Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Το Ισραήλ αφήνει ελεύθερη την 12χρονη Dima al-Wawi

Πηγή: /www.palestinechronicle.com 24 Απριλίου 2016

Την Κυριακή, οι ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερη την 12χρονη Dima al-Wawi που κρατούταν στις ισραηλινές φυλακές 2,5 μήνες με τον ισχυρισμό ότι προσπάθησε να μαχαιρώσει Ισραηλινούς σε παράνομο εποικισμό.
Ίσως η νεότερη Παλαιστίνια κρατούμενη στις ισραηλινές φυλακές, αφέθηκε ελεύθερη μετά από πίεση των γονιών της. Το Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει το παιδί δύο μήνες νωρίτερα και να επιβάλλει πρόστιμο 8.000 σέκελ (2.100 δολάρια).
Αφέθηκε ελεύθερη στο ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου Jubara, στη περιοχή Τουλκαρέμ και την καλωσόρισαν ο κυβερνήτης της περιοχής Abu Bakr και ο επικεφαλής της Επιτροπής Κρατουμένων της ΠΑ Affair Issa Qaraqe.
«Η φυλάκιση παιδιών είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε ότι «η ισραηλινή κατοχή παραβιάζει την αξιοπρέπεια των παιδιών και το δικαίωμά τους να ζήσουν». Ο Issa Qaraqe είπε ότι το Ισραήλ «ασκεί τις χειρότερες πρακτικές καταπίεσης και βασανισμού σε βάρος των παιδιών της Παλαιστίνης».
Η Al-Wawi φυλακίστηκε στις 9 Φεβρουαρίου και καταδικάστηκε από το στρατιωτικό δικαστήριο στις 18 Φεβρουαρίου για παράνομη κατοχή μαχαιριού και προσπάθεια φονικής επίθεσης μετά τους ισχυρισμούς ότι πήγε στον παράνομο εποικισμό Karmei Tzur με την πρόθεση να μαχαιρώσει έποικους. Η σύλληψη της καταγράφηκε σε βίντεο και προβλήθηκε από το ισραηλινό Κανάλι 1, όπου φέρεται να παραδέχτηκε την πρόθεσή της να επιτεθεί.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, μετά από αιτήσεις που κατέθεσαν οι γονείς της, η Σωφρονιστική Υπηρεσία του Ισραήλ συμφώνησε να απελευθερώσει νωρίτερα την Dima al-Wawi, που είχε καταδικαστεί αρχικά σε ποινή φυλάκισης 4,5 μηνών.
Οι γονείς της 12χρονης, έχοντας την υποστήριξη της κοινής γνώμης, ζητούσαν την αποφυλάκιση της κόρης τους γιατί παραβιάζεται το ισραηλινό και διεθνές δίκαιο όσον αφορά την κράτηση ανηλίκων.
Οι ισραηλινοί νόμοι δεν επιτρέπουν την φυλάκιση παιδιών κάτω των 14 χρονών, αλλά ο ισραηλινός στρατιωτικός νόμος –που εφαρμόζεται στους Παλαιστίνιους που ζουν υπό στρατιωτική κατοχή στη Δυτική Όχθη – επιτρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε παιδιά 12 χρονών για ποινικά αδικήματα «εθνικιστικά παρακινούμενα».
Οι παραβιάσεις σε βάρος Παλαιστινίων παιδιών από το ισραηλινό στρατιωτικό δικαστήριο έχουν καταγραφεί ευρέως. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Haaretz, ο αριθμός των Παλαιστινίων ανηλίκων που έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, από 170 τον περασμένο Σεπτέμβριο αυξήθηκαν σε 438 τον Φεβρουάριο.
Η Al-Wawi είναι ένα από τα πέντε παιδιά κάτω των 14 χρόνων και το μονό κορίτσι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Πριν τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε κανένα παιδί κάτω των 14 στις φυλακές.
Πριν τον Σεπτέμβριο κρατούταν μόνο ένα κορίτσι στις ισραηλινές φυλακές, ενώ από τότε έχουν φυλακιστεί 12, συμπεριλαμβανομένης της al-Wawi.