Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η ΠΑ συνεχίζει να καταστέλλει την απεργία των εκπαιδευτικών στη Δυτική Όχθη, την ώρα που μεγαλώνει ο θυμός για την αντιδημοκρατική παλαιστινιακή ηγεσία

Πηγή: mondoweiss.net 2 Μαρτίου 2016

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι δάσκαλοι διαδήλωσαν χθες το απόγευμα σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Όχθης, σηματοδοτώντας την τρίτη βδομάδα απεργιών. Αυτό που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου σαν διαμαρτυρία για μια γραφειοκρατική αύξηση 2,5% στους μισθούς, γρήγορα μετατράπηκε σε μια μεγάλη αντιδημοκρατική καταστολή σε βάρος των αγαπημένων και χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων της Παλαιστίνης, τους δασκάλους.
Για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες, η αστυνομία της ΠΑ έστησε μπλόκα στους δρόμους που θα πέρναγαν οι διαδηλωτές, αναγκάζοντας τα αυτοκίνητα με τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν πίσω. Παρόμοιο μέτρο χρησιμοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου προκειμένου να αποτρέψουν τους δασκάλους να πάνε σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση.
Μαζί με τους αξιωματούχους της ΠΑ που στέλνονται για να σταματούν τις διαδηλώσεις, δυνάμεις φιλικά προσκείμενες στο κυβερνών κόμμα της Φατάχ, άρχισαν να επιτίθεντο στους εκπαιδευτικούς λέγοντας ότι είναι αντικυβερνητικοί πράκτορες. Οπλοφόροι άντρες με μάσκες, από το ένοπλο τμήμα της Φατάχ, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία άφηναν υπόνοιες ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ισραηλινοί πράκτορες, μέρος μιας «συνομωσίας τεσσάρων πυλώνων» και τους κατηγόρησαν ότι επιδιώκουν την αστάθεια για να ανατραπεί η παλαιστινιακή αρχή. Ένας μάρτυρας των Ταξιαρχών του Αλ Άκσα προειδοποίησε «Υπάρχουν δράστες ανάμεσα στους Παλαιστίνιους που εξυπηρετούν τα ισραηλινά συμφέροντα και καταστρέφουν την ενότητα της κυβέρνησης μας και πνίγουν κάθε πιθανότητα λύσης»
Και πριν οι εκπαιδευτικοί κατηγορηθούν ότι είναι ισραηλινοί πράκτορες, τους είχαν προσάψει ότι είναι φίλα προσκείμενοι στη Χαμάς.
Στις 16 Φεβρουαρίου, η αστυνομία της Παλαιστίνης συνέλαβε 20 εκπαιδευτικούς και δύο διευθυντές σχολείων, σε μια διαδήλωση στη Ραμάλα, στην έδρα της κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη. Εκείνη την περίοδο οι απεργίες συνεχιζόταν επί μια βδομάδα. Εκπαιδευτικοί και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέκριναν την φυλάκιση, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν την πράξη τους λέγοντας πως οι κρατούμενοι ήταν μέλη του αντίπαλου κόμματος της Χαμάς που κυβερνάει στη Γάζα.
Οι εκπαιδευτικοί απέρριψαν αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας πως αποτελούν άκαρπες προσπάθειες να βλάψουν την εγκυρότητα των απαιτήσεων τους για αύξηση στους μισθούς. Ξεκίνησαν την απεργία τους στις 9 Φεβρουαρίου όταν η αύξηση 2,5% που είχαν συμφωνήσει το 2013, δεν εκπληρώθηκε.
Τώρα, περισσότερα από 2000 σχολεία στην Δυτική Όχθη ανοίγουν καθημερινά τις πόρτες τους, οι εκπαιδευτικοί πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους, μερικοί μαθητές έρχονται στις τάξεις, αλλά δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες.
Επιπλέον δεν υπάρχει επίσημη συνδικαλιστική οργάνωση που να καθοδηγεί την απεργία των εκπαιδευτικών. Οι δάσκαλοι ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου του σωματείου εκπαιδευτικών , Άχμαντ Σαουίλ, μετά την συμφωνία που έκανε με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Ραμί Χαμνταλλάχ και τον Υπουργό Παιδείας Σάμπρι Σαϊνταμ, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα, για να τερματιστεί η απεργία.
Ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς επικρατεί η άποψη ότι ο Σαουίλ έχει ευθυγραμμιστεί με την άποψη της κυβέρνησης. Εξάλλου, διορίστηκε στη θέση του από την Φατάχ και όχι από εκλογές του σωματείου. Επίσης παρέδωσε την παραίτηση του στη Φατάχ και όχι απευθείας στο σωματείο.
Ο θυμός εναντίον του Σαουίλ είναι έντονος. Μερικοί δάσκαλοι έφεραν πλακάτ για να διαδηλώσουν εναντίον του στη Ραμάλα, στις 23 Φεβρουαρίου, την μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση που έγινε τα τελευταία χρόνια. «Ο Σαουίλ δεν με εκπροσωπεί», έγραφε μια διαδηλώτρια. «Είναι συνδικαλιστικός εκπρόσωπος με κυβερνητικούς δεσμούς», είπε ο Τζαμάλ Φαραλλάχ, διευθυντής στο σχολείο Ντιέρ Σαμάτ στη Χεβρώνα.
Ο Φαραλλάχ εξήγησε πως πολλοί εκπαιδευτικοί προσπαθούν να σχηματίσουν έναν εναλλακτικό συνδικάτο. Έχουν δημιουργήσει δίκτυα αντιπροσώπων στις πόλεις που βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία. «Ίσως η νέα ηγεσία εκπαιδευτικών να κάνει τώρα τη διαφορά», πρόσθεσε ο Φαραλλάχ, σημειώνοντας πως αυξάνεται η απογοήτευση εναντίον της ΠΑ, καθώς οι εκπαιδευτικοί βρίσκουν εμπόδια και από την αστυνομία και από το σωματείο τους. «Μας σταμάτησαν τέσσερις φορές από τη Χεβρώνα μέχρι εδώ» είπε ο Φαραλλάχ για τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας που εμποδίζουν τους δασκάλους να πάνε στις διαδηλώσεις.
Όταν ρωτήθηκε πόσες φορές οι ισραηλινές δυνάμεις σταμάτησαν το αυτοκίνητό του, ο Φαραλλάχ γέλασε «Λοιπόν, κάτι διαφορετικό συμβαίνει εδώ».
Πριν την περίοδο Σαουίλ, οι εκπαιδευτικοί εκπροσωπούνταν από άλλο συνδικάτο, αυτό των δημοσίων υπαλλήλων, το πρώην μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων στη Δυτική Όχθη. Τώρα είναι παράνομο να είσαι μέλος του. Το 2012, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, με εκτελεστική εντολή έκανε ποινικό αδίκημα το να είσαι μέλος του σωματείου δημοσίων υπαλλήλων. Το συνδικάτο διαλύθηκε και ο τελευταίος πρόεδρος, ο Μπασσάμ Ζακαρνέχ, φυλακίστηκε. Την τελευταία εβδομάδα, ο Ζακαρνέχ φυλακίστηκε ξανά με άγνωστη κατηγορία.
Ο Σαουίλ δήλωσε ότι προσπάθησε με καλή τη πίστη να εκπροσωπήσει τους εκπαιδευτικούς, αλλά έκανε μερικούς αναγκαίους συμβιβασμούς. «Είχαμε λύσει τα πάντα με την κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν ορισμένοι δράστες που θέλουν να καταστρέψουν όλα όσα έχουμε καταφέρει», είπε. «Υπάρχουν διαφορετικοί ισχυρισμοί. Ίσως η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών να έχει δίκιο σε ορισμένα σημεία. Έχουν δίκιο», είπε ο Σαουίλ. «Όμως ό,τι έγινε, έγινε με λάθος τρόπο», είπε ο έκπτωτος συνδικαλιστικός εκπρόσωπος για την απόλυσή του. «Το σωματείο εκπαιδευτικών συνήθως παίρνει την γνώμη της βάσης και στη συνέχεια μεταφέρει τα ζητήματα, τα παράπονα και τα αιτήματα του στον μεγαλύτερο νόμιμο εκπρόσωπο την χώρας». «Αυτή τη φορά όμως, εκπαιδευτικοί και μέλη του συλλόγου, έδρασαν ενάντια στο σωματείο και την ηγεσία του για προσωπικό και πολιτικό όφελος», συνέχισε ο Σαουίλ, προσθέτοντας ότι τον επισκέφτηκαν μέλη της Χαμάς και απαίτησαν την παραίτηση του. Συνέχισε «Η κατάσταση ξεκίνησε να παίρνει πολιτική, κομματική κατεύθυνση. Αν θέλεις να βάλεις εμπόδια σε ένα σωματείο, το καλύπτεις με πολιτική χροιά. Αυτό θα εξαντλήσει και θα βλάψει τον αγώνα».
Ο Μασούρ Μπατράν, δάσκαλος στο σχολείο Μαχμούντ Ντάργουις έξω από την Χεβρώνα, είπε στο Mondoweiss ότι το δύσκολο τώρα για να επιτευχθεί συμφωνία και να σταματήσει η απεργία, είναι η έλλειψη εκπροσώπων που θα αναγνωρίσει η κυβέρνηση ως συνομιλητές εκ μέρους των εκπαιδευτικών. Ο Μπατράν είπε «Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν αυξήσεις περίπου 150 δολαρίων και κάποιες διοικητικές αλλαγές. Η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την ηγεσία των εκπαιδευτικών, γιατί δεν θέλει να νομιμοποιήσει αυτή την ηγεσία. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι μη δημοκρατικές κυβερνήσεις δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα αιτήματα του λαού». «Σε τέτοιες μη φυσιολογικές συνθήκες, οι εκπαιδευτικοί είναι ο αδύναμος κρίκος. Η κυβέρνηση είναι ικανή να στρέψει την τοπική κοινωνία εναντίον των δασκάλων. Υποθέτω ότι η απεργία θα λήξει και οι εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν καταφέρει τίποτα», είπε.