Από την αρχή της φετινής χρονιάς, οι ισραηλινές αρχές έχουν εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα κατεδαφίσεων παλαιστινιακών οικημάτων στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Μέχρι τις 14 Απριλίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ήδη κατεδαφίσει 591 οικήματα στις παλαιστινιακές κοινότητες του Τομέα Γ, που αποτελεί το 60% της Δυτικής Όχθης – ξεπερνώντας τα 453 που είχαν κατεδαφιστεί όλο το 2015. Περισσότεροι από 800 άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Ο αντίστοιχος αριθμός την περασμένη χρονιά ήταν 580.
Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο, τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη χωρίστηκαν στους Τομείς Α, Β και Γ, ανάλογα με το επίπεδο αυτονομίας της ΠΑ σε κάθε τομέα. Στον Τομέα Γ, ο ισραηλινός στρατός διατηρεί τον πλήρη έλεγχο σε ζητήματα ασφάλειας και πολιτικών θεμάτων.
Το Ισραήλ δικαιολογεί τις κατεδαφίσεις με το επιχείρημα ότι οι κατασκευές ήταν υπό αμφισβήτηση γιατί χτίστηκαν «παράνομα», χωρίς την απαιτούμενη άδεια των ισραηλινών αρχών. Ωστόσο, όπως έχει καταγραφεί ευρέως, οι άδειες είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτηθούν – και η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει.
Από το 2007 έως το 2010, στον Τομέα Γ εγκρίθηκε μόνο 4,5% των αιτήσεων που υπέβαλλαν οι Παλαιστίνιοι. Το 2014, από τις 240 αιτήσεις εγκρίθηκε μόνο μία.
Όσοι ασκούν κριτική στις ισραηλινές πολιτικές που ακολουθούνται στη Δυτική Όχθη, χαρακτηρίζοντάς τες «περιοριστικές και προκατειλημμένες», όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αισθάνθηκαν δικαιωμένοι όταν ανώτατος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι «η επιβολή του νόμου είναι πιο αυστηρή προς τους Παλαιστίνιους», σε σύγκριση με τις κατασκευές στους ισραηλινούς εποικισμούς. Ο Στρατηγός Yoav Mordechai δήλωσε επίσης ότι όταν επρόκειτο για κατεδαφίσεις στη Δυτική Όχθη, οι στρατιωτικές δυνάμεις ακολουθούσαν «τις εντολές του Υπουργού Άμυνας».
Η Ισραηλινή ΜΚΟ B'Tselem καιρό τώρα λέει πως οι κατεδαφίσεις είναι μέρος της «πολιτικής διακρίσεων». Για την εκπρόσωπο τύπου της οργάνωσης, Sarit Michaeli, η παρουσία του Mordechai στη υποεπιτροπή της Κνεσέτ «αποδεικνύει κάτι που όλοι ξέρουμε».
Τι συμβαίνει όμως και γιατί έχουν εντατικοποιηθεί οι κατεδαφίσεις; Ο Munir Nusseibeh, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διευθυντής του Κέντρου Κοινοτικής Δράσης στο Πανεπιστήμιο al-Quds, πιστεύει ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται την βία που επικρατεί αυτό το διάστημα για να ενταντικοποιήσει τα μέτρα βίαιης εκτόπισης.
«Οι κατεδαφίσεις είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να ελέγξει την δημογραφική αύξηση των Παλαιστινίων σε συγκεκριμένες περιοχές», λέει ο Nusseibeh. Ο Τομέας Γ δεν είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένος από Παλαιστίνιος όπως τονίζεις και το Ισραήλ επιδιώκει να προσαρτήσει στο μέλλον μέρος ή όλη την περιοχή. «Θα φροντίσει να το κάνει σε περιοχές που μένουν όσο το δυνατό λιγότεροι Παλαιστίνιοι».
Μπορεί τα πολιτικά κόμματα όπως το Jewish Home να πιέζουν προς την επιλογή της προσάρτησης, όμως για την Michaeli δεν είναι μόνο ζήτημα πίεσης από τους έποικους και τους φίλους τους προς την Κνεσσέτ. Υπάρχει και έλλειψη αντιπολιτευτικού λόγου στις πολιτικές κατεδαφίσεις. «Η ισραηλινή αριστερά δεν δίνει δεκάρα για το θέμα», είπε σημειώνοντας ότι στη Κοιλάδα του Ιορδάνη, όπου έχουν γίνει πολλές κατεδαφίσεις «πολλοί έποικοι είναι μέλη του κινήματος Κιμπούτς».
Η αύξηση των κατεδαφίσεων έχει προκαλέσει την ανησυχία αξιωματούχων του ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος τύπου του UNRWA, Chris Gunness, περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στους λόφους της Χεβρώνα – κάποιοι από τους οποίους έχουν ξαναζήσει κατεδαφίσεις και έχουν παρενοχληθεί από έποικους- ως «τρομοκρατική».
«Ο UNRWA ανησυχεί ιδιαίτερα για τις κατεδαφίσεις, που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Σαν δύναμη κατοχής, το Ισραήλ έχει υποχρέωση να διοικεί τα κατεχόμενα εδάφη με γνώμονα την προστασία και ευμάρεια του προστατευόμενου παλαιστινιακού πληθυσμού».
Τον περασμένο μήνα, το B'Tselem είπε πως η πολιτική κατεδαφίσεων, που συστηματικά εφαρμόζεται για χρόνια, «συντελεί στη βίαιη μεταφορά των προστατευόμενων Παλαιστινίων κατοίκων εντός της κατεχόμενης περιοχής». Στις 28 Μαρτίου, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ Robert Piper είπε ότι οι παλαιστινιακές κοινότητες που στοχοποιούνται με κατεδαφίσεις, κινδυνεύουν να «μεταφερθούν βίαια».
Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνές Ποινικού Δικαστηρίου, η απέλαση ή η βίαιη μεταφορά πληθυσμού είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να σκέφτεται να ξεκινήσει πλήρη έρευνα για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, μπορεί η πολιτική κατεδαφίσεων να αλλάξει τις ισορροπίες; Ο Kevin Jon Heller, καθηγητής ποινικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πιστεύει ότι οι κατεδαφίσεις σπιτιών στον Τομέα Γ «είναι πολύ πιθανό να θεωρηθούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας για βίαιη μεταφορά πληθυσμού». «Καθώς το Ισραήλ δεν έχει ισχυριστεί ποτέ ότι το να γκρεμίζει τα παλαιστινιακά σπίτια στον Τομέα Γ είναι στρατιωτική αναγκαιότητα, η Εισαγγελία θα διευκολυνθεί ακόμα περισσότερο στο να καταστήσει υπεύθυνους τους Ισραηλινούς αξιωματούχους», με το σκεπτικό ότι τέτοιες κατεδαφίσεις είναι «έγκλημα πολέμου», είπε ο Heller. «Όσο το Ισραήλ εξακολουθεί να κατεδαφίζει παράνομα παλαιστινιακά σπίτια στον Τομέα Γ και να μεταφέρει τους κατοίκους με τη βία, τόσο πιο πιθανό να ανοίξει επίσημη έρευνα για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη».
Η έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πάντως αργεί ακόμα και οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να περιμένουν. «Μπορούμε να καθυστερήσουμε τις κατεδαφίσεις, αλλά όχι να τις σταματήσουμε», είπε ο Nusseibeh που επικεντρώνεται στις παλαιστινιακές ιδιοκτησίες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Εμείς και αρκετές ΜΚΟ, αμφισβητούμε τις διαταγές εντός του ισραηλινού συστήματος, αλλά οι περισσότερες «επιτυχίες» μας απλά εξασφαλίζουν μια μικρή καθυστέρηση».
Στις 8 Απριλίου, ο Piper ενημέρωσε τους αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλες για τις ισραηλινές κατεδαφίσεις, λέγοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη να ξανασκεφτούν την στρατηγική και την απάντηση τους σε αυτές. Τόνισε πως έχουν καταστραφεί 140 προγράμματα ξένων, διεθνών δωρητών «συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών επενδύσεων αξίας 200.000 ευρώ». Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Al Jazeera ότι το τρέχων κύμα κατεδαφίσεων είναι ζήτημα «υψίστης σημασίας».
Την ώρα που το Ισραήλ κλιμακώνει τις κατεδαφίσεις των παλαιστινιακών σπιτιών στον Τομέα Γ, η επέκταση των εποικισμών συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Peace Now, τους τρεις πρώτους μήνες του 2016, το Ισραήλ έχει εγκρίνει εποικισμούς που ανέρχονται στο 72% των εποικισμών του εγκρίθηκαν όλο το 2015.
Από τους αγρότες της Δυτικής Όχθης μέχρι τους αξιωματούχους της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι η συνεχιζόμενη αρπαγή του Τομέα Γ από το Ισραήλ είναι μοιραία για την παλαιστινιακή οικονομία και για την προοπτική ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Το κύμα κατεδαφίσεων δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό ζήτημα ή ένα δυνητικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Θέτει υπό αμφισβήτηση το όραμα της διεθνούς κοινότητας για μια οριστική συμφωνία.