Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Οι συνέπειες του να αγνοούμε το σχέδιο διχοτόμησης του 1947 και τη Νάκμπα του 1948

 

Της Ramona Wadi, πηγή: www.middleeastmonitor.com, 3 Οκτωβρίου 2024

Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν θα παραδεχτούν ποτέ ότι η «7η Οκτωβρίου» στην πραγματικότητα ξεκίνησε πριν την 7η Οκτωβρίου της περασμένης χρονιάς. Ότι για την γενοκτονία στη Γάζα από το Ισραήλ και η εξαπόλυση της δολοφονικής του μηχανής στο Λίβανο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, φταίει ολόκληρη η ιστορία του σιωνιστικού κράτους, που δημιουργήθηκε μέσα από την αποικιοκρατία της Παλαιστίνης. Για δεκαετίες, ο ΟΗΕ εκπαίδευε τους λαούς σε μια υποταγή και διαστρέβλωνε την σπουδαιότητα σημαντικών ιστορικών επετείων για να τις μειώσει σε ένα συμβολικό επίπεδο ψευδής ανάμνησης, ενώ το Ισραήλ κέρδιζε από την ατιμωρησία που του έδινε η διεθνής αίσθηση λήθης που επιβαλλόταν στα θύματά του.

Και τώρα, με τη Γάζα αποδεκατισμένη και τους ανθρώπους της να ξαναγίνονται προσφυγές, να εξαφανίζονται σε μαζικούς τάφους, να σαπίζουν κάτω από χαλάσματα ή να διαμελίζονται από την ατελείωτη ισραηλινή γενοκτονία-με τον Λίβανο να αντιμετωπίζει παρόμοια μοίρα- εξακολουθούμε να αγνοούμε τα γεγονότα του 1947 και του 1948. Οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να επιβιώσουν από μια γενοκτονία. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο κόσμος είναι να θυμάται που και πότε το Ισραήλ ξεκίνησε το δικό του ταξίδι από τη μία σφαγή στην επόμενη και στους συνεχιζόμενους σκοτωμούς.  

Δεν υπάρχει δικαιολογία να επικαλούμαστε άγνοια

Ακόμα και αν το Ισραήλ κρατάει τα περισσότερα αρχεία του απόρρητα, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που επικυρώνουν το γεγονός ότι η Νάκμπα του 1948 ήταν το πρώτο γενοκτονικό βήμα του Ισραήλ, που ενθαρρύνθηκε από το Σχέδιο Διχοτόμησης του 1947 και είχε βασιστεί στον ρατσισμό και την αποικιοκρατική κατάκτηση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νεντανιάχου είπε στον ΟΗΕ ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να βομβαρδίζει τη Γάζα και τον Λίβανο, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε δημόσια σε διαπραγματεύσεις, ο συνηθισμένος παράγοντας αλλαγής για το Ισραήλ και το status quo των αποικιοκρατούμενων, Ωστόσο, οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι βοήθησαν το Ισραήλ να αναχαιτίσει του βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν. «Είμαστε περήφανοι για την δράση που αναλάβαμε στο πλευρό του Ισραήλ για να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε το Ισραήλ», είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν. Μόνο οι αποικιοκράτες και οι πρώην αποικιοκράτες θα χρησιμοποιούσαν τέτοια φρασεολογία, γνωρίζοντας ότι η οντότητα που προστατεύουν είναι υπεύθυνη για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι οι πιθανότητες τείνουν σε μια μόνιμη αποσταθεροποίηση της περιοχής που θα καθιστά ευκολότερη την απαλοιφή του παλαιστινιακού λαού για χάρη του σιωνιστικού σχεδίου για το Μεγάλο Ισραήλ.

Παρά τον τόσο ορατό αφανισμό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Άιμαν Σαφάντι είπε την περασμένη βδομάδα στο Ισραήλ ότι η ασφάλεια του είναι εγγυημένη από τις αραβικές χώρες εφόσον τερματιστεί η στρατιωτική κατοχή και επιτραπεί η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους. Αν δεν σταματήσει κάποιος το Ισραήλ, θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα στο αποικιοκρατικό του πλαίσιο ανεξαρτήτως αν κάποιος του εγγυάται την ασφάλεια του ή όχι. Ο Σαφάντι εξαλείφει επίσης το γεγονός ότι το αφήγημα για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι το μόνο που δημιουργεί απειλές για την υπόλοιπη περιοχή. Ποια απειλή υπάρχει στην πραγματικότητα για το Ισραήλ από τις αραβικές χώρες όταν αυτό που υπερισχύει όλων είναι κατευνασμός του κράτους κατοχής;

Ο ΟΗΕ πρέπει να λογοδοτήσει για την μεγαλύτερη παρωδία ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει καταγραφεί ποτέ: την παράδοση της Παλαιστίνης στους Σιωνιστές χωρίς συναίνεση

Το 1948 ο ΟΗΕ αγνόησε την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων και πρόσφερε ένα παθητικό ψήφισμα ως συμβιβασμό-το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων-το οποίο αμαυρώθηκε όταν ο ίδιος οργανισμός όρισε ότι μια τέτοια «επιστροφή» προσφύγων εξαρτάται από τις παλαιστινιακές υποχρεώσεις. Τώρα, 76 χρόνια μετά, τα Ηνωμένα Έθνη-τόσο ως πολιτικός παράγοντας όσο και πρόθυμος παρατηρητής- μπορεί να κοιτάζουν το τερατώδες δημιούργημά του και να συγκαλούν έκτακτες συνελεύσεις, αλλά δεν θα σηκώσουν ούτε το μικρό τους δακτυλάκι για να σταματήσουν το Ισραήλ. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν υποβαθμίζεις την σπουδαιότητα της ιστορικής μνήμης. Εν τω μεταξύ, οι Παλαιστίνιοι και οι υπόλοιποι άμαχοι πληθυσμοί στην περιοχή θα συνεχίσουν να πληρώνουν το τίμημα της προστασίας του σιωνιστικού αποικιοκρατικού πρότζεκτ στην Παλαιστίνη από τα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου