Η άφιξη της Λέιλα Χάλεντ στην ΑΘήνα |
Μετά από προσπάθειες χρόνων, η Λέιλα Χάλεντ, η θρυλική Παλαιστίνια αγωνίστρια της ελευθερίας, που έγινε γνωστή για τη αεροπειρατεία της πτήσης TWA και έκανε γνωστό το παλαιστινιακό ζήτημα σε όλο τον κόσμο, ήρθε στην Ελλάδα. Όπως η ίδια είπε χαρακτηριστικά, ήταν πολύ χαρούμενη που για πρώτη φορά «περπάτησε» στην χώρα μας και δήλωσε ενθουσιασμένη με την υποδοχή που της επιφύλαξαν τόσοι πολλοί, απλοί άνθρωποι. Η Λέιλα Χάλεντ, είχε πετάξει πάνω από την Αθήνα στην διάρκεια της αεροπειρατείας και είχε στείλει μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό που βασανιζόταν από την στρατιωτική χούντα. Η δεύτερη φορά που απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό ήταν στο 1 Resistance Festival μέσω skype, καθώς η ελληνική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να της δώσει βίζα. Και αυτό το ταξίδι όμως, δεν έγινε χωρίς δυσκολίες και παρενοχλήσεις. Μέχρι να βγει από το αεροδρόμιο και να την αγκαλιάσουμε, δεν πιστεύαμε ότι τελικά θα ήταν κοντά μας.
Η Λέιλα Χάλεντ ήρθε καλεσμένη του Resistance Festival και του Δρόμου της Αριστεράς, που έγινε στις 24-25-26 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Μίλησε στην εναρκτήρια πολιτική εκδήλωση με θέμα «Ελεύθεροι Λαοί σε Ελεύθερες Χώρες» και ο άμεσος, μεστός και ζεστός λόγος της, ξεσήκωσε όλους όσους παρευρίσκονταν σε αυτή την ιστορική στιγμή: «Εμείς οι Παλαιστίνιοι διακηρύττουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και ένας από τους λόγους που μπορούμε να τον συνεχίσουμε είναι ότι κι εσείς είστε μαζί μας. Όσο είσαστε μαζί μας, δεν φοβόμαστε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους». Στη συνέχεια παρακολούθησε την παράσταση "Το όνομά μου είναι Rachel Corrie" που η θεατρική ομάδα της Μάνιας Παπαδημητρίου έπαιξε προς τιμήν της. Η Λέιλα, με την ευγένεια και την ευγνωμοσύνη που την χαρακτηρίζει, ευχαρίστησε προσωπικά όλους τους συντελεστές της παράστασης.
Η Λέιλα Χάλεντ, ένας ζεστός, προσιτός άνθρωπος με σπάνιο ήθος, υπέγραφε το βιβλίο της «Ο Λαός μου Θα Ζήσει», που μόλις κυκλοφόρησε από της εκδόσεις Α/συνέχεια και συνομιλούσε με όλο τον κόσμο (διαβάστε την εισαγωγή του βιβλίου στα ελληνικά και στα αγγλικά). Μαζί με τον Χάλεντ Μπαρακάτ, διευθυντή της εκστρατείας για την απελευθέρωση του Αχμάντ Σααντατ, ΓΓ του PFLP και την Σαρλότ Κέιτς και Μοχάμετ Χατίμπ, από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Πολιτικών Κρατουμένων Samidoun, δεν κουράστηκαν να ενημερώνουν όσους ενδιαφέρονταν, για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή, αλλά και για το μεγάλο ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων. Άλλωστε, οι μέρες διεξαγωγής του Resistance Festival συνέπεσαν με τις μέρες διεθνούς αλληλεγγύης στον Παλαιστίνιο πολιτικό κρατούμενο Μπιλάλ Καγιέντ.
Η Λέιλα μίλησε σε όλες τις διεθνείς αντιπροσωπείες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και ήθελαν να την γνωρίσουν, σε μια ειδική εκδήλωση που έγινε στο Γαλάτσι, στο στέκι «Παίρνω Αμπάριζα». Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την δουλειά που γίνεται στο στέκι και έστειλε μήνυμα σε όλους τους παρευρισκόμενους «Μην υποστέλλετε την σημαία. Να βγείτε ξανά στους δρόμους...διαδηλώστε με πάθος! Να αισθάνονται αυτοί που ήταν στον δρόμο μαζί σας και τώρα βρίσκονται σε υψηλές καρέκλες, την ανάσα σας». Επίσης μίλησε σε κλειστή εκδήλωση σε όλους τους εθελοντές του Resistance Festival που λόγω του «τρεξίματος» δεν είχαν τον χρόνο να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.
Συναντήθηκε με τον Μανόλη Γλέζο, την Σοφία Σακοράφα, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αντιπροσωπεία της ΚΟΕ, της ΛΑΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τελευταίο, συναντήθηκαν ύστερα από δική της πρωτοβουλία για να εκφράσει την πλήρη διαφωνία της και αγανάκτηση για τις πολιτικές που ακολουθούνται. Είχε ζητήσει επίσης, με επίσημο τρόπο, να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Έδωσε συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο EuroNews (ελληνικά και αγγλικά), στο Hit n' Run, στο Defend Democracy Press και μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Στέλιου Ελληνιάδη στο Κόκκινο. Σε κάθε ευκαιρία προειδοποιούσε τον ελληνικό λαό για τις ανίερες συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ: «Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, όπου ανακατεύονται, ξεκινούν πολέμους». Ίσως, μετά την πολύ πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ με φόντο το φυσικό αέριο, το κλεμμένο από τον Παλαιστινιακό λαό, να πρέπει να την ακούσουμε πολύ σοβαρά.
Η Λέιλα Χάλεντ έφυγε από την Ελλάδα, άφησε όμως πίσω της πολύτιμο υλικό για να προβληματιστούμε. Από τέτοιους ανθρώπους, αγωνιστές, με ουσιαστικό λόγο και πάνω από όλα ήθος και σεμνότητα, έχουμε πολλά να μάθουμε. Εμείς την αποχαιρετήσαμε, βάζοντας την να μας υποσχεθεί ότι θα γράψει και δεύτερο βιβλίο που θα αναφέρει τα γεγονότα από το 1970 έως και τις Συμφωνίες του Όσλο, μια κρίσιμη περίοδος για το παλαιστινιακό ζήτημα που όμως δεν είναι πολύ γνωστή.
Ήταν μεγάλη μας τιμή που την φιλοξενήσαμε στην χώρα μας και με μεγάλη συγκίνηση, την ακούσαμε να λέει πως "είμαστε πραγματικοί σύντροφοι"! Εμείς με την σειρά μας, θέλουμε να της πούμε δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύτιμη εμπειρία που μοιράστηκε μαζί μας.
Εις το επανιδείν, Λέιλα!