Ισραηλινοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν θα απαντήσει στις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις ενάντια της Συρίας που έγιναν την βδομάδα που μας πέρασε, λόγω της πιθανότητας να κλιμακωθεί η ένταση και δεδομένης της μάχης της Συρίας εναντίων των επαναστατικών ομάδων. Ο ισραηλινός στρατός ωστόσο ετοιμάζεται για πιθανά αντίποινα που αν συμβούν, θα είναι τελείως διαφορετικά από τις μαζικές, ανισομερείς επιθέσεις εναντίον της Γάζας με τις οποίες οι Ισραηλινοί είναι εξοικειωμένοι τα τελευταία χρόνια.
Απαντώντας σε δύο σχεδόν διαδοχικές αεροπορικές επιθέσεις στην περιοχή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Faisal Mekdad είπε πως οι επιθέσεις αποτελούν «ανακήρυξη πολέμου» από την πλευρά του Ισραήλ και η Συρία θα απαντήσει όταν και όπως αποφασίσει.
Σύμφωνα με τον Ron Ben Yshai, αναλυτή ασφάλειας στο ισραηλινό ειδησεογραφικό πόρταλ Ynet, το Ισραήλ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, εκμεταλλεύτηκε μια στρατηγική ευκαιρία να αποδυναμώσει σημαντικά τα πυραυλικά αποθέματα της Συρίας. Ο Ron Ben Yshai προσθέτει πως οι επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας πιθανά να είχαν σχεδιαστεί βδομάδες πριν και η τελική απόφαση να πάρθηκε σχεδόν την στιγμή της πραγματοποίησης τους.
Το ερώτημα τώρα είναι αν το καθεστώς της Συρίας, που δίνει αιματηρή μάχη εναντίον επαναστατικών ομάδων, θέλει να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο και να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση.
Οι περισσότεροι ισραηλινοί αναλυτές πιστεύουν πως το καθεστώς της Συρίας θα διαστάσει να απαντήσει, φοβούμενο πως οποιαδήποτε απάντηση θα ξεκίναγε πόλεμο στην περιοχή. Αυτή η αντίληψη οδηγεί τους Ισραηλινούς αναλυτές να θεωρούν πως δεν αναμένεται απάντηση από τη πλευρά της Συρίας. Επιπλέον βλέπουν πως η επίθεση δίνει πλεονέκτημα στο καθεστώς που βρίσκεται σε αδύναμη κατάσταση που ήδη έχει εμπλακεί σε ένα πόλεμο επιβίωσης με τους επαναστάτες.
Για παράδειγμα, ο καθηγητής Moshe Maoz του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών και Μέσης Ανατολής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο είπε σε μια συνέντευξη του στον ισραηλινό τύπο πως είναι ασαφές αν είναι προς το συμφέρον και τις δυνατότητες του Άσαντ να απαντήσει. Σύμφωνα με τον Maoz, η Δαμασκός γνωρίζει πως μια στρατιωτική αντίδραση θα κλιμακώσει την σύγκρουση και θα οδηγήσει σε πιο σκληρές επιθέσεις και πόλεμο στην περιοχή.
Μια παρόμοια άποψη εξέθεσε και ο καθηγητής Dan Schueftan, επικεφαλής του Κέντρου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα και καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο και ο Maoz και ο Schueftan πιστεύουν πως η Δαμασκός έχει κίνητρο για να επιτεθεί, προκειμένου να αποδείξει πως οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί αποτελούν ένα ενωμένο μέτωπο ενάντια σε μια πατριωτική Συρία, αποκτώντας ξανά ηγετικό ρόλο στην αραβική πολιτική.
Ωστόσο, μετά από εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού για τις περιφερειακές εξελίξεις που ακολούθησαν τις επιθέσεις στη Συρία, το Ισραήλ παίρνει μέτρα ετοιμότητας σε πιθανά αντίποινα. Δύο Σιδερένιοι Θόλοι (Iron Dome) τοποθετήθηκαν στις βορειότερες πόλεις του Ισραήλ ενώ ο εναέριος χώρος στο βόρειο Ισραήλ έμεινε κλειστός για πολιτικές πτήσεις μέχρι την Πέμπτη.
Ο ισραηλινός τύπος αναφέρει επιπλέον πως η στρατιωτική εκπαίδευση στο βορά έχει τριπλασιαστεί μέσα στον χρόνο που πέρασε. Τάγματα στρατού και ταξιαρχίες έχουν μετακινηθεί από τα κέντρα εκπαίδευσης του νότου προς τον βορά, ώστε τα στρατεύματα να εκπαιδευτούν σε ελιγμούς εκεί ή σε παρόμοιες τοπογραφικές συνθήκες.
Επιπλέον, τέλος Απριλίου, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μια εκτενή και αιφνιδιαστική άσκηση στο βόρειο Ισραήλ. Στη διάρκεια της άσκησης κλήθηκαν 2000 έφεδροι. Στρατιωτικές πηγές λένε πως στην άσκηση δοκιμάστηκαν διαδικασίες μάχης στη περίπτωση κλιμάκωσης στην βόρεια αρένα από ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο.
Όμως η ισραηλινή κοινή γνώμη θα κρίνει μια σύγκρουση, αν συμβεί, από τις απώλειες του Ισραήλ. Από τον δεύτερο πόλεμο στον Λίβανο και μετά, ο ισραηλινός στρατός και η κοινή γνώμη συνήθισαν στις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι επιθέσεις δεν κρίθηκαν από την πολιτική τους αστοχία αλλά από το ότι οι απώλειες για το Ισραήλ ήταν μηδαμινές.
Επιπλέον, ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησε το Ισραήλ στη Γάζα δοκιμάστηκε σε εξαιρετικά ασύμμετρες συνθήκες και απέτυχε. Για παράδειγμα, ο Σιδερένιος Θόλος κατάφερε να εμποδίσει μόνο το ένα τρίτο των παλαιστινιακών ρουκετών. Μερικοί αναλυτές ισχυρίζονται πως ο δείχτης επιτυχίας ήταν μικρός και ίσως να έφτασε μόνο στο 10%. Ωστόσο η αποτυχία δεν λήφθηκε υπόψη εξαιτίας της έλλειψης ακρίβειας του εξοπλισμού που χρησιμοποίησαν οι Παλαιστίνιοι.
Αυτό δεν ισχύει όμως για την Χεζμπολάχ και τον στρατό της Συρίας. Στον προηγούμενο πόλεμο στον Λίβανο, ο ισραηλινός στρατός δεν κατάφερε να πετύχει την ελάχιστη επιτυχία στις χερσαίες επιθέσεις. Αν οι ισραηλινές προκλήσεις προς τη Συρία κλιμακωθούν, είναι αμφίβολο αν ο στρατός θα τα καταφέρει καλύτερα παρόλη την εκπαίδευση και την προετοιμασία. Απλά δεν είναι το είδος της σύγκρουσης που θα ήθελαν οι Ισραηλινοί να εμπλακούν.