Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Παρκούρ στη Γάζα

Πολλοί νέοι στη Γάζα, ηλικίας από 12 έως 23 χρόνων εξασκούνται στη τέχνη του παρκούρ σε νεκροταφεία, πρώην ισραηλινούς εποικισμούς και ερείπια κτιρίων. Το παρκούρ ξεκίνησε από τα προάστια του Παρισιού και προέρχεται από την γαλλική λέξη “parcours,” που σημαίνει διαδρομή ή ταξίδι. Στη κυριολεξία, το σπορ αυτό έχει να κάνει με το να υπερπηδάς τις δυσκολίες, χρησιμοποιώντας την φαντασία σου και να ξεπερνάς τα φυσικά εμπόδια για να πραγματοποιήσεις το «ταξίδι σου». Οι ακροβασίες του παρκούρ αντανακλούν και μια φιλοσοφία ζωής.
Ο Mohammed al-Jakhbeer και ο Abdallah Enshsi ξεκίνησαν το παρκούρ πριν μερικά χρόνια και πολλοί νεαροί πρόσφυγες τώρα, μαθαίνουν την τέχνη παρακολουθώντας τους. Ο Mohammed και ο Abdallah αποφάσισαν να φτιάξουν μια ομάδα «το παρκούρ της Γάζας» και έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν την νέα γενιά αθλητών παρκούρ, για να μπορούν οι νέοι να αποκτήσουν την εμπειρία αυτής της απελευθερωτικής άσκησης.
Σύμφωνα με τον Mohammed, το παρκούρ τους βοηθάει να αντιμετωπίζουν «την οργή και την καταπίεση» που υπάρχει στην πολιτικά και στρατιωτικά αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι έχουν στοιβαχτεί. Πιστεύουν πως μια μέρα, το παρκούρ θα είναι το εισιτήριο φυγής τους από τη Γάζα και λένε αστειευόμενοι πως «το διεθνές αεροδρόμιο της Γάζας ήταν κάποτε ο τρόπος να φύγουμε, τώρα είναι τα ερείπια του».