Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Η περιβαλλοντική επίπτωση του πολέμου της Γάζας

 Πηγή: www.palestinechronicle.com

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), οι επιπτώσεις στο περιβάλλον που έχει ο πόλεμος της Γάζας είναι πρωτόγνωρες, εξαιτίας του οποίου έχουν δημιουργηθεί 39 εκατομμύρια τόνοι από ερείπια.

Ο Ίνγκερ Άντερσεν, διευθυντής του UNEP δήλωσε την Πέμπτη ότι «ο πληθυσμός της Γάζας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις ανείπωτες συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου, αλλά η τεράστια και αυξανόμενη περιβαλλοντική καταστροφή απειλεί να εγκλωβίσει τους ανθρώπους σε μια οδυνηρή και μακρά περίοδο ανάκαμψης».

«Αν και υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα αναφορικά με το ακριβή τύπο και την ποσότητα των ρύπων που επηρεάζουν το περιβάλλον στη Γάζα, ο πληθυσμός ήδη ζει με τις συνέπειες από την καταστροφή των περιβαλλοντικών συστημάτων διαχείρισης και την μόλυνση, λόγω του πολέμου….Τα δίκτυα ύδρευσης και  αποχέτευσης έχουν καταρρεύσει. Κρίσιμες υποδομές εξακολουθούν να καταστρέφονται. Οι παράκτιες περιοχές, το έδαφος και το οικοσύστημα έχουν επηρεαστεί ανεπανόρθωτα. Όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, την ασφάλεια των τροφίμων και την ανθεκτικότητα της Γάζα».

Επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις

Για δεκαετίες, το περιβάλλον στη Γάζα υποβαθμίζεται και το οικοσύστημά πιέζεται, ως αποτέλεσμα των επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων, της ταχείας αστικοποίησης, της πυκνότητας του πληθυσμού, των πολιτικών αποφάσεων και της  έκθεσης της περιοχής στην κλιματική αλλαγή, αναφέρει η έκθεση.

Η προκαταρκτική έκθεση σημειώνει ότι ο πόλεμος «αναιρεί την πρόσφατη αν και περιορισμένη πρόοδο στα περιβαλλοντικά συστήματα διαχείρισης στη Γάζα». Αυτά συμπεριλαμβάνουν την κατασκευή συστημάτων αφαλάτωσης νερού και επεξεργασίας λυμάτων, ηλιακών πάνελ και επενδύσεις για την αποκατάσταση των παράκτιων υγροτόπων.

Επίσης βρήκε ότι υπάρχουν περίπου 39 εκατομμύρια τόνοι από ερείπια εξαιτίας του πολέμου, που αναλογεί σε 107 κιλά χαλασμάτων ανά τετραγωνικό μέτρο. «Η ποσότητα αυτή είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που παράχθηκε στην επίθεση στη Μοσούλη το 2017». Τα ερείπια αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και το περιβάλλον λόγω της σκόνη και των ρύπων, των πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί, του αμίαντου, τον βιομηχανικών και ιατρικών αποβλήτων και άλλων επικίνδυνων ουσιών.

Υπολείμματα ανθρώπων

«Τα υπολείμματα ανθρώπων που παραμένουν θαμμένα κάτω από τα χαλάσματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευαισθησία και σεβασμό» και θα αποτελεί μια «τεράστια και περίπλοκη εργασία».

Τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής στη Γάζα είναι σχεδόν κατεστραμμένα, σύμφωνα με την έκθεση. Αναφέρεται ότι πέντε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων έχουν κλείσει και οι υπόνομοι μολύνουν τις παραλίες, τους παράκτιους υγροτόπους και το έδαφος ενώ το τρεχούμενο νερό περιέχει παθογόνα, μικροπλαστικά και επικίνδυνα χημικά. Απαιτείται λοιπόν άμεσες και μακρόχρονες θεραπείες αντιμετώπισης της υγείας των ανθρώπων, της θαλάσσιας ζωής και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Οι εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων έχουν επίσης καταστραφεί.

Η έλλειψη φυσικού αερίου αναγκάζει τις οικογένειες να καίνε ξύλα, πλαστικά και σκουπίδια, θέτοντας σε κίνδυνο τις γυναίκες και τα παιδιά ειδικά. Σε συνδυασμό με τις φωτιές και τα καύσιμα που καίγονται είναι «πιθανό να έχουν μειώσει δραματικά την ποιότητα του αέρα στη Γάζα, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στη Γάζα». 

Εκρηκτικά χημικά

Η έκθεση αναφέρει ότι στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γάζας έχουν πέσει πυρομαχικά που περιέχουν βαρέα μέταλλα και εκρηκτικά χημικά, μολύνοντας το έδαφος και το νερό. Ο κίνδυνος που επιφέρει στην υγεία των κατοίκων θα υπάρχει για πολύ καιρό και μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Ειδικά τα υλικά πολέμου που δεν έχουν εκραγεί, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα παιδιά.

Η καταστροφή των ηλιακών πάνελ αναμένεται να προκαλέσει διαρροή και άλλων βαρέων μετάλλων, που θα δημιουργήσει επιπλέον κινδύνους για το έδαφος και το νερό. «Το σύστημα των τούνελ της Χαμάς και η προσπάθεια του Ισραήλ να το καταστρέψει ίσως συμβάλλει στην περαιτέρω περιβαλλοντική καταστροφή». Ανάλογα με τον τρόπο που κατασκευάστηκαν τα τούνελ και την ποσότητα του νερού που  έχει εισχωρήσει σε αυτά, η έκθεση «προειδοποιεί για μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού από την μόλυνση των υπόγειων υδάτων και για τα κτήρια που θα οικοδομηθούν σε ένα εν δυνάμει ασταθές έδαφος».

Οι συντάκτες της αναφοράς συμπεραίνουν ότι «το κλειδί για την υγεία του πληθυσμού είναι η επίλυση των άμεσων και χρόνιων περιβαλλοντικών προκλήσεων στη Γάζα και πρέπει να ενσωματωθεί σε σχέδια ανάκαμψης και ανοικοδόμησης». Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και επιτραπεί η είσοδος, το UNEP αναμένεται να ξεκινήσει επιτόπια έρευνα για την έκταση και τον τύπο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης». Τονίζουν ότι οι επιλογές αποκατάστασης που θα αναπτυχθούν, θα είναι με την συμβολή της επιστημονικής κοινότητας της Γάζας, επαγγελματιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των νέων.

Απολογισμός θυμάτων

Το Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου, διεξάγει έναν καταστροφικό πόλεμο σε βάρος της Γάζας και δικάζεται ενώπιον του Διεθνές Δικαστήριού για γενοκτονία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, 37.396 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 85.523 έχουν τραυματιστεί. Τουλάχιστον 11.000 αγνοούνται και θεωρούνται ότι κείτονται νεκροί κάτω από τα ερείπια των σπιτιών τους. Παλαιστινιακές και διεθνείς οργανώσεις αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των νεκρών και των τραυματιών είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο πόλεμος του Ισραήλ έχει προκαλέσει ακραία πείνα, κυρίως στη Νότια Γάζα, εξαιτίας της οποίας έχουν πεθάνει πολλοί Παλαιστίνιοι, κυρίως παιδιά. Η ισραηλινή επίθεση έχει επίσης εκδιώξει με τη βία σχεδόν 2 εκατομμύρια κατοίκους από όλη την Λωρίδα της Γάζας. Η πλειοψηφία των εκδιωγμένων έχει συγκεντρωθεί στην Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο και πρόκειται για τον μεγαλύτερο μαζικό διωγμό των Παλαιστινίων μετά τη Νάκμπα του 1948.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Πλημμύρα Αλ Ακσά» την 7η Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν  1.200 στρατιώτες και πολίτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ισραηλινά μέσα δημοσιοποιούν αναφορές που υπονοούν ότι πολλοί ισραηλινοί σκοτώθηκαν από «φίλια πυρά»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου