Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Εναλλακτικό Φόρουμ για το Νερό 2012- Διακήρυξη της Μασσαλίας

 Πηγή: stopmekorot.org
«Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε δράσεις σε αλληλεγγύη με τα παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου δικαιώματος για το νερό»
Υπογράψτε την διακήρυξη εδώ
22 Μαρτίου 2012
Κατεχόμενη Παλαιστίνη- Για χρόνια, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και άλλα όργανα του, έχουν αποφανθεί πως το Ισραήλ παραβιάζει τα παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα για το νερό και την υγιεινή, παρόλο που το Ισραήλ επικαιροποιεί τις τακτικές αναθεωρήσεις των συμφωνιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το 2010 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ ενέκριναν ψηφίσματα, που από κοινού επαναβεβαιώνουν ότι «οι κυβερνήσεις έχουν πρωταρχική ευθύνη για την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο νερό και την υγιεινή».
Όμως, οι παραβιάσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα συνεχώς αυξάνονται. Από το 2009 έως το 2011, το Ισραήλ κατεδάφισε 57 δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού και 40 πηγάδια, από τα οποία οι Παλαιστίνιοι εξαρτώνται για να ζήσουν. Η στρατιωτική καταστροφή παλαιστινιακών δομών ύδρευσης είναι ευθεία παραβίαση του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό και έγκλημα πολέμου σύμφωνα με την 4η Συνθήκη της Γενεύης.
Η μέση κατανάλωση νερού ανά νοικοκυριό για τους Παλαιστίνιους που έχουν σύνδεση σε κάποιο δίκτυο είναι μικρότερη από την ελάχιστη προτεινόμενη κατανάλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και το 1/6 της μέσης κατανάλωσης των ισραηλινών νοικοκυριών. Οι πιο φτωχές οικογένειες ξοδεύουν το μισό εισόδημα τους σε νερό.
Τα εμπόδια που βάζει το Ισραήλ στα έργα ανάπτυξης των Παλαιστινίων για το νερό και την υγιεινή, έχει αποτρέψει τους Παλαιστίνιους από το να αποκτήσουν επιπλέον ποσότητες νερού όπως είχε συμφωνηθεί στις «ειρηνευτικές διαδικασίες» του Όσλο και τους έχει εξαναγκάσει σε ένα καθεστώς εξάρτησης από την ισραηλινή κρατική εταιρία ύδρευσης Μεκορότ. Η Μεκορότ διακόπτει την παροχή νερού προς τις παλαιστινιακές κοινότητες για να παρέχει ανεμπόδιστα τις υπηρεσίες της προς τις ισραηλινές αποικίες στην Δυτική Όχθη.
Το παράνομος τείχος που περνάει μέσα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα παλαιστινιακά εδάφη, αποσκοπεί στο να αποκόψει τους Παλαιστίνιους από περιοχές που θα μπορούσαν να παράγουν επιπλέον 90 εκ. m3 ετησίως. Συγκρίνετε την ποσότητα αυτή με το ετήσιο απόθεμα νερού των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη, που φτάνει μόλις τα 180 εκ m3, συμπεριλαμβανομένου του νερού που παίρνει η ισραηλινή κρατική εταιρία νερού.
Ο αποκλεισμός της Γάζας εμποδίζει την είσοδο ανταλλακτικών, υλικών και ενέργειας που χρειάζονται για την καθημερινή λειτουργία των δικτύων νερού κι αποχέτευσης κι αποτρέπει την αναγκαία αναβάθμιση των δικτύων αυτών. Η Επιτροπή Ευρημάτων του ΟΗΕ για τον πόλεμο στη Γάζα, βρήκε πως το Ισραήλ σκοπίμως στοχοποίησε και κατέστρεψε πηγάδια, σωλήνες, εγκαταστάσεις αποχέτευσης, δεξαμενές νερού και τον κεντρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας. Περισσότερο από το 90% του νερού στα δημοτικά πηγάδια της Γάζας είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Από το 2005 το Ισραήλ έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει ζημιές σε περισσότερα από 300 πηγάδια στην «ουδέτερη ζώνη» που μονομερώς επιβλήθηκε από το Ισραήλ μέσα στην περιοχή της Γάζας. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο νερού, η Γάζα έχει δικαίωμα ισόποσου και λογικού μεριδίου νερού από το παράκτιο υδραγωγείο, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων του που βρίσκονται εντός του Ισραήλ.
Το Ισραήλ μόλις πρόσφατα άρχισε να επιτρέπει έργα επεξεργασίας λυμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και την δολοφονία ενός εργάτη εν ώρα υπηρεσίας, άρχισαν να εφαρμόζονται προγράμματα στην Γάζα, αφότου το Ισραήλ ανίχνευσε στον σταθμό αφαλάτωσης του Άσκελον μη επεξεργασμένα ή μερικώς επεξεργασμένα λύματα που προέρχονταν από την Γάζα. Δεκαπέντε χρόνια μετά το Όσλο, το Ισραήλ ευθέως εμποδίζει την ανάπτυξη εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού στην Δυτική Όχθη χρησιμοποιώντας πρώτα την γραφειοκρατία του και μετά τον στρατό. Οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ συχνά έχουν φτωχές εγκαταστάσεις αποχέτευσης παρόλο που πληρώνουν ίδιους ή μεγαλύτερους φόρους από τους Ισραηλινούς πολίτες. Πολλοί ισραηλινοί εποικισμοί πετούν τα λύματά τους σε παλαιστινιακές κοινότητες.
Το ισραηλινό καθεστώς θεσμοποιημένων διακρίσεων των Παλαιστινίων του Ισραήλ, της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συνιστά απαρτχάιντ σύμφωνα με την Συνθήκη για την Καταστολή και Τιμωρία των Εγκλημάτων Απαρτχάιντ. Το Λαϊκό Δικαστήριο για την Παλαιστίνη, στην τελευταία συνεδρίαση στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, κατέληξε στο ότι «οι τρόποι που το Ισραήλ μεταχειρίζεται τον παλαιστινιακό λαό, όπου κι αν κατοικεί, αθροιστικά ενσωματώνονται σε ένα μοναδικό καθεστώς, του απαρτχάιντ». Μια πρόσφατη κοινοβουλευτική αναφορά από την Γαλλία καταδικάζει τις ισραηλινές πολιτικές στέρησης νερού προς τους Παλαιστίνιους ως «απαρτχάιντ».
Οι παραβιάσεις του Ισραήλ πρέπει να ειδωθούν στο πλαίσιο της Νάκμπα του 1948, της συστηματικής απόρριψης και άρνησης του διεθνούς αναγνωρισμένου δικαιώματος της επιστροφής της πλειοψηφίας των Παλαιστινίων στα σπίτια τους. Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, χιλιάδες αρχαίες πηγές, δεξαμενές, πηγάδια και ποτάμια έχουν παρανόμως δημευθεί. Το Ισραήλ έχει μεταλλάξει τον υδρολογικό χαρακτήρα των εδαφών που κατέχει, πχ το Εθνικό Εβραϊκό Συμβούλιο αποξήρανε την κοιλάδα Χούλα την δεκαετία του 50 και εξέτρεψε τον Ιορδάνη Ποταμό, συρρικνώνοντας δραματικά την Νεκρά Θάλασσα. Μόλις αυτόν το μήνα, το Ισραήλ κατεδάφισε για 36η φορά το βεδουίνικο χωριό Al Araquib στην έρημο Νεγκέβ, για να μπορέσει το Εθνικό Εβραϊκό Συμβούλιο να φυτέψει ένα δάσος και «να πρασινίσει την έρημο».
Με αυτή την διακήρυξη καλούμε τους πολίτες με συνείδηση να αναλάβουν δράση για το παλαιστινιακό δικαίωμα στο νερό και ως μέλη του παγκόσμιου κινήματος για το δικαίωμα στο νερό, να οργανώσουμε την αντίσταση μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της κοινής μας κληρονομιάς για το νερό. Ξεκινάμε την διακήρυξη στην Μασσαλία της Γαλλίας, έδρα του Παγκόσμιου Συμβουλίου για το Νερό, την επιχειρησιακή δεξαμενή σκέψης και το λόμπυ που δημιουργήθηκε από πολυεθνικές εταιρίες και την Παγκόσμια Τράπεζα. Την ώρα που το Παγκόσμιο Συμβούλιο για το Νερό διεξάγει το 6ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, καταγγέλλουμε τα εταιρικά μέλη του Συμβουλίου για κερδοσκοπία μέσα από την ιδιωτικοποίηση του νερού και της αποχέτευσης διεθνώς και ειδικά καταγγέλλουμε την γαλλική εταιρία Βεόλια πως παρέχει υπηρεσίες υγιεινής στον παράνομο ισραηλινό εποικισμό Modin Illit, για την παράνομη ρίψη απορριμμάτων του Ισραήλ στην κοιλάδα του Ιορδάνη και για την κερδοσκοπία της από τις υπηρεσίες μεταφοράς που προσφέρει στο απαρτχάιντ, που εξυπηρετούν τους παράνομους εποικισμούς ενώ αρνούνται να τις παράσχουν στους Παλαιστίνιους. Οι αγώνες μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Την ώρα που αντιστεκόμαστε την εταιρική και κρατική κερδοσκοπία από την παραβίαση του παλαιστινιακού ανθρώπινου δικαιώματος, αντιστεκόμαστε στην διακριτική πρόσβαση στο νερό και προωθούμε την παγκόσμια δικαιοσύνη για το νερό.
Από την Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας μέχρι την Παλαιστίνη, επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη για λαϊκή αντίσταση που θα καθιστά υπόλογους τα κράτη και τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν μια σειρά από ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα, την στιγμή που οι Παλαιστίνιοι διακινδυνεύουν ότι έχει απομείνει από την γη και τα σπίτια τους και την ελάχιστη ποσότητα νερού που μπορούν να έχουν για να απαιτήσουν να αναγνωριστούν ως ανθρώπινα όντα με δικαιώματα, εμείς πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηρίξουμε το αυξανόμενο κίνημα που απαιτεί να σταματήσει η ισραηλινή ατιμωρησία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για νερό και υγιεινή.
Δεδομένης της θλιβερής αποτυχίας των παγκόσμιων κυβερνήσεων να καταστήσουν το Ισραήλ υπόλογο για τις διαρκείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του νερού, οι Παλαιστίνιοι καλούν τους πολίτες με συνείδηση σε Μποϋκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS) ενάντια στο Ισραήλ, εμπνευσμένοι από τον διεθνή μη βίαιο αγώνα που πέτυχε να τερματίσει το απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική. Οι πυλώνες του κινήματος βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στα αδιαμφισβήτητα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού με στόχο να υπάρξει ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα για όλους, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας.
Ως παγκόσμιοι πολίτες σε ένα αυξανόμενο διασυνδεδεμένο κόσμο, είναι επιτακτικό να αναλάβουμε δράση για να προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των αδερφών μας σε όλο τον κόσμο.
Εμείς, οι ακτιβιστές για την δικαιοσύνη για το νερό, δηλώνουμε την υποστήριξη μας στο κίνημα BDS, με σκοπό να καταστεί το Ισραήλ υπόλογο και να αναγνωριστεί το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Παλαιστινίων και όλα τα δικαιώματα τους.
Συγκεκριμένα δεσμευόμαστε:
1) Να εναντιωθούμε στην εταιρική επέκταση της ισραηλινής κρατικής εταιρίας ύδρευσης Μεκορότ στις διεθνείς αγορές. Η Μεκορότ είναι βασικός παίχτης στην άρνηση του δικαιώματος για το νερό στην Παλαιστίνη.
2) Να μποϋκοτάρουμε την ισραηλινή αγροτική παραγωγή, κάνοντας εκστρατείες για να αποκλειστούν ισραηλινές αγροτικές εταιρίες από τις ξένες αγορές και να εκθέσουμε τον ρόλο τους στην αρπαγή της παλαιστινιακής γης και των υδάτινων πόρων.
3) Να υποστηρίξουμε την εκστρατεία Σταματήστε το JNF και να ενημερώσουμε για το «οικολογικό ξέπλυμα» των ισραηλινών εγκλημάτων.
4) Να μποϋκοτάρουμε και να αποσύρουμε τις επενδύσεις από την VEOLIA, την μεγαλύτερη εταιρία ιδιωτικοποίησης δημόσιου νερού παγκοσμίως που κερδοσκοπεί από το ισραηλινό απαρτχάιντ
5) Να καλέσουμε τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ισραήλ, ειδικά να σταματήσουν οι εταιρικές συμφωνίες που έχουν σχέση με το νερό
Υπογραφές Οργανώσεων:
LifeSource – Palestine
Escuela del Pueblo Primero de Mayo – Cochabamba, Bolivia
Fundacion Abril – Cochabamba, Bolivia
Centre for Civil Society Environmental Justice Project, Durban, South Africa
Socio-economic Rights Institute of South Africa
Ecological Movement of South Africa
Focus on the Global South (Thailand, Philippines, India)
Enginyeria Sense Fronteras / Engineers Without Borders
Union Juive Française pour la Paix / French Jewish Union for a Just Peace
Jordan Valley Solidarity
Middle East Children’s Alliance
Stop the Jewish National Fund
International Jewish Anti-Zionist Network
KRuHA-Indonesia, people’s coalition for the right to water
General Union of Palestine Students, Aix-Marseille
Union Démocratique Arabe en France
Le Réseau Palestine Bouches-du-Rhône
Υπογραφές Πολιτών :
Marcela Olivera – Cochabamba, Bolivia
Oscar Olivera – Cochabamba, Bolivia
Blaine Grinder – Tsillqot’in Nation
Jackie Dugard – visiting senior fellow, School of Law, University of the Witwatersrand
Liz Marshall – Toronto, Canada
Irene Bonilla – Guadalajara, Mexico
Susan Koppelman – United States / Palestine
Pilar Esquinas – P.C. Canal Isabel II, Madrid
Daniela del Bene – Forum Italiano Movimenti Per L’Aqua and Cevi Italy
Marco Iob – Forum Italiano Movimenti Per L’Aqua/Comitato Italiano Contratto Mondialle Del L’Aqua
Jon Arrizabalaga – Ingenieria Sin Fronteras, Madrid
Steve Fisher – United States / Mexico
Pancho Ramos Stierle – Oakland, California, Earth
Shir Hever – Germany/Israel
Lina Isma’il – Palestine
Zayneb Alshalalfeh – Palestine
Colin Miller – Oakland, California
Prof. Uri Davis – Jaffa, Palestine
Donna Oakes – United States/New York