Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2005

Μορντεχάι Βανούνου: Η ατομική βόμβα του Ισραήλ προστατεύει την πολιτική απαρτχάιντ

Συνέντευξη στην Silvia Cattori, 14 Οκτώβρη 2005
Το 1986, ο Μορντερκχάι Βανούνου, μηχανολόγος στο πυρηνικό εργοστάσιο Ντιμόνα του Ισραήλ αποκάλυψε στην εφημερίδα London Sunday Times την ύπαρξη προγράμματος μυστικών ισραηλινών πυρηνικών όπλων. Απήχθη στην Ιταλία από τη Μοσάντ, τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, μετά τη συνάντησή του με τους βρετανούς ρεπόρτερ. Πριν τη δημοσίευση του άρθρου με τις αποκαλύψεις του δικάστηκε μυστικά και φυλακίστηκε για 18 χρόνια. Αποφυλακίστηκε στις 21 Απριλίου του 2004 σε ηλικία 50 ετών. Αν και ακόμη απαγορεύεται να έχει επαφή με δημοσιογράφους, τον περασμένο Οκτώβριο ο Βανούνου απάντησε τις απαντήσεις της Ελβετίδας δημοσιογράφου Σίλβια Κατόρι σε αποκλειστική συνέντευξη για το Voltaire Networks. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:
Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζετε τώρα;
Δεν μου επιτρέπουν να φύγω από το Ισραήλ. Με απελευθέρωσαν από τη φυλακή αλλά τώρα βρίσκομαι σ' ένα μεγαλύτερο κελί: το Ισραήλ. Θα ήθελα να φύγω απ' αυτή τη χώρα και να χαρώ την ελευθερία μου. Έχω σιχαθεί την Ισραηλινή εξουσία. Ο στρατός μπορεί να έρθει και να με τιμωρήσει οποιαδήποτε στιγμή. Νιώθω ότι βρίσκομαι στο έλεός τους. Θα ήθελα να ζήσω πολύ μακριά από 'δω.
Θα σας αφήσει το Ισραήλ να φύγετε από τη χώρα;
Δεν ξέρω. Είπαν ότι δεν θα μπορούσα να φύγω από το Ισραήλ για ένα χρόνο. Μετά, όταν πέρασε ο χρόνος, ανανέωσαν την απαγόρευση για ακόμη έναν χρόνο που τελειώνει τον επόμενο (2006) Απρίλιο. Αλλά αυτό μπορούν να το κάνουν όσες φορές θέλουν.
Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών (ΣΜΔΠ), γνωρίζοντας ότι, στην περίπτωση του Ισραήλ, η "αμφισημία του Ισραήλ" γίνεται ανεκτή ενώ στο Ιράν ασκείται πίεση, ακόμη κι ενώ το τελευταίο υποβάλλεται σε επιθεωρήσεις;
Όλες οι χώρες θα έπρεπε να είναι ανοικτές στις διεθνείς επιθεωρήσεις και να λένε την αλήθεια σχετικά τι κάνουν μυστικά στις πυρηνικές υποδομές τους. Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη ΣΜΔΠ. Περίπου 180 χώρες το έχουν κάνει, συμπεριλαμβανομένων όλων των Αραβικών χωρών. Η Αίγυπτος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ, η Ιορδανία, όλοι οι ισραηλινοί γείτονες έχουν ανοίξει τα σύνορά τους στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ).
Το Ισραήλ αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα. Είναι η μοναδική χώρα που έχει αρνηθεί να υπογράψει τη συνθήκη. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα έπρεπε ν' αρχίσουν να δίνουν σημασία στην υπόθεση του Ισραήλ. Το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλη χώρα. Πρέπει να τερματίσουμε την υποκρισία και να αναγκάσουμε το Ισραήλ να υπογράψει τη ΣΜΔΠ. Το Ισραήλ θα πρέπει να δεχτεί τους επιθεωρητές της ΔΕΑΕ στο Ντιμόνα.
Το Ιράν, το οποίο συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις και αποδέχεται τις επιθεωρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, δέχεται απειλές παρ' όλα αυτά να υποστεί κυρώσεις. Αλλά, τίποτα δεν γίνεται στην περίπτωση του Ισραήλ που έχει πυρηνικά όπλα και απορρίπτει τις επιθεωρήσεις της ΔΕΑΕ.
Γιατί οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εφαρμόζουν πολιτική "δύο μέτρων και σταθμών";
Ναι, και είναι ακόμη χειρότερα απ' ότι λέτε. Όχι μόνο δεν λαμβάνουν μέτρα αλλά επίσης βοηθούν μυστικά το Ισραήλ. Υπάρχει μυστική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ της Βρετανίας και της Γαλλίας. Αυτές οι χώρες έχουν αποφασίσει να στηρίξουν την πυρηνική δύναμη του Ισραήλ επειδή θέλουν το Ισραήλ να είναι στην υπηρεσία τους ως αποικιακή χώρα που εγγυάται τον έλεγχό τους στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής και να κρατήσουν τους Άραβες στην υπανάπτυξη και φατριακές έριδες. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος αυτής της συνεργασίας.
Δεν αποτελεί το Ιράν απειλή, όπως ισχυρίζονται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ;
Υπό την εξουσία της ΔΕΑΕ το Ιράν δεν αποτελεί κανενός είδους απειλή. Οι δυτικοί ειδικοί γνωρίζουν απόλυτα τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, σε αντίθεση μ' εκείνο του Ισραήλ, που δεν αφήνει κανέναν να εισέλθει στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που το Ιράν αποφάσισε να κάνει ένα ακόμη βήμα και να πει στον κόσμο: "Δεν μπορείτε να ζητάτε περισσότερη διαφάνεια από μας ενώ κλείνετε τα μάτια σ' αυτό που γίνεται στο Ισραήλ!".
Οι Άραβες γνωρίζουν εδώ και 40 χρόνια ότι το Ισραήλ έχει ατομικές βόμβες κανείς δεν κάνει τίποτα γι' αυτό. Όσο ο κόσμος εξακολουθεί να αγνοεί τα ατομικά όπλα του Ισραήλ, δεν πρόκειται να έχει την ηθική εξουσία να πει οτιδήποτε για το Ιράν. Αν ο κόσμος πράγματι ανησυχεί, αν θέλει να θέσει ένα τέλος στη διάδοση των πυρηνικών, πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, δηλαδή το Ισραήλ!
Πρέπει να είναι πολύ ενοχλητικό για σας να ακούτε ότι το Ισραήλ, ένας παραβάτης των κανονισμών, λέει ότι είναι έτοιμο να βομβαρδίσει το Ιράν, μια χώρα που μέχρι στιγμής δεν έχει παραβεί κανέναν κανόνα!
Ναι, με τρελαίνει. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ασκούμε κριτική στο Ιράν. Προτού κάνουμε οτιδήποτε ενάντια σε οποιαδήποτε χώρα θα πρέπει να τακτοποιήσουμε την υπόθεση του Ισραήλ. Αν θέλει κανείς να κάνει οτιδήποτε ενάντια στο Ιράν, πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ. Ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοεί τι κάνει το Ισραήλ τα τελευταία 40 χρόνια. Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αναγκάσουν το Ισραήλ να υπογράψει τη ΣΜΔΠ. Έφτασε η στιγμή η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα. Ο Αραβικός κόσμος θα πρέπει να ανησυχεί εξαιρετικά για το γεγονός ότι όλος ο κόσμος κριτικάρει το Ιράν, που δεν έχει πυρηνικά όπλα, ενώ αγνοεί το Ισραήλ.
Ποια κράτη συνεργάστηκαν με το Ισραήλ;
Το Ισραήλ βοήθησε τη Γαλλία και τη Βρετανία στην εκστρατεία τους εναντίον της Αιγύπτου το 1956. Μετά την επιχείρηση του Σουέζ, η Γαλλία και η Βρετανία άρχισαν να συνεργάζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ ως ανταπόδοση της υποστήριξης που τους παρείχε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Δεν βοηθούσε και η Νότια Αφρική το Ισραήλ μέχρι το 1991;
Ήταν ακριβώς στη Νότια Αφρική, στην έρημο, που το Ισραήλ έκανε πυρηνικές δοκιμές.
Φαίνεται ότι τη δεκαετία του 1960 ο πρόεδρος Κένεντυ ζήτησε να γίνουν επιθεωρήσεις στο Ντιμόνα, στο Ισραήλ. Βλέπετε καμία σχέση ανάμεσα σ' αυτό το αίτημα και τη δολοφονία του;
Πιστεύω ότι, εκείνη την περίοδο, οι ΗΠΑ αντιτίθονταν στο ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Κέννεντυ προσπάθησε να σταματήσει το Ισραήλ αλλά δολοφονήθηκε πριν μπορέσει να το κάνει. Για μένα, η δολοφονία του είχε να κάνει με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες. Εκείνοι που τον σκότωσαν ήταν υπέρ της διάδοσης των πυρηνικών. Χάρη στο θάνατό του συνεχίστηκε η διάδοση. Για την ακρίβεια, οι πρόεδροι Τζόνσον και Νίξον, που τον διαδέχτηκαν, δεν έδειξαν καμία ενόχληση απ' αυτό. Άφησαν το Ισραήλ να ενεργήσει. Μπορούμε απλά να δούμε ότι έγινε μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση μετά τη δολοφονία του Κέννεντυ.
Η αποκάλυψή σας δεν έκανε το Ισραήλ ν' αλλάξει τη μυστικότητά του σχετικά με το ζήτημα. Το Ισραήλ κατάφερε να κάνει όλες τις μεγάλες δυνάμεις να μην ενεργήσουν εναντίον του. Ήταν η στρατηγική του Ισραήλ, ενάντια στη διαφάνεια, αποτελεσματική;
Ναι, πρέπει να το παραδεχτούμε. Το Ισραήλ είναι μια περίπτωση που θα πρέπει να μελετηθεί. Πως μπορεί μια μικρή χώρα να αγνοεί όλο τον κόσμο και να συνεχίζει με μια επιθετική πολιτική και να μην ανησυχεί για κανέναν άλλο; Ναι, το Ισραήλ μπορούσαν να το πράξουν αυτό. Αλλά, σήμερα ο κόσμος έχει αλλάξει. Ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε. Ο κομμουνισμός ηττήθηκε. Ο κόσμος βαδίζει προς την ειρήνη. Μπορούμε να δούμε ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα βοηθήσουν το Ισραήλ. Τώρα που το Ισραήλ πρέπει να δείξει ότι θέλει την ειρήνη και τον τρόπο που θα την αποκτήσει, ποια είναι η χρησιμότητα των πυρηνικών όπλων; Η πυρηνική πολιτική του Ισραήλ ήταν δυνατή μέσα στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου. Σήμερα πρέπει να αναγκάσουμε το Ισραήλ να υιοθετήσει μια νέα πολιτική, που θα δείχνει στον κόσμο ότι θέλει την ειρήνη και ότι αναγνωρίζει ότι δεν χρειάζεται πυρηνικά όπλα.
Στη δεκαετία του 1950, το Ισραήλ είχε ήδη σημαντικό οπλοστάσιο. Τι λόγο είχε τότε να διαθέτει πυρηνικά όπλα;
Μια μικρή χώρα όπως το Ισραήλ δεν έχει κανένα βάσιμο λόγο να έχει τέτοια τεράστια ποσότητα ατομικών όπλων. Είναι σαν το Ισραήλ να είχε προσβληθεί από φρενίτιδα για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περιοχή! Αν ένα πυρηνικό όπλο χρησιμοποιούνταν ενάντια στη Συρία, την Αίγυπτο, ή την Ιορδανία, τα ραδιενεργά κατάλοιπα θα έπληγαν επίσης και το Ισραήλ. Μέχρι σήμερα, οι Ισραηλινοί δεν έχουν κατορθώσει να συζητήσουν μεταξύ τους το ζήτημα. Ωστόσο, είναι ένα πρόβλημα που ανησυχεί ολόκληρο τον κόσμο. Περιμένουμε την απάντηση του Ισραήλ.
Για το Ισραήλ, δεν είναι κυρίως ένα όπλο που του επιτρέπει να διατηρεί το στάτους κβο, ως ένα όργανο πολιτικού εκβιασμού, ώστε να μπορεί να συνομιλεί με ίσους όρους με τις μεγάλες δυνάμεις -ξεκινώντας από τις ΗΠΑ- και να μην παραχωρεί τίποτα στους Άραβες που το Ισραήλ έχει λεηλατήσει και που είναι αδύναμοι στο στρατιωτικό τομέα;
Αυτό είναι σωστό. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ισχύ των όπλων του για να επιβάλει την πολιτική του. Το Ισραήλ έχει μεγάλη εξουσία, συνθλίβει με αλαζονεία όλους τους γείτονές του. Ούτε οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουν στο Ισραήλ τι να κάνει! Η Ευρώπη βλέπει τώρα το μέγεθος της ισχύος του Ισραήλ. Χωρίς να χρησιμοποιούν την ατομική βόμβα και χωρίς καν να απειλούν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, οι Ισραηλινοί μπορούν να επιβάλουν την εξουσία τους, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Μπορούν να χτίσουν ένα τείχος, μπορούν να οικοδομούν αποικίες στην Παλαιστίνη. Κανείς δεν μπορεί να τους πει ότι δεν μπορούν να το κάνουν επειδή είναι εξαιρετικά ισχυροί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του πολιτικού τους εκβιασμού. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους όπλα εναντίον οποιασδήποτε χώρας προσπαθεί να σταματήσει την επιθετική πολιτική τους ενάντια στους Παλαιστινίους. Αυτή είναι η σημερινή κατάσταση. Όλος ο κόσμος το ξέρει.
Και υπάρχει ένας ακόμη λόγος που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν κάνουν τίποτα. Ξέρουν το μέγεθος της εξουσίας του Ισραήλ. Επομένως ο καλύτερος τρόπος να εναντιωθεί κανείς στο Ισραήλ είναι να γνωστοποιήσει στον κόσμο την αλήθεια και να μελετήσει τι συμβαίνει σ' αυτή τη χώρα αναφορικά με τα ατομικά όπλα μέχρι να τα εγκαταλείψουν.
Το Ισραήλ σκέφτηκε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ενάντια στους Άραβες γείτονές του το 1973;
Ναι. Το 1973 το Ισραήλ ήταν έτοιμο να χρησιμοποιήσει ατομικές βόμβες ενάντια στη Συρία και την Αίγυπτο.
Υποφέρατε πολλά που αποκαλύψατε ένα κρατικό μυστικό. Τελικά ποιο ήταν το αποτέλεσμα;
Πρώτον, ο κόσμος τώρα έχει στοιχεία ότι το Ισραήλ διαθέτει ατομικά όπλα. Από δω και πέρα, κανένας δεν μπορεί να αγνοεί την αλήθεια αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Μετά απ' αυτό το Ισραήλ εμποδίστηκε να καταφύγει σε τέτοιου είδους όπλα. Ένα άλλο αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι ο κόσμος έμαθε τι έκανε μυστικά αυτό το μικρό Εβραϊκό κράτος. Και ο κόσμος επίσης έμαθε για τα ψέματα και την παραπληροφόρηση πάνω στα οποία στηρίζεται αυτό το κράτος. Γνωρίζοντας ότι μια μικρή χώρα όπως το Ισραήλ μπορούσε να κατασκευάσει 200 ατομικές βόμβες συνειδητοποίησε τον κόσμο. Ο φόβος ότι και κάποια άλλη μικρή χώρα μπορούσε να κάνει το ίδιο έκανε τον κόσμο να σκεφτεί τρόπους να σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών και να εμποδίσει το Ισραήλ να βοηθήσει άλλες χώρες να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα στο μέλλον.
Όταν ο κόσμος έμαθε τι έκανε μυστικά το Ισραήλ ο φόβος για την πυρηνική διάδοση αυξήθηκε. Ο κόσμος έμαθε την ισραηλινή ισχύ και άρχισε να πιέζει αυτή τη χώρα να κάνει ειρήνη με τους Παλαιστινίους και τον Αραβικό κόσμο. Το Ισραήλ δεν είχε πλέον λόγο να ισχυρίζεται ότι φοβάται τους Άραβες γείτονες, όπως έκανε από το 1950, και χρειάζεται όπλα για να εγγυηθεί την ασφάλειά του.
Γιατί εξακολουθεί να σας κυνηγάει το Ισραήλ;
Αυτό που έκανα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο για όλες τις ισραηλινές πολιτικές κινήσεις! Αναγκάστηκαν ν' αλλάξουν τα σχέδιά τους. Η μυστική πυρηνική πολιτική του Ισραήλ δημιουργήθηκε από τον Σιμόν Πέρες. Και αυτή η πολιτική μυστικής κατασκευής πυρηνικών όπλων καταστράφηκε! Μετά την αποκάλυψη, το Ισραήλ έπρεπε να αλλάξει κατεύθυνση και να κάνει νέα σχέδια. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι συνέπεια αυτού που έκανα. Έπρεπε να εφεύρουν άλλους τύπους όπλων. Τώρα χτίζουν το τείχος τους, τα σημεία ελέγχου, τους εποικισμούς και κατάφεραν να κάνουν την Εβραϊκή κοινωνία πιο θρησκόληπτη, πιο εθνικιστική και πιο ρατσιστική αντί να πάρει άλλο δρόμο, αντί να κατανοήσει ότι η μοναδική δυνατή λύση είναι η ειρήνη, αντί να αναγνωρίσει ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και αντί να θέσει ένα τέλος στη σύγκρουση. Αυτό που θέλει το Ισραήλ είναι να συνεχίσει να χτίζει το τείχος και τους εποικισμούς του!
Επομένως αυτό που κάνατε ήταν πολύ σημαντικό!
Ως άνθρωπος έκανα κάτι για την ασφάλεια και το σεβασμό της ανθρωπότητας. Όλες οι χώρες πρέπει να μας σέβονται, όλους μας!, ως ανθρώπινα όντα, άσχετα σε ποια θρησκεία ανήκουμε, είτε είμαστε Εβραίοι, Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι ή Βουδιστές. Το Ισραήλ έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: είναι μια χώρα που δε σέβεται τα ανθρώπινα πλάσματα. Οι συνέπειες είναι καταστρεπτικές για την εικόνα του Ισραήλ. Το κράτος του Ισραήλ απέχει πολύ από το να είναι δημοκρατία. Το εβραϊκό κράτος είναι ρατσιστικό. Όλος ο κόσμος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το Ισραήλ εφαρμόζει πολιτική απαρτχάιντ. Αν είσαι Εβραίος μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις και να πας όπου θέλεις. Αν δεν είσαι Εβραίος δεν έχεις δικαιώματα. Αυτός ο ρατσισμός είναι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι απολύτως ανίκανο να αποδείξει ότι είναι δημοκρατία. Κανένας δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το ρατσιστικό κράτος, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να αποδεχτούν τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ αλλά πως μπορούν να δικαιολογήσουν αυτό το κράτος του φασιστικού απαρτχάιντ;
Φαίνεται σαν να αρνείστε να αναγνωρίσετε τη νομιμότητα αυτού του κράτους;
Φυσικά. Αυτό είπα όταν απελευθερώθηκα από τη φυλακή: δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό το Εβραϊκό κράτος. Το Ισραηλινό Εβραϊκό κράτος είναι το αντίθετο της δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε ένα κράτος για όλους τους πολίτες, άσχετα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Η λύση είναι ένα κράτος για όλους τους πολίτες όλων των θρησκειών, όπως συμβαίνει σε δημοκρατίες όπως τη Γαλλία και την Ελβετία και όχι ένα κράτος μόνο για Εβραίους. Ένα εβραϊκό κράτος δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο ύπαρξης. Οι Εβραίοι δεν έχουν ανάγκη ένα φονταμενταλιστικό καθεστώς όπως του Ιράν. Οι άνθρωποι χρειάζονται μια αληθινή δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα όντα. Σήμερα έχουμε δύο φονταμενταλιστικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή: το Ιράν και το Ισραήλ. Αλλά το Ισραήλ είναι πολύ πιο φονταμενταλιστικό από το Ιράν!
Επομένως για σας το Ισραήλ αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από το Ιράν;
Φυσικά. Όλοι γνωρίζουμε σε τι βαθμό οι Ισραηλινοί έχουν κάνει τον Παλαιστινιακό λαό να υποφέρει παραπάνω από 50 χρόνια! Έφτασε ο καιρός ο κόσμος να δώσει σημασία στο Παλαιστινιακό Ολοκαύτωμα. Οι Παλαιστίνιοι έχουν υποφέρει πολλά, για πολύ καιρό εξαιτίας της κατοχής! Οι Εβραίοι δεν τους σέβονται και δεν τους θεωρούν καν ανθρώπινα όντα. Δεν αναγνωρίζουν κανένα από τα δικαιώματά τους και εξακολουθούν να τους κυνηγάνε, να διακινδυνεύουν τη ζωή τους και συνεπώς και το μέλλον τους.
Τι θα λέγατε στη χώρα μου την Ελβετία, τον θεματοφύλακα των Συνθηκών της Γενεύης;
Η Ελβετία θα πρέπει ξεκάθαρα και δυνατά να καταδικάσει τη ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ, δηλαδή όλες τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, είτε Μουσουλμάνων είτε Χριστιανών. Όλες οι χώρες πρέπει να απαιτήσουν από το Ισραήλ να σεβαστεί τους μη-Εβραίους ως ανθρώπινα όντα. Για την ακρίβεια δεν έχω το δικαίωμα να μιλάω μαζί σας, δεν έχω εξουσιοδότηση να μιλάω με ξένους. Κάνοντάς το παρά την απαγόρευση αναλαμβάνω ένα ρίσκο. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τις αποζημιώσεις για το ολοκαύτωμα για να κατασκευάσει όπλα, να καταστρέψει σπίτια και Παλαιστινιακές περιουσίες. Ελπίζω η χώρα σας να μπορέσει να μου δώσει διαβατήριο και να με βοηθήσει να φύγω από το Ισραήλ. Η ζωή είναι πολύ σκληρή εδώ. Αν είσαι Εβραίος δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν είσαι ή αν πάψεις να είσαι* αντιμετωπίζεσαι χωρίς σεβασμό.
(*) Ο Βανούνου έχει ασπαστεί το χριστιανισμό.