Τον Οκτώβρη του 1975, οι Ιορδανικές αρχές συνέλαβαν τον Άζμι Αλ Κχαούζα, ηγετικό στέλεχος του PFLP και αρνήθηκαν να τον ελευθερώσουν ή να τον δικάσουν. Με αυτόν ανεβαίνει ο αριθμός των κρατουμένων στην Ιορδανία σε 143 που ανήκουν στις τέσσερις Αντιστασιακές Οργανώσεις. Στις φυλακές, οι κρατούμενοι υπόκεινται σε πολλά βασανιστήρια καις συνεχώς υποφέρουν στην υγεία τους από τις επιδεινούμενες συνθήκες κράτησης.
Από τον Σεπτέμβρη του 1970, το Ιορδανικό καθεστώς καταδιώκει και κατακρατεί μέλη της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Ο στρατιωτικός μηχανισμός της ασφάλειας έχει επιβάλλει μια αρχή τρόμου, σε μια προσπάθεια να ξεριζώσει την Παλαιστινιακή δραστηριότητα στην Ανατολική Όχθη, καθώς και τις προσπάθειες σαμποτάζ ενάντια στο Ισραήλ από τον Λίβανο μέσου του προσωπικού της Ιορδανικής πρεσβείας στη Βυρηττό. Επίσης εξασφαλίζει εκπαίδευση και όπλα στις δεξιές δυνάμεις. Το Ιορδανικό καθεστώς έχει συνεργαστεί πολλές φορές με τις ισραηλινές αρχές ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση.
Είναι φανερό από το ερωτηματολόγιο των κρατουμένων στην Ιορδανία και στις κατεχόμενες περιοχές, το γεγονός ότι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις Ιορδανικές φυλακές είναι από αυτούς που υποστηρίζουν ενεργητικά τον αγώνα στα κατεχόμενα εδάφη ενάντια της Σιωνιστικής Κατοχής.
Αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό το γεγονός εάν δημοσιευθεί, θα προκαλέσει λαϊκή διαμαρτυρία, το Ιορδανικό καθεστώς προφασίζεται ότι αυτοί οι κρατούμενοι είναι μια απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ιορδανίας.
Η πρόσφατα αυξανόμενη Ιορδανό-Ισραηλινή προσέγγιση οδήγησε τις αρχές του Αμμάν να εντείνουν την καταπίεση ενάντια των Παλαιστινίων πατριωτών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών. Η αποκορύφωση αυτού ήταν η σύλληψη του Αζμί Αλ Κχαούζα (Αμπού Ισάμ) στις 2/10/75 στο Αμμάν. Αυτή είναι η 6η φορά που συλλαμβάνεται από το 1971 και κάθε φορά η ασφάλεια (μουχαμπαράτ), τον ρωτούσε για την δράση στα κατεχόμενα εδάφη, σε μια προσπάθεια να μάθει σχετικά με τις μεθόδους επαφής και την οργανωτική δομή των παράνομων δραστηριοτήτων εκεί.
Ο Αμπού Ισάμ είναι γνωστός σαν ένας αγωνιστής της απελευθέρωσης στη Δυτική όχθη του Ιορδάνη. Συνελήφθη σαν μέλος του Αραβικού Εθνικού Κινήματος στην καμπάνια του 1966 ενάντια στην καταπίεση των Ιορδανικών αρχών, οπότε κρατήθηκε για 3 μήνες. Μετά την κατοχή της Δυτικής όχθης επανέλαβε την παράνομη δραστηριότητα και βοήθησε να χτιστούν οι πρώτοι πυρήνες της Αντίστασης εκεί. Καταδιώχτηκε από τις αρχές κατοχής και αναγκάστηκε να αφήσει την Δυτική όχθη το 1968.
Από την σύλληψη του, πριν 41/2 μήνες, ο Αμπού Ισάμ κρατείται σε ένα σκοτεινό κελί απομόνωσης στις φυλακές της Ασφάλειας στο Αμπτάλ . Ανακρίνεται από τον Μουστάφα Αλ Κούζι, ένα αξιωματικό της «Παλαιστινιακής πτέρυγας» και από τον Σαμίχ Μπινού, αξιωματικό ανακρίσεων της Ασφάλειας. Η υγεία του, σύμφωνα με εκθέσεις, έχει πρόσφατα επιδεινωθεί σοβαρά και οι αρχές μάταια προσπαθούν να το εκμεταλλευτούν για να του πάρουν πληροφορίες. Η ασφάλεια τον ονόμαζε «γαλαζοαίματο», ένας δικός τους όρος που τον χρησιμοποιούν για κάποιον που δεν μπορούν να τον σπάσουν ή να τον αναγκάσουν να αποκαλύψει πληροφορίες. Παρά την μακρά κράτηση του, ακόμη δεν του έχουν αποδώσει επισήμως κατηγορία ούτε έχει εκδοθεί ένταλμα για την σύλληψη και κράτηση του ούτε του επιτρέπουν να έλθει σε επαφή με δικηγόρο.
Στα τέλη Αυγούστου του 1975, πριν την σύλληψη του Αμπού Ισάμ, οι Ιορδανικές αρχές έβαλαν σε ενέργεια μια εκστρατεία να κυνηγήσουν όποιον δουλεύει ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή. Η ασφάλεια φυλάκισε πολλούς, μαζί με ένα αριθμό μαχητών που συνελήφθηκαν στο δρόμο για τα κατεχόμενα εδάφη, ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους. Όλοι οι κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε διάφορα βασανιστήρια, όπως ηλεκτροσόκ, τράβηγμα των τριχών, βούτηγμα του κεφαλιού σε βαρέλι με νερό μέχρι να πνιγεί και κάψιμο με φωτιστικό οινόπνευμα. Σε όλους αυτούς τους κρατούμενους, αρνήθηκαν μια δημόσια δίκη ή κάθε δικαίωμα υπεράσπισης.
Η ασφάλεια έστρεψε όλη της την προσοχή σε τρία στελέχη του «Λαϊκού Μετώπου» (PFLP) που συνελήφθησαν τον Αύγουστο και που βασανίζονται για να δώσουν πληροφορίες για την Αντίσταση, για το PFLP, τις δραστηριότητες του και τους πυρήνες του στα κατεχόμενα εδάφη. Αυτά τα στελέχη είναι:
ΜΑΧΜΟΥΤ ΝΑΖΖΑΛ: ένας δραστήριος ηγέτης του PFLP που πάλεψε ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή. Σπούδασε δικηγόρος στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου. Συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου του 1975, δικάσθηκε στα τέλη του Νοέμβρη και καταδικάσθηκε σε 3 χρόνια φυλακή. ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ. Η κατηγορία ήταν η κατοχή όπλων και προσπάθεια να ανατρέψει την κυβέρνηση με τη βία. Αρχικά τον ανέκριναν στο Αρχηγείο της στρατιωτικής ασφάλειας και τώρα βρίσκεται στη φυλακή Σατλ (πόλη της Ιορδανίας).
ΤΖΙΧΑΝΤ ΑΛ ΤΖΑΜΠΡΥ: στέλεχος του PFLP, δούλεψε ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή. Ήταν διοικητής στρατιωτικής θέσης στην Ιορδανική κοιλάδα κατά τον πόλεμο. Συνελήφθη το 1974 και καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλακή για κατοχή όπλο και ένα χρόνο αργότερα ελευθερώθηκε με αμνηστία. Ξανά συνελήφθη στα τέλη Αυγούστου 1975, τον βασάνισαν σκληρά και καταδικάσθηκε χωρίς δίκη, σε 3 χρόνια φυλακή με την πρόφαση της κατοχής όπλων και προσπάθεια ανατροπής της Κυβέρνησης.
ΦΑΡΟΥΚ ΣΑΧΟΥΗΛ: στέλεχος του PFLP, δούλευε ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή. Ήταν διοικητής στη μάχη του Μπεντ Φουρίκ στις 13 Απρίλη 1968 ενάντια στις Ισραηλινές δυνάμεις. Συνελήφθη στην Ιορδανία το 1971 μετά τη μάχη στο Τζέρας και Αζλούν και κρατήθηκε 21/2 χρόνια στην Αλ Τζαφρ σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως. Μετά την απελευθέρωση του, αφοσιώθηκε στην Αντίσταση ενάντια στους Σιωνιστές εχθρούς. Συνελήφθη πάλι, βασανίστηκε και καταδικάστηκε χωρίς δίκη σε 3 χρόνια φυλακή με την κατηγορία της κατοχής όπλων και για προσπάθεια ανατροπής της Κυβέρνησης. Ήταν πρώην δεκανέας του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Στρατού και κατετάγη από τους πρώτους στο PFLP το 1967. αυτές οι φυλακίσεις θα μπορούσαν να ανακοινωθούν στα «παραλειπόμενα» της πρόσφατα ανακοινωθείσης συνάντησης του Βασιλιά Χουσεϊν και της Αμερικανό-Ισραηλινής συμφωνίας που αφορούσε τις Ιορδανό-Ισραηλινές διαπραγματεύσεις στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη.
Οι άλλοι κρατούμενοι που επίσης κατηγορήθηκαν ότι ανήκουν ή υποστηρίζουν τις Αντιστασιακές Οργανώσεις (Αλ Φατάχ, Λαϊκό Μέτωπο-Γενική Διοίκηση και το Δημοκρατικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) είναι αντάρτες, εργάτες, έμποροι, συγγραφείς, γεωργοί και φοιτητές. Κανείς από αυτούς δεν είχε την αρμόζουσα δίκη και σε πολλούς δεν έχει δοθεί επίσημη κατηγορία ή καταδίκη.
Παραθέτουμε ένα κατάλογο φυλακισμένων στις Ιορδανικές φυλακές κατά τον Φλεβάρη του ’76. Σήμερα έχουν αυξηθεί κατά πολύ.
1. Μπασίμ Καναάν
2. Φαντλ Αμπού Σαα
3. Τζαουντάτ Μωχάμετ Γιουσούφ
4. Μωχάμετ Μουσταφά Ιστανμπουλίγια
5. Αμπντουλ Ραχμάν Αμπούλ Ραμπ
6. Χουσεϊν Διμπ αχμάντ
7. Μουσταφά Αχμάντ Σαλίχ
8. Χουσεϊν ριζκ Χουσεϊν
9. Χουσεϊν Μωχάμετ Χουσεϊν
10. Καμίλ Άουντα
11. Χαμάντα Φαράϊνα
12. Σάμι Μωχάμετ Αλ Σαϊντ
13. Αμπντούλ Χάντι Νάσας
14. Ταϊσιρ Αλ Τζάμπρι
15. Φάϊσαλ Χαμίντα
16. Σαλίχ Νταρουϊς
17. Μωχάμετ ρασίντ Αλ Ραζούμπ
18. Ιμπαήμ Μωχάμετ Σουλεϊμάν
19. Μούσα Μπαντάουι Τζαουχάρ
20. Χαλίντ Σαάντ Διάμπ
21. Σαλάμα Ζιάντ Νάσσερ
22. Σαϊντ Αμπού Ζάινα
23. Χασάν Άουντα Άχμαντ
24. Ματζίντ Αμπντουλάχ Αλ Ασάντι
25. Σαλίχ Ισμαήλ Αλ Σαλίχ
26. Νάσιμ Σαμπάχ Αλ Ιράκ
27. Άουνι Μωχάμετ Τζιμπρίλ
28. Σαϊντ Μωχάμετ Αλαγιάν
29. Μωχάμετ Γιουσούφ Αμρ
30. Ακίφ Αμπτούλ Ραχίμ Τζαράρ
31. Αμπντούλ Καρίμ Σαλίχ Αμπντουλάχ
32. Ανίς Αλ Άμπιντ Σιχάντα
33. Σάλεμ Χαλίλ Σάλεμ
34. Ισμαήλ Σαϊντ Ατίγια
35. Μωχάμετ Σαντίκ Σαϊντ
36. Αμντούλ Ραχμάν Γιουσούφ ΑΝ Τζεμέλ
37. Σαμίρ Μαχμούτ Αμπντουλάχ
38. Μωχάμετ Χαλίλ Σάλεμ
39. Φάουζι Ιμπραήμ Μάντι
40. Γιουσούφ Αμπού Σούλταν
41. Μούνδιρ Αμπντούλ Φάταχ Ιρσαϊντ
42. Αμντουλάχ Αμπού Μουναϊσεμ
43. Ναζίχ Αλί Αλ Ταλλούζι
44. Άνουαρ Σαλίχ Αμπού Χάραμπ
45. Σάαντι Σάλμαν Κάτταμ
46. Νούρα Αμντούλ Καρίμ
47. Γιουσούφ Χασσάν Ίσα
48. Φουάντ Άχμαντ Αμπού Μαντίλ
49. Αμπντουλάχ Χάλικ Αμπού Μαντίλ
50. Εϊντ Ζαγίντ Αμπού Αζούμ
51. Χάσιμ Σιχάμπ
52. Φάχρι Μωχάμετ Σουλεϊμαν
53. Άντλι Τζαμίλ Σαϊντ
54. Μπαχτζάτ μωχάμετ Αμπντουλάχ Ράχμαν
55. Ανουάρ Σαϊντ Ζιάνου
56. Σουλεϊμαν Χουσεΐν Σάλεμ
57. Μωχάμετ Μούσα Σαλίμ
58. Μωχάμετ Μούμπάρακ αλί
59. Μωχάμετ Χουσεϊν Νταούτ
60. Ομάρ Αμντούλ Ραχμάν Γιούσουφ
61. Σάμπρι Μωχάμετ κασίμ
62. Σελίμ Τζούμαα Σελίμ
63. Μωχάμετ Σαϊντ Αλί
64. Χούσνι Μουνεϊζιλ
65. Εϊντ Φάρχαν Αλαγιουάν
66. Ναζίχ Ομάρ Αλ Τάρσα
67. Ιμπραήμ Σουλεϊμάν Κάμπνταν
68. Γιούνς Αχμάντ Γιούνις
69. Σουλεϊμαν Χάμαντ Αλ Κουράνι
70. Χουσεϊν Αχμάντ Ατάγια
71. Ισμαήλ Μωχάμετ Αλ Άζα
72. Μωχάμετ Σουλεϊμαν Χασσάν
73. Άτα Μωχάμετ Σουλάιμ
74. Αμντούλ Χαμίντ Ισμαήλ Χασσάν
75. Ιμπραήμ Αχμάντ τζαμπρ
76. Ίσα Μαχμούτ Αμντούλ Λατίφ
77. Γιούσσουφ Σαντίντ
78. Χασσάν Αμπού Τζουαγιάντ
79. Άχμαντ Σουλεϊμαν Αμπού Σαγιάχ
80. Μωχάμετ Μουμπαράκ Αλ Σαουάρκα
81. Ανίς Άχμεντ Χουμαγιαντάν
82. Χασσάν Χασίμ Αλ Ιράκι
83. Σουλεϊμαν Μουσλίμ Αλαγιάν
84. Αγίντ Μουρζάκ Εϊντ
85. Αουάντ Σουλεϊμάν
86. Μούτλακ Σουλεϊμαν Αλ Χαουάτ
87. Ιμπραήμ Φαγιάντ Καμίς
88. Σαλάμα Μούσα Σαλίχ
89. Αουάντ Σουλεϊμαν Αμπού Καφφ
90. Ιμπραήμ Σάλεμ Αμπού σαρίφ
91. Σάλμαν Αουάντ Σάλμαν
92. Αμπντούλ Καρίμ Αλί Είντ
93. Μωχάμετ Φαγιάν Καναάν
94. Αλί Αουάντα Σίρχάν
95. Σάλεμ Σουλεϊμαν Σαλίχ
96. Άζμι Σαϊντ Τζουντίγια
97. Μαρουάν Τζαμίλ Μωχάμετ
98. Αμπντουλάχ Άχμαντ Αουάντα
99. Ιμπραήμ Αντιλ Άκλ
100. Τζαμάλ Μωχάμετ Άλι Ναουφάλ
101. Ιμπραήμ Αντάουι
102. Αμπντούλ Τζάμπαρ Γιουσούφ Μωχάμετ
103. Αμπντούλ Καρίμ Ιμπραήμ Αουάντ
104. Φάτχι Αμπντούλ Κάντερ Σουλτάν
105. Χαμάντα Χαμντάν Αντουάν
106. Μωχάμετ Αμπντούλ Καρίμ Αγίντ
107. Ιμπραήμ Μπανάτ
108. Χασίμ Φάχμι Νάουφαλ
109. Άσσι Αμντουλάχ Άσσι
110. Μαχμούντ Νταμπούρ
111. Ουάλντ Άχμαντ Ιμπραήμ
112. Χισάμ Αλ Φάχουμ
113. Σάλεμ Μωχάμετ Αλ Μπάκρι
114. Ιμπραήμ Αμπντούλ Νάμπι
115. Μωχάμετ Σάμπαχ Ριζκ
116. Αντίμπ Αλ Καμπάλι
117. Γάζι Γιούσουφ
118. Σαϊντ Αλί Νάουφαλ
119. Χάιλ Μάρεϊ
120. Χαχσίν Σάλαχ
121. Άλαν Μωχάμετ
122. Ρασίντ Ουάντι
123. Αλί Ντάασα
124. Μωχάμετ Αλ Ρούσαν
125. Σιχάντα Αμπού Σαρίφ
126. Μωχάμετ Σαϊντ Μουκμπίλ
127. Χαγίλ Ναγίφ
128. Χαλίντ Μάρεϊ Χάσσαν
129. Τζουχαά Χουντρ
130. Μαχμούτ Άχμαντ Χάσσαν
131. Μουστάφα Σάμπρι Αλ Κανάς
132. Μαρουάν Χαφέζ Αμπντουλάχ
133. Καμίς Χασίμ Τζαρούσι
134. Μωχάμετ Μάτζεντ Αμπντούλ Φάταχ
135. Ραφίκ Αμντούλ Ράχμαν
136. Άζμι Γιούσουφ Μωχάμετ
Φλεβάρης 1976
<<Πίσω Συνέχεια>>