Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ανακοίνωση εργασιών του 7ου Εθνικού Συνεδρίου του PFLP

Πηγή: pflp.ps/english18 Δεκεμβρίου 2013

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το 7ο Εθνικό Συνέδριο του Μετώπου, που έγινε πρόσφατα, και αποτελεί σημαντικό σταθμό στον δρόμο της επιστροφής και της συνεχιζόμενης επανάστασης μέχρι την απελευθέρωση ολόκληρων των παλαιστινιακών εθνικών εδαφών.
Το Εθνικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε σε τρεις συναντήσεις στην πατρίδα και την διασπορά προκειμένου να επανεξετάσει και να αξιολογήσει τις μεθόδους του Μετώπου, την δουλειά, συνολικά τις πολιτικές και τα σχέδια και να διατυπώσει ένα πολιτικό όραμα και οργανωτικές μεθόδους για τη νέα φάση του αγώνα. Το Συνέδριο σκόπευε στο να δημιουργήσει την βάση για να αναπτυχθούν οι θέσεις και οι πολιτικές του Μετώπου, να χτίσει την αποτελεσματικότητα, τον ρόλο και την παρουσία του στον αγώνα για να επιτευχθούν οι στόχοι μας για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.
Το Μέτωπο ξεκίνησε τις εργασίες με ενός λεπτού σιγή για να τιμήσει τους μάρτυρες του λαού μας και του έθνους μας που θυσίασαν την ζωή τους για την Παλαιστίνη και την ελευθερία, για να δείξει τον σεβασμό του προς τους φυλακισμένους, τους κρατούμενους και τους μαχητές της ελευθερίας που συνεχίζουν να περπατούν στο δύσκολο μονοπάτι για να κρατήσουμε τα αδιαμφισβήτητα, νόμιμα και ιστορικά εθνικά δικαιώματα του αραβικού, παλαιστινιακού λαού.
Μετά την υιοθέτηση της ατζέντας, παρουσιάστηκε στο Συνέδριο μια περιεκτική δήλωση και επιστολή του φυλακισμένου Γενικού Γραμματέα Άχμαντ Σαντάτ, που αναφερόταν σε πολιτικά ζητήματα, οργανωτικά και θεωρητικά θέματα και στον ρόλο του 7ου Εθνικού Συνεδρίου στην μελλοντική κατεύθυνση του Μετώπου.
Το Συνέδριο συζήτησε τα σχέδια κειμένων που υπέβαλλε η Κεντρική Επιτροπή όπως και τις προτάσεις που υπέβαλλαν τα παραρτήματα του Μετώπου και τελείωσε με την εκλογή των μελών της Γενικής Κεντρικής Επιτροπής και του Κεντρικού Εποπτικού Συμβουλίου. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου έδειξε τις δημοκρατικές αρχές που διέπουν τις εσωτερικές εργασίες του Μετώπου και τονίζει την σημασία της ευρείας συμμετοχής στην διαμόρφωση πολιτικών, προγραμμάτων, σχεδίων και βασικών κατευθύνσεων του Μετώπου. Το Συνέδριο τόνισε την σημασία την ενδυνάμωσης της ενότητας της οργάνωσης μέσα από την εμβάθυνση των δημοκρατικών συστημάτων και δομών σε όλα τα επίπεδα.
Το 7ο Εθνικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο σοβαρής πολιτικής ανησυχίας και περιπλοκότητας, καθώς τα συνεχιζόμενα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά και σιωνιστικά σχέδια έχουν ως στόχο την εξαφάνιση του παλαιστινιακού εθνικού σκοπού, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση στις αραβικές χώρες και τα εσωτερικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά προγράμματα για να ασκήσουν επιπλέον πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή και να καταλήξουν σε επιπλέον συμφωνίες, αγνοώντας το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τα αναφαίρετα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού.
Το Συνέδριο συζήτησε το εθνικό περιβάλλον γύρω από την παλαιστινιακή και αραβική κατάσταση και τις επιπτώσεις στον εθνικό μας αγώνα για απελευθέρωση και τον αγώνα του αραβικού λαού. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι εχθρική ως προς τις προσδοκίες και τους στόχους του λαού μας για ελευθερία, αυτοδιάθεση και την επιστροφή, ένα γεγονός που αποδεικνύεται κάθε μέρα στις διεθνείς διπλωματικές συζητήσεις, έχοντας δεσμευτεί σε συνεργασία ασφάλειας με την σιωνιστική επιθετικότητα. Το Συνέδριο σημείωσε την ιστορική επίδραση των διεθνών και περιφερειακών γεγονότων στην αραβική σκηνή.
Η άνοδος του ρόλου της Ρωσίας, της Κίνας και των περιφερειακών δυνάμεων έχουν αλλάξει ως ένα σημείο την εξίσωση της διεθνούς σύγκρουσης. Το Συνέδριο συζήτησε την αραβική, πολιτική, οικονομική κατάσταση σε διεθνές επίπεδο όπως και την δομική αναταραχή των αραβικών καθεστώτων και την αποτυχία των αραβικών κρατών να διαφυλάξουν την εθνική τους κυριαρχία, την πολιτική ανεξαρτησία και την οικονομική ασφάλεια.
Το Μέτωπο τόνισε τις μεγάλες κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν σε αρκετές αραβικές χώρες που είχαν σκοπό να συγκρουστούν με την ανεργία, την φτώχεια, την τυραννία και να χτίσουν σύγχρονα δημοκρατικά κράτη. Το υψηλό επίπεδο ιμπεριαλιστικής παρέμβασης, ήταν εχθρικό προς τις προσδοκίες του αραβικού έθνους με σκοπό να κλέψει και να κατευθύνει τους στόχους των αραβικών λαϊκών κινημάτων μέσω της ξένης στρατιωτικής παρέμβασης και των πολιτικών προσπαθειών για να προκαλέσει σεκταριστικές και εθνικές συγκρούσεις προκειμένου να ελέγξει την μοίρα των αραβικών λαών, προστατεύοντας παράλληλα την σιωνιστική οντότητα.
Το Συνέδριο συζήτησε σε βάθος την παλαιστινιακή πραγματικότητα και τις εξελίξεις της δεκαετίας που πέρασε από το 6ο Συνέδριο το 2000, επανεξετάζοντας τα πιο σημαντικά γεγονότα της παλαιστινιακής σκηνής. Στο επίκεντρο της ανασκόπησης βρέθηκαν οι συνεχιζόμενες και καταστροφικές συνέπειες του σημείου καμπής του παλαιστινιακού αγώνα το 1993, που σημαδεύτηκε από την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο. Το Συνέδριο έδωσε έμφαση σε πολλαπλά ζητήματα, ειδικά στην απόρριψη των διαπραγματεύσεων, που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και την ανάγκη της πλήρους απόρριψης ολόκληρης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και «λύσεων» που έχουν αποτύχει για παραπάνω από είκοσι χρόνια.
Η σημασία της αποκατάστασης του παλαιστινιακού εθνικού απελευθερωτικού κινήματος και η οικοδόμηση μιας νέας παλαιστινιακής στρατηγικής, βασισμένης στην επίτευξη των δικαιωμάτων του λαού μας, συζητήθηκε από το Συνέδριο. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει πως πρέπει να βγουν συμπεράσματα από αυτό το τελευταίο στάδιο και να σταματήσουν εξολοκλήρου οι παράλογες διαπραγματεύσεις, για τις οποίες ο λαός μας έχει πληρώσει ακριβά.
Επιπλέον, το Συνέδριο συζήτησε την οργανωτική αναφορά του Μετώπου, εξετάζοντας τους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς παράγοντες που επηρέασαν την δομή του Λαϊκού Μετώπου. Αυτή η διαδικασία περιελάμβανε την άσκηση κριτικής για την οργανωτική κατάσταση του PFLP και τα μαθήματα που βγήκαν από προηγούμενες εμπειρίες, προκειμένου να ενδυναμωθεί και αναπτυχθεί η οργανωτική δομή του Μετώπου και το θεωρητικό και πολιτικό όραμα, ως τρόπος εξόδου από την κρίση.
Το Συνέδριο επίσης κουβέντιασε τις τροποποιήσεις στους κανόνες διαδικασιών και συμφώνησε σε αρκετές τροπολογίες στα εσωτερικά κείμενα του Μετώπου.
Το Συνέδριο εξέτασε το πολιτικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην συνέχιση του αγώνα του λαού μας μέχρι να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος του και ότι σκοπός του αγώνα για το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης είναι η απελευθέρωση κάθε χιλιοστού της παλαιστινιακής γης από την αποικιοκρατική κατοχή και η ίδρυση ενός δημοκρατικού κράτους σε ολόκληρο το παλαιστινιακό, εθνικό έδαφος.
Το Συνέδριο επιβεβαίωσε τους πολιτικούς στόχους του επαναστατικού αγώνα, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:
1. την μεγάλη σημασία ανασυγκρότησης των οργάνων της ΟΑΠ σε μια νέα δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς βάση, αποκαθιστώντας το αρχικό πρόγραμμα και την χάρτα της ΟΑΠ
2. δουλειά για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της ενότητας του παλαιστινιακού λαού ως το πιο αιχμηρό όπλο του εθνικού απελευθερωτικού κινήματος που θα επιτύχει τους στόχους και θα σπάσει τον κύκλο του διχασμού
3. ο ένοπλος αγώνας είναι ουσιώδης για την αντιμετώπιση της κατοχής, όπως επιβάλλεται από την φύση της κατοχής και την βία της και είναι κεντρικό και κυρίαρχο συστατικό της συνολικής αντίστασης ενάντια στην κατοχή
4. αντίσταση σε όλα τα σχέδια και προγράμματα πολιτικής εξόντωσης που προτείνονται από τον ιμπεριαλισμό και τον σιωνισμό για να θάψουν τον παλαιστινιακό σκοπό
5. ο αγώνας για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στην γη και τα σπίτια τους από όπου εκδιώχθηκαν βίαια το 1948, πρέπει να είναι στο επίκεντρο της δουλειάς, απορρίπτοντας όλα τα σχέδια και τα προγράμματα που έχουν ως στόχο την εξαφάνιση αυτού του δικαιώματος
6. το ζήτημα των κρατουμένων και η αναγκαιότητα να τους απελευθερώσουμε από τις ισραηλινές φυλακές είναι κεντρικό που πρέπει να αναδειχθεί με όλα τα πολιτικά μέσα, μέσα από διεθνή όργανα και εθνικούς αγώνες.
7. η σημασία του αγώνα για την ταυτότητα και την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη του 1948 και η αντίσταση τους σε κάθε προσπάθεια εκτόπισής τους και ιουδαιοποίησης των παλαιστινιακών πόλεων και χωριών.
8. η ανάγκη για σταθερό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή πολιτικού αποπροσανατολισμού που επιδιώκει την νομιμοποίηση της «εβραϊκής φύσης» του ρατσιστικού κράτους, η έκθεση των στόχων αυτών των προσπαθειών για το μέλλον του εθνικού αγώνα και του παλαιστινιακού λαού.
9. έμφαση στην σημασία της δέσμευσης του παλαιστινιακού λαού σε όλους τους τόπους και την διασπορά, που συμπεριλαμβάνει και την έκθεση σε δύσκολες και περίπλοκες καταστάσεις.
Ο λαός μας στην διασπορά έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της παλαιστινιακής επανάστασης και είναι κρίσιμο να επικεντρωθούμε στα ζητήματα του λαού μας στην εξορία και την διασπορά.
Το Συνέδριο τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανάπτυξης μιας δημοκρατικής τάσης στην ευρύτερη παλαιστινιακή αρένα. Στο τέλος του Συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι εξέλεξαν την Γενική Κεντρική Επιτροπή και το Κεντρικό Εποπτικό Συμβούλιο μέσα σε κλίμα δημοκρατίας και διαφάνειας, εκλέγοντας στα ηγετικά όργανα έναν σημαντικό αριθμό νέων μελών.
Το Συνέδριο εξέφρασε την εποικοδομητική κριτική του σε ένα πνεύμα συντροφικότητας και εθνικής ευθύνης κι έστειλε θερμούς χαιρετισμούς στον Γενικό Γραμματέα Άχμαντ Σαντάτ και σε όλους τους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, όπως επίσης απέδωσε τιμές στους συντρόφους που παραιτήθηκαν από τα ηγετικά πόστα για να υποστηρίξουν την ανάδειξη νέων ηγετών και την ανανέωση του Μετώπου. Το Συνέδριο ορκίστηκε επίσης στους μάρτυρες και τους κρατούμενους πως θα συνεχίσει τον αγώνα τους και θα περπατήσει στον ίδιο μακρύ δρόμο προς την απελευθέρωση, χαιρετώντας τον ιδρυτή του Μετώπου, Δρ. Τζορτζ Χαμπάς, τον μάρτυρα ΓΓ Αμπού Αλί Μουσταφά, τον μάρτυρα ηγέτη Αμπού Μάχερ αλ Γιαμάνι και όλους τους μάρτυρες του Μετώπου και της παλαιστινιακής επανάστασης.
Το Συνέδριο χαιρέτησε τον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται από παντού και όλες τις οργανώσεις και δυνάμεις της παλαιστινιακής επανάστασης, το αραβικό απελευθερωτικό κίνημα και τις λαϊκές δυνάμεις της αραβικής πατρίδας. Χαιρέτησε όλες τις δυνάμεις προόδου, ελευθερίας και σοσιαλισμού σε όλο τον κόσμο που εναντιώνονται και αντιμετωπίζουν την αδικία, την καταπίεση και τον ιμπεριαλισμό, εχθρό των λαών κι εχθρό της ανθρωπότητας.

Δόξα στους μάρτυρες και νίκη στον υπερήφανο λαό μας

Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Γενική Κεντρική Επιτροπή