Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Διακήρυξη της Διεθνούς Συνάντησης Βηρυττού , 2009

Για την υποστήριξη της αντίστασης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη δημιουργία εναλλακτικών στην παγκοσμιοποίηση (16-18 Γενάρη 2009)
Με πρωτοβουλία και υποστήριξη από πολλά ερευνητικά κέντρα, ενώσεις και πολιτικά και κοινωνικά κινήματα, ολοκληρώθηκαν, το τριήμερο 16-18 Γενάρη 2009 , οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης της Βηρυτού με τη συμμετοχή 450 αράβων και διεθνών αντιπροσώπων και ατόμων από η ηπείρους (66 χώρες)
Η συνάντηση, στην οποία εκπροσωπήθηκαν με σημαντική παρουσία, η Λατινική Αμερική, η Ασία και η Εγγύς Ανατολή, ενσωμάτωσε το πνεύμα της Tricontinental. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από δύο σημαντικά γεγονότα της τρέχουσας συγκυρίας: από τη μία η ηρωική αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα που αντιμετώπισαν μια χωρίς προηγούμενο ένταση της βίας και ωμότητα, και από την άλλη η συνολική κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού που δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική αλλά και οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και ηθική, και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση της ανθρωπότητας.
Αρχές και δικαιώματα
Η συνάντηση επιβεβαιώνει ότι:
  • Οι λαοί έχουν δικαίωμα στην αντίσταση, δικαίωμα που πρέπει να είναι αναφαίρετο, να υποστηρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και να αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.
  • Η μάχη της αντίστασης ενάντια στην αποικιοκρατία δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη μάχη που δίνουν οι επαναστάτες και οι ελεύθεροι άνδρες και γυναίκες ενάντια στον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, την στρατιωτικοποίηση και την εξάλειψη των κοινωνικών παροχών που κερδήθηκαν χάρη σε 200 χρόνια αποφασιστικών αγώνων της εργατικής τάξης.
  • Οι λαοί έχουν κυριαρχικό δικαίωμα στους φυσικούς τους πόρους. Το δικαίωμα στην τροφή, την υγεία και την εκπαίδευση πρέπει να μπαίνει πάνω από οποιοδήποτε εμπορικό αντάλλαγμα (commercial consideration)
  • Κάθε πολιτισμός και όλη η γνώση πρέπει να συμβάλουν στην αύξηση του κοινού πλούτου της ανθρωπότητας στη βάση του σεβασμού της φύσης, της προτεραιότητας των ανθρώπινων αναγκών και της δημοκρατικής διαχείρισης της κοινωνίας
  • Το δικαίωμα για δημοκρατική διακυβέρνηση πρέπει να αφορά όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το οικονομικό επίπεδο και να αποτελεί υπόθεση και των ανδρών και των γυναικών.
  • Οι λαοί έχουν δικαίωμα στις πολιτιστικές διαφορές και την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας, και πρέπει να είναι εγγυημένη η απόρριψη οποιασδήποτε πολιτιστικής και φυλετικής προκατάληψης.
Εκστρατείες και ψηφίσματα
Σχετικά με τη Γάζα
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στην αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Καταδικάζουν την τρομοκρατία και τα εγκλήματα που διαπράττονται από το Ισραήλ ενάντια στον πληθυσμό της Γάζας, κατά παράβαση όλων των ανθρωπιστικών κανόνων και ανθρωπίνων αξιών.
Απαιτούν επίσης:
  1. Την εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων στο Ισραήλ, όπως διακοπή διπλωματικών σχέσεων, διάλυση (διμερών) συμφωνιών και απαγόρευση κάθε πώλησης όπλων στη χώρα αυτή.
  2. Την απαγγελία)νομικών κατηγοριών ενάντια στα κράτη και τις εταιρείες που πωλούν όπλα στο Ισραήλ.
  3. Η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάψει οποιαδήποτε πολιτική, πολιτιστική και οικονομική συνεργασία με το Ισραήλ και να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες και συμβάσεις που την συνδέουν με τη χώρα αυτή.
  4. Να διοργανωθεί μια διεθνής διάσκεψη για την αξιολόγηση των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων ενάντια στην ανθρωπότητα που διαπράχτηκαν ενάντια στον πληθυσμό της Γάζας, όπως και των οικονομικών και οικολογικών εγκλημάτων, και να απαγγελθούν δικαστικές κατηγορίες ενάντια σε όσους είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα αυτά όπως και για εκείνα που διαπράχθηκαν στον Λίβανο το 2006
  5. Να τεθεί σε ισχύ το ψήφισμα 3379 των Ηνωμένων Εθνών, να εξισωθεί ο σιωνισμός με τον ρατσισμό και να αποβληθεί το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Έθνη.
  6. Να ξεκινήσει μια διεθνής εκστρατεία για την ανοικοδόμηση της Γάζας, την άρση του αποκλεισμού και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Σχετικά με τον αντιιμπεριαλιστικό και αντιαποικιοκρατικό αγώνα
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση:
  1. Εκφράζουν την υποστήριξη τους στην Παλαιστινιακή και τη Λιβανέζικη αντίσταση και τον αγώνα τους ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Εκφράζουν επίσης την υποστήριξή τους στην Ιρακινή αντίσταση που μάχεται ενάντια στην κατοχή από τις ΗΠΑ, και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Ιρακινού λαού να διατηρήσει την εδαφική του ενότητα.
  2. Υποστηρίζουν την αυτοδιάθεση του Αφγανικού λαού και τον αγώνα του ενάντια στην αμερικανονατοϊκή κατοχή.
  3. Χαιρετίζουν τους προέδρους της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, Ούγκο Τσάβες και Έβο Μοράλες για την υποστήριξή τους στην αντίσταση των λαών και εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στον αγώνα των δύο αυτών ηγετών ενάντια σε οποιαδήποτε επέμβαση των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.
  4. Ζητούν την άρση του αποκλεισμού της Κούβας και την απελευθέρωση των κουβανών που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ.
  5. Καταδικάζουν τη συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη νεοφασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας που εδώ και τέσσερις δεκαετίες τρομοκρατεί το λαό της χώρας και εργάζεται για την αποσταθεροποίηση των προοδευτικών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής. Εκφράζουν επίσης την υποστήριξή τους στα επαναστατικά κινήματα που μάχονται ενάντια στο καθεστώς αυτό.
  6. Καλούν για το σχηματισμό μιας διεθνούς ένωσης μελών κοινοβουλίων με σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαών στην αντίσταση και την αυτοδιάθεση, και την επαναενεργοποίηση των συμφωνιών για την προστασία του πολιτικού πληθυσμού.
  7. Καλούν για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου μέσων (ενημέρωσης) που να ξεσκεπάζει τα προπαγανδιστικά ψέματα σχετικά με τη φύση των εγκλημάτων που διαπράττει το Ισραήλ.
  8. Καλούν σε συνέχιση των εργασιών του δικαστηρίου συνειδήσεων για να δικάσει τα εγκλήματα πολέμου και ειδικά για να φέρει μπροστά στη δικαιοσύνη εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στον Λίβανο το 2006.
  9. Καλούν για τη διεξαγωγή μιας καμπάνιας για την εφαρμογή του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το ρατσιστικό τοίχος διχοτόμησης στην Παλαιστίνη.
  10. Καλούν στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου για το συντονισμό μεταξύ τοπικών αντιπροσώπων σε περιόδους κρίσης και πολέμων.
  11. Καλούν σε απόρριψη των απειλών και των προκλήσεων των ΗΠΑ σχετικά με το δικαίωμα του Ιράν να αναπτύξει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα στα πλαίσια των διεθνών προτύπων. Απορρίπτουν επίσης τις πολεμοχαρείς απειλές των ΗΠΑ ενάντια στην Συρία και το Σουδάν.
  12. Καλούν για την ανατροπή των προσπαθειών των ΗΠΑ να αφαιρέσουν από την διεθνή και ανθρωπιστική νομοθεσία όλο το περιεχόμενό της κάτω από την πρόφαση του αποκαλούμενου πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία.
Οι συμμετέχοντες προτείνουν ως εναλλακτικές λύσεις στην κυριαρχία της αγοράς
  1. Να αποσυρθούν οι τομείς της γεωργίας και εκείνοι που αφορούν τα τρόφιμα, από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις και τον κυβερνητικό έλεγχο (GATT, OMC…)
  2. Να αμφισβητηθούν οι συμφωνίες και οι διεθνείς πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την βιοποικιλότητα με το να επιτρέπουν σε μεγάλες εταιρείες να έχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε ζώντες οργανισμούς.
  3. Να ιδρυθεί μια Μεσογειακή Κοινή Αγορά, βασισμένη στην αρχή του δίκαιου εμπορίου ανάμεσα σε καταναλωτές και παραγωγούς, στο βορρά και τον νότο της Μεσογείου όπως και στο εσωτερικό κάθε χώρας. Αυτό πρόκειται να γίνει στα πλαίσια της διαδικασίας μιας περιφερειακής συνεργασίας στην Μεσόγειο (με εξαίρεση το Ισραήλ όσο παραμένει άλυτο το αποικιακό πρόβλημα στην Παλαιστίνη), σε αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του Σαρκοζύ.
  4. Τον αγώνα ενάντια στην υπερκμετάλλευση με τη βιομηχανική αλιεία και την υποστήριξη της μικρής κλίμακας αλιείας με την εγγύηση κοινωνικών επιχορηγήσεων.
  5. Την διατήρηση της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και των θεμελιωδών για την ζωή πόρων, με την ανάπτυξη της οργανικής γεωργίας και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Center for Studies and Documentation in Beirut, International Campaign against American and Zionist Occupation (the Cairo Conference),
National Gathering to Support the Choice of Resistance (Lebanon),
Anti-Imperialist and Peoples’ Solidarity Forum (the Calcutta-India Conference),
Stop War Campaign (London),
Union of Democratic Youth (Lebanon),
Network of the Organizations of Palestinian Youth, Party of Dignity (Egypt),
Popular Campaign to Break the Siege of Gaza,
KIFAYA (the Egyptian movement for change),
Union of Democratic youth (Lebanon),
Egyptian Women’s Issues Association,
Palestinian Youth Organizations Network (Palestine),
Federation of Moroccan Trade Unions, Mediterranean Agency for International Co-operation (AMCI–Morocco),
Arab Youth Council,
Walk to the Arab Parliament (Morocco),
Dated and Strategic Studies Center (Syria),
El Badil Regroupment Against Globalization (Syria),
Campaign Genoa 2001 (Greece),
L’Altra Lambardia-Sulatesta,
Anti-Imperialist Camp (Greece),
Socialist Thinking Forum (Jordan),
Organization of the Revolutionary Socialists (Egypt).
(Συνεχίζεται)