Τις επόμενες δεκαετίες το μισό αέριο από το μεγαλύτερο παράκτιο κοίτασμα του Ισραήλ, θα εξάγεται στην Τουρκία, όπως προέβλεψε ο πρόεδρος μιας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις ενέργειας της Τουρκίας. «Όσον αφορά το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, η ισραηλινό-τουρκική φιλία έχει βαθιά ιστορία», είπε ο πρόεδρος της Turcas Petrol, Bato Aksoy στα μέλη της Ένωσης Δημοσιογράφων και ΜΜΕ για την Ενέργεια, στην Άγκυρα την Τρίτη.
Τα σχόλια του Aksoy ήρθαν σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας φαίνονται να αναθερμαίνονται, μετά την ισραηλινή επίθεση στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara στη Γάζα τον Μάιο του 2010.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ένα από τα θέματα που συζήτησαν στις πρόσφατες μυστικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου στην Ελβετία ανώτατοι Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ήταν το φυσικό αέριο. Και ενώ τα ενεργειακά θέματα δεν είναι το μοναδικό κίνητρο που κρύβεται πίσω από τις διπλωματικές σχέσεις, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για το φυσικό αέριο, ήρθε στην κατάλληλη στιγμή. Οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές φυσικού αερίου της Τουρκίας είναι η Ρωσία και το Ιράν. Και με τις δύο χώρες η Τουρκία έχει τεταμένες σχέσεις αυτή την περίοδο.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση της Τουρκίας σε φυσικό αέριο αυξάνεται κατά 6-7% κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Galip Dalay, διευθυντή έρευνας στο Φόρουμ Al Sharq και συνεργάτη του Κέντρου Σπουδών Al Jazeera για τις σχέσεις Τουρκίας-Κούρδων. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα σταματήσει τελικά την παροχή φυσικού αερίου στην Τουρκία. Ωστόσο, υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες της Τουρκίας».
Για το Ισραήλ, σε λιγότερο από μια βδομάδα από όταν ο Πρωθυπουργός Νεντανιάχου –μετά από έναν χρόνο αντιμονοπωλιακών αγώνων- έδωσε το πράσινο φως σε αμερικανικές και ισραηλινές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τον μεγαλύτερο τομέα φυσικού αερίου της χώρας και μήνες μετά από όταν η Αίγυπτος – μελλοντικός εισαγωγέας φυσικού αερίου από το Ισραήλ- ανακάλυψε δικά της πλούσια κοιτάσματα, βρήκε στην Τουρκία έναν πιθανό μακροπρόθεσμο αγοραστή.
Σύμφωνα με την Globes, ισραηλινή καθημερινή οικονομική εφημερίδα, οι ιδιοκτήτες της αμερικανικής Noble Energy και της ισραηλινής Delek Group, οι οποίες διατηρούν τα δικαιώματα του κοιτάσματος Λεβιάθαν, διαπραγματεύονται τις ισραηλινές εξαγωγές φυσικού αερίου με τις τουρκικές εταιρίες Turcas και Zorlu Petrogas Petrol Gaz εδώ και μήνες.
Ο Matthew Bryza, μέλος του ΔΣ της Turcas, είπε στην Globes ότι η Τουρκία θα αγοράζει το φυσικό αέριο του Ισραήλ σε καλύτερη τιμή από άλλους προμηθευτές, αλλά σε υψηλότερη τιμή από ότι θα πλήρωνε η Αίγυπτος. Ο Aksoy, πρόεδρος της Turca είπε ότι το ισραηλινό φυσικό αέριο θα βοηθήσει την Τουρκία να γίνει ενεργειακό κέντρο.
Όμως μετά από τις διαμαρτυρίες Ιορδανών, Αιγύπτιων και Παλαιστινίων για την πώληση ισραηλινού φυσικού αερίου στις χώρες αυτές – συμφωνίες που το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει προωθήσει ενεργά ως έναν τρόπο αποκατάστασης της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο- θα δεχτεί ο τουρκικός λαός μια τέτοια συμφωνία;
Παρόλο που οι διπλωματικές σχέσεις ήταν πεσμένες τα τελευταία χρόνια, ο Dalay τονίζει ότι το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αυξηθεί και η Τουρκία αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό των Ισραηλινών. «Άρα οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν είναι κάτι ξένο για τον τουρκικό λαό. Το κοινό θα ενδιαφερθεί περισσότερο για το τι θα κερδίσει η χώρα από αυτό, παρά γιατί συμφώνησε εξαρχής σε αυτό».