόπωση και απέχθεια για την πολιτική διακυβέρνηση της Φατάχ, η οποία -ως Παλαιστινιακή Αρχή- εξουσίαζε την παλαιστινιακή πολιτική ζωή από την Συμφωνία του ΄Οσλο το 1993. Η ψήφος στη Χαμάς είναι μια ψήφος για αλλαγή, για τον τερματισμό μιας κατάστασης όπου η έλλειψη καλής διακυβέρνησης και δέσμευσης στην υπηρεσία των συμφερόντων του λαού, οι εσωτερικές διαμάχες, η διαφθορά και η αλαζονεία της εξουσίας οδήγησαν σε μια ολοένα και περισσότερο εκφυλιστική κατάσταση. Και η Χαμάς έχει αποδείξει έμπρακτα, ως εκλεγμένος ηγέτης δημοτικών και τοπικών συμβουλίων, ότι είναι πιο αξιόπιστος, αμερόληπτος και αφοσιωμένος δημόσιος υπάλληλος από ότι η παλιά φρουρά της επιφανούς και συνδεμένης με τη Φαταχ ηγεσίας σε κοινοτικό επίπεδο.
Επιπλέον, η Παλαιστινιακή ψήφος υπέρ της Χαμάς είναι μια ψήφος ενάντια στην ελεγχόμενη από τη Φατάχ Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας η δέσμευση στα θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές του Παλαιστινιακού εθνικού αγώνα αμφισβητείται ευρέως. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατέληξε την ίδια στιγμή φυλακισμένος αλλά και αναπόσπαστος εταίρος σε μια ατελείωτη διπλωματία, της οποίας ο σκοπός είναι να καλύψει το γεγονός ότι τίποτε δε γίνεται για να επέλθει μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη και έχει αποτύχει να αναλάβει δράση ενάντια σε όσους -μέσα από τις γραμμές της- δημόσια υποτιμούν την εθνική συναίνεση και τον αγώνα για απελευθέρωση από την κατοχή, για αυτοκαθορισμό και για επαναπατρισμό των προσφύγων. Κανένας από τους υποψηφίους της Φατάχ που κατηγορήθηκε για διαφθορά ή ανάμειξη στην Πρωτοβουλία της Γενεύης, για παράδειγμα, δεν εκλέχτηκε σε τοπικό επίπεδο, εξαιτίας του "ονόματος" που είχε δημιουργήσει, ενώ 45 από τις 665 έδρες πήγαν σε ιδιώτες που έχουν κερδίσει τον τοπικό σεβασμό και συνδέονται με τη Χαμάς. Οι Παλαιστίνιοι ψήφισαν για να τερματιστεί αυτό το κατεστημένο και για μια νέα ηγεσία που θα οδηγήσει τον παλαιστινιακό αγώνα με αποφασιστικότητα και ενάργεια.
Τέλος, η παλαιστινιακή ψήφος για τη Χαμάς είναι ένα μήνυμα στο Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα. Είναι μια ψήφος ενάντια στις εξωτερικές προσπάθειες να τεθούν οι κανόνες της Παλαιστινιακής δημοκρατίας, είναι μια ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στη μαζική ανάμειξη στην εκλογική διαδικασία των δυτικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, οι οποίες επανειλημμένα έχουν απειλήσει να παρακρατήσουν την οικονομική βοήθεια και την πολιτική υποστήριξη αν η Χαμάς συμμετέχει στην Παλαιστινιακή Αρχή. Είναι ένα μήνυμα στη Διεθνή Κοινότητα, ιδιαίτερα στο "Κουαρτέτο", ότι οι Παλαιστίνιοι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να δεχτούν την προσέγγιση της ειρήνευσης που θεωρεί ότι η παλαιστινιακή "μεταρρύθμιση", αντί για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και του αποικισμού, είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η σύγκρουση. Είναι μια έκκληση για τερματισμό της ισραηλινής ατιμωρησίας και για σεβασμό και τήρηση των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η Χαμάς αντιμετωπίζει πλέον την πρόκληση να ανταποκριθεί στη νομιμότητα και στις πολυποίκιλες λαϊκές προσδοκίες που εκπορεύονται από τη νίκη και το νέο ηγετικό της ρόλο. Η Παλαιστινιακή ψήφος πολύ σωστά χαρακτηρίστηκε ως πολιτικός σεισμός ή τσουνάμι που θέτει βαθιές προκλήσεις στο παλαιστινιακό πολιτικό σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των κοσμικών δυνάμεων της παλαιστινιακής αριστεράς. Το μπαλάκι, ωστόσο, είναι πάλι στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας -των διπλωματών, των κυβερνήσεων, και της κοινωνίας πολιτών- οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν κατά πόσο είναι ικανοί και πρόθυμοι να ακούσουν και να εμπλακούν βασισμένοι στο μήνυμα των Παλαιστίνιων για αλλαγή προς την ορθή διακυβέρνηση και σε μια βασισμένη σε αρχές σθεναρή στάση στον αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ειρήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: