Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Ανοίξτε τα σύνορα της Γάζας

Επείγουσα έκκληση σε όλα τα κινήματα
Πηγή: http://palsolidarity.org/ , International Solidarity Movement ( I.S.M. )
Μετάφραση: http://www.intifada.gr/ 4 Φλεβάρη 2009
Καλούμε όλα τα κοινωνικά κινήματα, κυρίως τα δίκτυα No Border, και τους λαούς με συνείδηση να βάλουν ως στόχο να πιέσουν τις πρεσβείες του Ισραήλ και της Αιγύπτου, θεσμούς και πολυεθνικές. Κυρίως της επόμενες μέρες που θα ενταθεί το κλείσιμο των συνόρων, πρέπει να δουλέψουμε για να πιέσουμε και τις δυο κυβερνήσεις να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο και να ανοίξουν τη Γάζα για την ελεύθερη διακίνηση βοήθειας, αγαθών και ανθρώπων.

Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για ένα κάλεσμα από τις οργανώσεις της παλαιστινιακής κοινότητας και τις πάνω από 130 ΜΚΟ του Παλαιστινιακού Δικτύου ΜΚΟ (PNGO) για άμεσο άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων που ελέγχονται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Η Γάζα βρίσκεται στη μέγγενη μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Χιλιάδες τόνοι φαγητού, ιατρικής και επείγουσας βοήθειας, που περιλαμβάνει κουβέρτες και στρώματα, δωρεές από χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ και οργανώσεις αρωγής, παραμένει στα συνοριακά φυλάκια, αφού τόσο η ισραηλινή όσο και η αιγυπτιακή κυβέρνηση απαγορεύουν την είσοδο τους στη Γάζα.
Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι 900,000 κάτοικοι της Γάζας εξαρτώνται τώρα από τη βοήθεια που διανέμεται για τη διατροφή τους, μετά την 22 ημερών επίθεση σε αυτή τη στενή λωρίδα γης. Μόνο σε 100 φορτηγά με βοήθεια επιτρέπεται η είσοδος κάθε μέρα στη Γάζα - 30 λιγότερα από αυτά που έμπαιναν πέρσι και σημαντικά λιγότερα σε σχέση με την περίοδο πριν την ισραηλινή επίθεση: μια επίθεση που άφησε πάνω από 1300 παλαιστίνιους νεκρούς, στην πλειοψηφία τους άμαχους που σφαγιάστηκαν στους δρόμους ή τα σπίτια τους. Με πάνω από 5,000 τραυματίες και 100,000 άστεγους, η είσοδος της βοήθειας είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή.
Αυτό είναι ένα μικρό μέρος των 500-600 φορτηγών που εκτιμάται ότι είναι απαραίτητο να μπαίνουν για να βοηθήσουν τον πληθυσμό της Γάζας σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με την UNRWA, τα φορτηγά με τρόφιμα επαρκούν για να ταϊσουν μόλις 30,000 ανθρώπους τη μέρα.
Σε εκατοντάδες άρρωστους, τραυματίες από αυτό τον πόλεμο, αλλά και τις προηγούμενες εισβολές, απαγορεύεται η έξοδος από τη Γάζα για την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Πάνω από 268 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή θεραπευτεί επειδή τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα από την έναρξη του συνεχιζόμενου αποκλεισμού πριν από δύο χρόνια.
Το Ισραήλ και η Αίγυπτος είχαν ορίσει τις 5 Φλεβάρη ως την τελική μέρα για να φύγουν όλοι οι διεθνείς από τη Γάζα μέσω του συνοριακού φυλακίου της Ράφα. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορα της Ράφα επ' αόριστον. Παρ' ότι το Αιγυπτιακό Υπουργείο Υγείας εξέδωσε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι θα επιτρέπεται η διέλευση για ανθρωπιστικούς λόγους, πολλοί ασθενείς δεν κατάφεραν να βγουν, πριν καν το επίσημο κλείσιμο των συνόρων. Εκατοντάδες άρρωστοι, εκ των οποίων κάποιοι τραυματίες από την τελευταία εισβολή, περιμένουν ακόμα την άδεια εξόδου από τη Γάζα μέσω της Ράφας για ιατρική περίθαλψη.
Η κοινωνία της Γάζας ανησυχεί ότι το Ισραήλ θα επιχειρήσει να ελέγξει πλήρως τη Γάζα οικονομικά, πολιτικά, πολιτιστικά και στρατιωτικά τις επόμενες εβδομάδες.
Πριν τις ισραηλινές εκλογές, οι κάτοικοι της Γάζας φοβούνται ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα διενεργήσει και άλλες τυφλές εκτελέσεις και θα συνεχίσει τις δολοφονικές επιδρομές εναντίον παλαιστίνιων κυβερνητικών προσώπων, με στόχο κοινωνικές και οικονομικές υποδομές και τυφλές δολοφονίες αμάχων. Πράξεις που δεν αφαιρούν μόνο ζωές, αλλά με επιτυχία παραλύουν την παλαιστινιακή ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της ανακατασκευής των σπιτιών που καταστράφηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μπουλντόζες πριν και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Συμπαγές Μολύβι".
Χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον παραμένοντας σε μικρής αντοχής πάνινες σκηνές, που θυμίζουν τις μαζικές εκτοπίσεις κατά τη διάρκεια της εθνοκάθαρσης του 48, όταν εγκαθιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ πρώτη φορά στην παλαιστινιακή γη.
Πραγματοποιείται μια ντε φάκτο αρπαγή γης και επαν-αποικιοποίηση της Γάζας, με την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών και αγροκτημάτων στις περιοχές που το Ισραήλ ορίζει ως "νεκρή ζώνη", στη Ράφα, τις Ανατολικές (Σιτζαγιε) και Βόρειες (Μπέιτ Χανούν) περιοχές της Γάζας. Οι δολοφονίες, οι βομβαρδισμοί και οι πυροβολισμοί αγροτών και κατοίκων στις περιοχές των συνόρων συνεχίζονται.
Η "νεκρή ζώνη" επεκτάθηκε μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη κατά ένα χιλιόμετρο. Η ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις πυροβόλησαν κατοίκους που επεχείρησαν να πάρουν τα πράγματα τους από τα βομβαρδισμένα και κατεστραμμένα από μπουλντόζες απομεινάρια των σπιτιών τους κατά μήκος των συνόρων της Μπέιτ Χανούν. Ο στρατός επίσης εξακολουθεί να πυροβολεί αγρότες που καλλιεργούν τα χωράφια τους σε περιοχές όπως η Αλ Φαραχιν κοντά στη Χαν Γιουνις.
Το παλαιστινιακό υπουργείο γεωργίας λέει ότι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατέστρεψαν το 60% της καλλιεργήσιμης γης της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.
Αποτελεσματική διεθνής άμεση δράση και μια κλιμάκωση της εκστρατείας για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεων είναι αναγκαίες για να αντιδράσουμε στην ένταση της συλλογικής τιμωρίας, στις φυλακίσεις και στο συνεχιζόμενο πόλεμο εις βάρος του λαού της Παλαιστίνης.
Η κατάσταση επιδεινώνεται: ο ασφυκτικός κλοιός στο λαό της Γάζας σφίγγει, η ανθρωπιστική βοήθεια σκόπιμα στραγγαλίζεται, οι πληγές βαθαίνουν, οι άνθρωποι εξευτελίζονται σε καθημερινή βάση και η ανάπτυξη δεν μπλοκάρετε απλά αλλά είναι στη διαδικασία να αντιστραφεί ενεργά.
Σταματήστε τη συλογική τιμωρία του λαού της Γάζας - Ανοίξτε τα σύνορα.