Από τον Ιανουάριο του 2006 και την εκλογική νίκη της Χαμάς – ειδικά μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Χαμάς και Φατάχ και την διάσπαση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης το καλοκαίρι του 2007- η Γάζα έχει γίνει αντικείμενο ενός ενοχλητικού ανθρώπινου πειράματος που το τίμημα είναι πρωτοφανές στην ιστορία της φτωχοποιημένης Λωρίδας.
Οι διαπλεκόμενοι ενέπλεξαν του συνήθεις ύποπτους, με τον καθένα να προσβλέπει σε ξεκάθαρους στόχους πίσω από την απομόνωση και στοχοποίηση της Γάζας. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν προφανώς εργαστεί ακούραστα να διασπάσουν τους Παλαιστίνιους και να εκτροχιάσουν κάθε πιθανότητα μιας ενωτικής κυβέρνησης, πόσο μάλλον ενός περιεκτικού εθνικού σχεδίου. Αυτό βοήθησε το Ισραήλ να πετύχει δύο στόχους: να κατηγορεί τους Παλαιστίνιους για την μη ύπαρξη ηγεσίας ( «δεν έχουμε εταίρο στην ειρήνη») για την κατάρρευση της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας και να δημιουργεί αντιπερισπασμούς τη στιγμή που συνεχίζει την κατασκευή του Τείχους και των εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη.
Η ΠΑ έχει ντυθεί τον ρόλο του τοπικού συνεργάτη και έχει κάνει τα πάντα για να υποβιβάσει την Χαμάς. Οι ΗΠΑ έχουν εγγυηθεί πως σε περίπτωση που υπογραφεί μια ενωτική συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και την ΠΑ υπό την κυριαρχία της Φατάχ, δεν θα την αναγνωρίσουν. Το Ισραήλ κινείται μέσα στη Γάζα κατά περιόδους για να δοκιμάσει τις αντοχές της παλαιστινιακής αντίστασης, να «δώσει ένα μάθημα στη Γάζα» και να παρουσιάζει πως η ύπαρξη του καθεστώτος της Χαμάς έχει μεγάλο κόστος. Ο πρόεδρος της ΠΑ, Μαχμούντ Αμπάς, κακόμαθε στην πολλή βοήθεια και τα προνόμια. Οι αξιωματούχοι του είναι καλοπληρωμένοι, ακόμα και όταν οι υπόλοιποι Παλαιστίνιοι δεν πληρώνονται καν. Σύμφωνα με το VisualizingImpact.org, οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί είναι οι δεύτεροι πιο καλοπληρωμένοι στον κόσμο μετά την Κένυα, όπως προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ΑΕΠ ανά κεφαλή εισόδημα.
Ο Αμπάς, οι αξιωματούχοι του και τα αφεντικά ασφάλειας της ΠΑ, δεν έχουν κανένα λόγο να εγκαταλείψουν μια τόσο γλυκιά συμφωνία, ειδικά αν η εναλλακτική επιλογή σημαίνει πως πρέπει να εγκαταλείψουν τα πλούτη τους και να αγκαλιάσουν ένα εθνικό απελευθερωτικό σχέδιο, ένα υψηλό τίμημα που οι χαϊδεμένοι άντρες δεν αντέχουν να πληρώσουν.
Απομονωμένη, χωρίς πολιτική αίσθηση και επιλογές, η Χαμάς έκανε μερικά λάθη που της στοίχησαν, ειδικά μετά την αραβική εξέγερση που υποσχέθηκε αλλαγές, αλλά έριξε όλη την περιοχή σε έναν πολιτικό τζόγο υψηλού κινδύνου. Η Χαμάς απομονώθηκε ακόμα περισσότερο, ειδικά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο σε βάρος του πρώτου Αιγύπτιου εκλεγμένου προέδρου Μόρσι. Παρά την μεγάλη πίεση, ο Μόρσι ήταν πιο ευγενικός με τους Παλαιστίνιους της Γάζας σε σχέση με τον προκάτοχο του Μουμπάρακ, που ήταν ένας σημαντικότατος παίχτης στο πείραμα της Γάζας. Το καθεστώς του δούλεψε επιμελώς για να εξασφαλίσει πως ο αποκλεισμός της Γάζας ήταν ολοκληρωμένος και πως ένα ισλαμικό κίνημα στο κατώφλι της πόρτας του δεν έχει καμία πιθανότητα πολιτικής βιωσιμότητας.
Το καθεστώς Μουμπάρακ έπαιξε τον ρόλο του σύμφωνα με το σενάριο και επωφελήθηκε αδρά. Για τις προσπάθειες του να κρατήσει τους «ακραίους Ισλαμιστές» στη Γάζα, ο Μουμπάρακ γλίτωσε από την υποτιθέμενη εκστρατεία εκδημοκράτησης που διεξήγαγε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπους. Οι ΗΠΑ αγνοούσαν και εξακολουθούν να αγνοούν τις πολυάριθμες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται από το αιγυπτιακό καθεστώς ασφάλειας, τον περιορισμό ελευθεριών και την άρνηση βασικών δικαιωμάτων στον αιγυπτιακό λαό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδειχνε να συγχωρεί τις καταχρήσεις της Αιγύπτου συγκριτικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που γίνονταν από άλλα καθεστώτα – χάρη στον ρόλο της Αιγύπτου στην 6χρονη κατάρρευση της Γάζας. Από τα τέσσερα περάσματα που ενώνουν τη Γάζα με τον υπόλοιπο κόσμο, το Ισραήλ σφραγίσει τα τρία, ενώ η Αίγυπτος το τέταρτο και τους τελευταίους δύο μήνες έχει καταστρέψει όλα τα τούνελ που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για να μεταφέρουν λαθραία τρόφιμα και αναγκαίες προμήθειες. Πιστεύεται πως μερικά από αυτά τα τούνελ χρησιμοποιούνταν και ως πηγή για την μεταφορά οπλισμού που χρησιμοποίησαν οι Παλαιστίνιοι στον πόλεμο με το Ισραήλ. Καθώς η Γάζα αργοπεθαίνει, το παιχνίδι της αναμονής συνεχίζεται. Όλες οι πλευρές – Ισραήλ, ΗΠΑ, Αίγυπτος, ΠΑ και οι περιφερειακοί σύμμαχοι, συντονίζουν τις προσπάθειες τους για να εξασφαλίσουν την αποτυχία της Χαμάς και την επιστροφή της ΠΑ στην εξουσία.
Σε ένα άρθρο με τίτλο «Γάζα: διαλυμένη ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο», ο Τζόναθαν Κουκ έγραφε για ένα «κυνικό παιχνίδι» που ξεδιπλώνεται πλήρως. Το παιχνίδι περιμένει από τον αιγυπτιακό στρατό να καταστρέψει όλα τα τούνελ και να κλείσει το πέρασμα της Ράφα, προκειμένου το Ισραήλ να κάνει τα στραβά μάτια στα «αιγυπτιακά στρατεύματα, τανκς και ελικόπτερα στο Σινά που παραβιάζουν την ειρηνευτική συμφωνία του 1967», ώστε η Γάζα να εξαρτάται για ακόμα μια φορά από την «καλή θέληση» του Ισραήλ. Όλα αυτά γίνονται για να «φτιάξουν την εικόνα του Αμπάς και να παρουσιάσουν την ΠΑ ως την αγία που εναντιώνεται στις καταστροφικές πολιτικές της Χαμάς».
Εν τω μεταξύ, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», φαίνεται πως η Αίγυπτος σχεδιάζει κάτι εξίσου αμαρτωλό. Εκτός του ότι αποκόβει την Γάζα, το ναυτικό της επιτίθεται και φυλακίζει τους ψαράδες και οι αξιωματικοί συνεχώς κατηγορούν τη Γάζα πως παίζει συγκεκριμένο ρόλο στην αναστάτωση που επικρατεί στο Σινά. Ένας από τους πιο προβεβλημένους στρατιωτικούς αρχηγούς, ο Στρατηγός Άχμαντ Ουάσφι προειδοποίησε τους «τζιχαντιστές της Γάζας» στην εφημερίδα Al Rai του Κουβέιτ, λέγοντας πως «θα κόψουμε το κεφάλι σε όποιον προσπαθήσει να απειλήσει την ασφάλεια της Αιγύπτου». Η δήλωση ήρθε αμέσως μετά την απειλή του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών Ναμπίλ Φαχμί για πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Πιο πρόσφατα, η ισραηλινή ημερήσια εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο που δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ma’an news ότι «ο αιγυπτιακός στρατός έχει σχεδιάσει επιθέσεις σε συγκεκριμένους στόχους στη Λωρίδα της Γάζας λόγω του ότι η κατάσταση στο Σινά έχει επιδεινωθεί». Σύμφωνα με την πηγή «αιγυπτιακά αναγνωριστικά αεροπλάνα έχουν φωτογραφήσει τους πιθανούς στόχους».
Είναι η ώρα της εκδίκησης όσον αφορά τους διαπλεκόμενους. Το Ισραήλ απέτυχε, αν κι έκανε έναν πολύ βίαιο πόλεμο στη Γάζα, να ξεριζώσει τη Χαμάς και τις αντιστασιακές ομάδες από τη Λωρίδα. Οι πολιτικές καρότο και μαστίγιο των ΗΠΑ επίσης απέτυχαν, όπως έγινε και με τις περισσότερε αμερικανικές πολιτικές στη Μέση Ανατολή μετά την εισβολή στο Ιράκ, αν όχι και νωρίτερα. Όσο για τον Αμπάς, η αξιοπιστία του βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο και ο μόνο λόγος που παραμένει επικεφαλής είναι γιατί το Ισραήλ προσδοκά σε κάποια οφέλη από την παράταση της παρουσίας του. Μετά όμως από την ανατροπή των Αδελφών Μουσουλμάνων που κυριαρχούσαν στην Αίγυπτο, οι προσπάθειες έγιναν πιο σοβαρές –αυτή τη φορά με την εμπλοκή όλων των πλευρών.
Για μήνες υπάρχει μια έντονη συζήτηση γύρω από ένα νέο «λαϊκό» κίνημα στη Γάζα που θα ανατρέψει τη Χαμάς. Το κίνημα έχει ως μοντέλο τις διαδηλώσεις της 29ης Ιουνίου στην Αίγυπτο, που ενθάρρυναν το στρατιωτικό πραξικόπημα του Στρατηγού Αλ Σίσι. Η Χαμάς ισχυρίζεται πως αρκετοί πυρήνες φίλα προσκείμενες στην μυστική υπηρεσία της Αιγύπτου έχουν προσχωρήσει στη Γάζα. Τον επόμενο μήνα σχεδιάζονται διαμαρτυρίες. «Η Φατάχ, πολιτικός αντίπαλος της Χαμάς αναφέρεται πως κρύβεται πίσω από το νέο κίνημα διαμαρτυρίας», έγραφε ο Κουκ.
Αλήθεια, η Χαμάς είναι τώρα πολιτικά αδύναμη και άρα δημιουργείται μια ευκαιρία για τους εχθρούς της να κινηθούν. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τη Χαμάς. Ο τελικός στόχος είναι να διαλύσουν τη Γάζα, την καρδιά της παλαιστινιακής αντίστασης και να μετατρέψουν την Λωρίδα σε μια επέκταση της δυτικού τύπου Ραμάλας υπό τον Αμπάς και τους ακριβοπληρωμένους αξιωματούχους του. Αν πετύχουν τον σκοπό τους, το αντίτιμο θα είναι πολύ ακριβό, όχι μόνο για τη Γάζα αλλά για όλους τους Παλαιστίνιους.