Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Διάγραμμα: 7 τρόποι με τους οποίους η ΠΑ βοηθάει την ισραηλινή κατοχή

Του Ali Abunimah, πηγή: electronicintifada.net 26 Ιανουαρίου 2016

Η Παλαιστινιακή Αρχή συνεργάζεται στενά με την ισραηλινή κατοχή. Για παράδειγμα, νωρίτερα αυτό τον μήνα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εγκωμίασαν την ΠΑ που «πήρε σκληρά μέτρα» εναντίον της αντιπολίτευσης και της αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη. Ο αρχηγός της ΠΑ, Μαχμούντ Αμπάς, είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει τον λεγόμενο «συντονισμό για την ασφάλεια» ως «ιερό καθήκον».
Όμως, τα παλαιστινιακά κόμματα υποστηρίζουν σχεδόν ομόφωνα ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η συνεργασία με την κατοχή. Ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της ΠΑ, Μαζίντ Φαράχ, είπε πρόσφατα στο Defense News ότι οι δυνάμεις του είχαν συλλάβει εκατό Παλαιστίνιους τους τελευταίους μήνες και εργάζονται στενά με τις δυνάμεις της ισραηλινής κατοχής για να αποτρέψουν την κατάρρευση της μη δημοφιλούς ΠΑ. «Εμείς, μαζί με τους ομολόγους μας στην ισραηλινή ασφάλεια, τους Αμερικάνους κι άλλους, προσπαθούμε όλοι να αποτρέψουμε αυτή την κατάρρευση», είπε ο Φαράχ. Επίσης πρόσθεσε ότι στόχος του είναι να προστατέψει το Ισραήλ από το Ισλαμικό Κράτος. «Βρίσκονται ήδη στο Ιράκ, τη Συρία, το Σινά, τον Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά η Ραμάλα, το Αμμάν και το Τελ Αβίβ πρέπει να παραμείνουν απρόσβλητοί σε αυτούς», είπε ο γενικός της ΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η ΠΑ παραμένει εντελώς ανίσχυρη και αδρανής στην εβραϊκή εξτρεμιστική τρομοκρατία του ισραηλινού στρατού και των εποίκων εις βάρος των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο του 1993 που ίδρυσαν την ΠΑ, οι παλαιστινιακές δυνάμεις δεν έχουν καμία δικαιοδοσία πάνω στους έποικους, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να επέμβουν ακόμα και αν είναι αυτόπτες μάρτυρες σε επιθέσεις εποίκων.
Αυτό και άλλα στοιχεία που δείχνουν στην υποστήριξη της ΠΑ προς την ισραηλινή κατοχή, φαίνονται στο διάγραμμα που έφτιαξε το Visualizing Palestine και έχει τον τίτλο «Ο οδηγός της ΠΑ για να παραμείνεις υπό κατοχή».
Η ΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Δυτική Όχθη και περίπου το ένα τρίτο του ετήσιου προϋπολογισμού της πηγαίνει στην «ασφάλεια» και την «δημόσια τάξη»- όσο και στην υγεία, την εκπαίδευση και την γεωργία μαζί- αναφέρει το Visualizing Palestine. «Όλες οι νέες προσλήψεις εξετάζονται από ισραηλινούς και αμερικανούς αξιωματούχους και σκοπός τους είναι να καταστείλουν τις μη βίαιες δράσεις των Παλαιστινίων πολιτών, ενώ δεν κάνουν τίποτα για να προστατέψουν τους Παλαιστίνους από τις επιθέσεις των στρατιωτών και εποίκων».
Οι πληροφορίες στα διαγράμματα προέρχονται από μια σειρά αξιόπιστων πηγών, συμπεριλαμβανομένων ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιτροπές του ΟΗΕ. Οι πηγές αναφέρονται όλες στο ιστολόγιο του Visualizing Palestine.

1. ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΟΥ: Το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού της ΠΑ προέρχεται από ξένες κυβερνήσεις ή από φόρους που ελέγχει το Ισραήλ και συχνά τους παρακρατεί ως μέσο πολιτικής πίεσης.

2.ΒΑΛΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΟΥ: η ΠΑ ξοδεύει κάθε χρόνο για τη συντήρηση του στρατιωτικού συστήματος όσα για εκπαίδευση και υγεία μαζί.

3. ΦΤΙΑΞΕ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: από το 2005 οι ΗΠΑβοηθούν στην αναδιοργάνωση της αστυνομίας της ΠΑ και των παραστρατιωτικών δυνάμεων, με την υποστήριξη της ΕΕ και της Ιορδανίας.





4. ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΟΥ: οι προεδρικές εκλογές της ΠΑ έχουν καθυστερήσει 7 χρόνια. Το 67% των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης αισθάνονται ότι "ζουν σε ένα αντιδημοκρατικό σύστημα που καταπιέζει τις ελευθερίες"

5.ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΔΙΝΕΙΣ ΛΟΓΟ: η ΠΑ συντονίζει τις δράσεις για την ασφάλεια με Ισραηλινούς, αμερικανούς και άλλους ξένους αξιωματούχους

6. ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΙΟΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΣ: οι δυνάμεις της ΠΑ αστυνομεύουν μόνο τους πολίτες των παλαιστινιακών κλουβιών που ελέγχουν στη Δυτική Όχθη


7. ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ: οι πολιτικές συμφωνίες απαγορεύουν ρητά στην ΠΑ να αστυνομεύει τους ισραηλινούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ ο ισραηλινός στρατός εισβάλει τακτικά σε περιοχές που ελέγχει η ΠΑ