Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Συνελήφθη ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Omar Nazzal

Πηγή: samidoun.net 23 Απριλίου 2016

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Omar Nazzal, μέλος της ΓΓ της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Δυτικής Όχθης, συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στο al Karameh, στο πέρασμα της κατεχόμενης Παλαιστίνης με την Ιορδανία και μεταφέρθηκε στο ανακριτικό κέντρο Etzion.
Ο Nazzal, διακεκριμένος δημοσιογράφος και συνδικαλιστής που συχνά μίλαγε για την φίμωση των δημοσιογράφων, πήγαινε στο Σεράγεβο για να πάρει μέρος στο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Οργανώσεων Δημοσιογραφίας (EFJ), που γίνεται 25-26 Απριλίου.
To EFJ και η παλαιστινιακή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (PJS) είναι μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογραφίας (IFJ), έναν παγκόσμιο οργανισμό που προασπίζεται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων. Το IFJ έχει πάρει θέση στο παρελθόν για την καταπίεση που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, είχε απαιτήσει την απελευθέρωση του κρατούμενου, απεργού πείνας, δημοσιογράφου Mohammed al-Qeeq και έχει καταδικάσει το κλείσιμο του παλαιστινιακού καναλιού Today TV από την ισραηλινή κατοχή.
Ο Nasser Abu Baker, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που επίσης συμμετέχει στο συνέδριο του EFJ, μίλησε στους δημοσιογράφους για την σύλληψη του Nazzal. Το PJS εξέδωσε δελτίο τύπου και καλεί τους διεθνείς οργανισμούς δημοσιογραφίας, το EFJ και το IFJ, να καταδικάσουν την σύλληψη του Nazzal και να ασκήσουν πίεση στο ισραηλινό κράτος για την απελευθέρωση του. Η σύλληψη του Nazzal «αποκαλύπτει με ξεκάθαρο τρόπο την στοχοποίηση και δίωξη δημοσιογράφων από τις κατοχικές δυνάμεις», λέει το PJS. Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι θα συγκεντρωθούν στη Ραμάλλα την Κυριακή, 24 Απριλίου στις 11:00 πμ στα γραφεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για να διαμαρτυρηθούν για την σύλληψη του Nazzal.
Η 25χρονη δημοσιογράφος του Quds News, Samah Dweik, συνελήφθη στις 10 Απριλίου όταν τα ξημερώματα εισέβαλλε στο σπίτι της ο στρατός. Στις 21 Απριλίου απορρίφτηκε η αίτηση της να βγει με εγγύηση και προφυλακίστηκε μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακριτικές διαδικασίες μετά τις «υποψίες για υποκίνηση» λόγω δημοσιευμάτων της στο facebook.
Η Noam Roten, γράφει στο +972Mag ότι «ο Ahmad al-Bitawi, Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, καταδικάστηκε από το ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο για υποκίνηση, εξαιτίας της δημοσιογραφικής του δουλειάς. Άλλοι δημοσιογράφοι, όπως οι Mahmoud al-Qawasme και Mohhamad Qaddumi, κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές περιμένοντας να δικαστούν με την ίδια κατηγορία. Αυτές οι τακτικές χρησιμοποιούνται μόνο εις βάρος των Παλαιστινίων δημοσιογράφων, ποτέ Εβραίων, παρόλο που κάποιοι από αυτούς δημοσιεύουν εμπρηστικά άρθρα, όπως ο Ammon Lord, που λίγες βδομάδες νωρίτερα είχε γράψει στο πρωτοσέλιδο της θρησκευτικής εβραϊκής εφημερίδας Makor Rishon ένα άρθρο που ανέφερε μεταξύ άλλων «το να σκοτώνεις έναν τρομοκράτη χωρίς να αποδεικνύεις ότι είσαι σε αυτοάμυνα, είναι μια φυσιολογική κατάσταση σε καιρό πολέμου». Τον Φεβρουάριο ανακρίθηκαν αρκετοί δημοσιογράφοι από την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, ανάμεσά τους ο παραγωγός του «Good Morning Jerusalem», Nader Bebars, ο διευθυντής του Pal Media στην Ιερουσαλήμ Ishaq Kasbe, ο φωτογράφος Ayman Nubani, και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και τεχνικοί».
Σήμερα υπάρχουν περίπου 20 δημοσιογράφοι κρατούμενοι και δεκάδες άλλοι έχουν συλληφθεί από τον Οκτώβτιο του 2015. Την ίδια περίοδος, περίπου 150 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί για δημοσιεύματα στο facebook.
Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατούμενων Samidoun απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Omar Nazzal και όλων των Παλαιστινίων δημοσιογράφων. Η σύλληψη του Nazzal εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς της ισραηλινής κατοχής: διαταράσσει την δουλειά της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, φιμώνει τη φωνή ενός αξιοσέβαστου Παλαιστίνιου δημοσιογράφου, εκφοβίζει του Παλαιστίνιους δημοσιογράφους ότι ούτε οι επιφανείς δημοσιογράφοι δεν είναι ασφαλείς και αποτρέπει τον Nazzal από το να μιλήσει με τους διεθνείς συναδέλφους του για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σήμερα. Ξεκινάμε μια πλατιά εκστρατεία πίεσης και απαιτούμε την απελευθέρωση του Nazzal, όλων των φυλακισμένων δημοσιογράφων, όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων. Καλούμε ιδιαίτερα τις δημοσιογραφικές οργανώσεις και τις οργανώσεις για την ελευθερία λόγου να πάρουν μέρος στην εκστρατεία».