Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

2η ανακοίνωση της ελληνικής αποστολής αλληλεγγύης στη Λωρίδα της Γάζας

Πηγή: Σύλλογος Ιντιφάντα, 13 Δεκεμβρίου 2012

Δευτέρα 10/12/2012
Η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης, που αποτελείται από μέλη της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα και του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» συνεχίζει την επίσκεψή της στη Λωρίδα της Γάζας.
Τη Δευτέρα επισκέφθηκε το Υπουργείο Κρατουμένων, συναντήθηκε με τον Υπουργό Ατάλαχ Αμπού Σιμπάχ και άλλα στελέχη και συζήτησε τις δυνατότητες για ακόμα περισσότερη συνεργασία για την υπόθεση των δικαιωμάτων και της απελευθέρωσης των χιλιάδων Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Ο Υπουργός ευχαρίστησε τους έλληνες αλληλέγγυους για την υποστήριξή τους ενώ τα στελέχη του υπουργείου έκαναν έκκληση για τους απεργούς πείνας και τόνισαν τη σημασία της διεθνούς λαϊκής πίεσης για το ζήτημα των κρατουμένων. Στα μέλη της αποστολής δόθηκε υλικό τόσο για το ζήτημα των κρατουμένων όσο και για τον πρόσφατο πόλεμο των 8 ημερών.
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής συναντήθηκαν με την αναπληρώτρια επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Λωρίδα της Γάζας, Δρ. Μόνα Αλ Φάρα, και συζήτησαν τις δυνατότητες επιτόπιας προσφοράς υπηρεσιών από ελληνικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και υποστήριξης από ακτιβιστές και αλληλέγγυους σε διάφορα πεδία. Επισκέφθηκαν επίσης το νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, όπου διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι σοβαρά τραυματισμένοι από τις τελευταίες ισραηλινές σφαγές, έχουν ήδη μεταφερθεί στο εξωτερικό για νοσηλεία, καθώς και το νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στο Ντέιρ Αλ Μπάλαχ, όπου ενημερώθηκαν τόσο για τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στα θύματα του πρόσφατου πολέμου, όσο και κυρίως για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο εξαιτίας του συνεχιζόμενου αποκλεισμού.
Τα μέλη της ελληνικής αποστολής επισκέφθηκαν το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (PCHR) από το οποίο είχαν προσκληθεί στη Λωρίδα της Γάζας και ενημερώθηκαν για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πρόσφατες ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας με τις δολοφονίες και τους τραυματισμούς κοντά στο φράχτη της Πράσινης Γραμμής, τις πάνω από τριάντα απαγωγές ψαράδων και τις αρπαγές και καταστροφές βαρκών και ψαροκάικων, και τις πτυχές του συνεχιζόμενου αποκλεισμού που έχει περιορίσει την εισροή αγαθών στο 23% σε σχέση με την προ του 2007 περίοδο. Συναντήθηκαν επίσης με τον διευθυντή του PCHR, πρώην κρατούμενο συνείδησης, Ράτζι Σουράνι, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το νέο πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στην Παλαιστίνη αλλά και γενικότερα στον αραβικό κόσμο μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ο κ. Σουράνι ενημέρωσε επίσης σχετικά με την πρωτοβουλία του PCHR να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ.
Επίσης η αποστολή συναντήθηκε με τον Χέλμι Μούσα, ο οποίος είχε στο παρελθόν περάσει δεκαπέντε χρόνια στις ισραηλινές φυλακές και σήμερα είναι πολιτικός αναλυτής ειδικευμένος στις ισραηλινές υποθέσεις. Τα μέλη της αποστολής κουβέντιασαν μαζί του για τα πρόσφατα επιτεύγματα της παλαιστινιακής αντίστασης, την τακτική του Ισραήλ το τελευταίο διάστημα, τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, την κατάσταση στη Συρία και τις πιθανές επιπτώσεις της στο Λίβανο.
Η ελληνική αποστολή συναντήθηκε επίσης με τον ακτιβιστή Σάμπερ Ζαανίν, συντονιστή της Τοπικής Πρωτοβουλίας του Μπέιτ Χανούν, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αγωνιστεί ενάντια στην ισραηλινή επιβολή της «νεκρής ζώνης» εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Λωρίδα της Γάζας, τα μέλη των ελληνικών συλλογικοτήτων αλληλεγγύης βιώνουν έστω προσωρινά τις επιπτώσεις τόσο των πρόσφατων βομβαρδισμών που κατέστρεψαν σημαντικές υποδομές όσο και του αποκλεισμού με πιο εμφανείς τις καθημερινές εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε όλες τις πόλεις.
η ελληνική αποστολή αλληλεγγύης
(Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τα Γάζα – Σύλλογος ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ)