Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Μήνυμα του Sa'adat για ένα μαζικό, παλαιστινιακό κίνημα εθνικής ενότητας και αντίστασης

Πηγή: www.freeahmadsaadat.org 4 Αυγούστου 2012

Ο Παλαιστίνιος πολιτικός κρατούμενος Yousef Abu Ghoulmeh, που ελευθερώθηκε στα τέλη Ιουλίου 2012, μοιραζόταν το ίδιο κελί με τον Ahmad Sa'adat για σχεδόν τρεις μήνες αφότου έληξε η απεργία πείνας των κρατουμένων και η απομόνωση του Sa'adat. Ο Abu Ghoulmeh μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή του Λαού» στις 4 Αυγούστου και συζήτησε τους σχολιασμούς του Sa'adat, τις πολιτικές προσεγγίσεις και την παρούσα κατάσταση του Sa'adat και των συντρόφων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται πίσω από τις κατοχικές φυλακές.

Ο Ahmad Sa'adat είναι ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και παλαιστίνιος εθνικός ηγέτης. Βρισκόταν στην απομόνωση για περισσότερο από τρία χρόνια και με την συμφωνία για τη λήξη της απεργίας πείνας, επέστρεψε στον γενικό πληθυσμό της φυλακής (η απομόνωση του Sa'adat και των συντρόφων του ήταν από τα βασικά αιτήματα των τελευταίων μεγάλων απεργιών πείνας).

Ο Abu Ghoulmeh είπε ότι ο Sa'adat καλεί όλες τις παλαιστινιακές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και οργανώσεις να δεσμευτούν στην μαζική κινητοποίηση και να κατέβουν στους δρόμους, απαιτώντας τον τερματισμό της εσωτερικής διάσπασης των Παλαιστινίων, τονίζοντας το κακό που έχει προκαλέσει στο παλαιστινιακό εθνικό κίνημα. Σημείωσε πως ο Sa'adat έδωσε ιδιαίτερη σημασία στις ευθύνες της Φατάχ και της Χαμάς να σταματήσει το καθεστώς του διαχωρισμού. Κυρίως τόνισε πως ο τερματισμός της διάσπασης μπορεί μόνο να επιτευχθεί μόνο με ένα ενωτικό μέτωπο που θα εκθέσει τα εγκλήματα της κατοχής και θα χτίσει την αντίσταση μέσα από όλες τι μορφές αγώνα. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ή μέλλον στις παράλογες διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση συχνά θα καταφεύγει σε μορφές πολιτικού εκβιασμού ή μηχανορραφίες, όπως είναι η υπόσχεση για την απελευθέρωση των κρατουμένων, προκειμένου να οδηγηθεί σε περεταίρω ψευδό-διαπραγματεύσεις. Αποκήρυξε οποιαδήποτε συμμετοχή σε τέτοιες μεθοδεύσεις, καθώς η όποια εμπλοκή στις κατοχικές εξαπατήσεις βλάπτει τον παλαιστινιακό εθνικό σκοπό.

Ο Abu Ghoulmeh είπε πως ο Sa'adat καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες να ελευθερώσουν όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να βάλουν προτεραιότητα το ζήτημα των κρατουμένων ως κομμάτι του παλαιστινιακού αγώνα για να ξανακερδίσει ο λαός τα δικαιώματα και τη γη του. Ο Sa'adat ζήτησε από τον Abu Ghoulmeh να διαβιβάσει τους χαιρετισμούς του στον παλαιστινιακό λαό, μέσα στην Παλαιστίνη, την εξορία και τη διασπορά και ειδικά στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στους καταυλισμούς που αγωνίζονται να επιστρέψουν και κυρίως σε όσους βρίσκονται στον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις.

Ο Sa'adat είναι γερός και υγιής παρά τις επαναλαμβανόμενες απεργίες πείνας και την μακρόχρονη απομόνωση, είπε ο Abu Ghoulmeh τονίζοντας πως την διάρκεια που μοιράζονταν το κελί, ο Sa'adat ήταν αποφασιστικός και ζωντανός, γεμάτος ενθουσιασμό και ποτέ δεν έχασε την ελπίδα του για την νίκη των παλαιστινίων.

ΟAbu Ghoulmeh έδωσε πληροφορίες και για την τρέχουσα κατάσταση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, τρεις μήνες μετά την λήξη της μαζικής απεργίας πείνας. Είπε πως οι κατοχικές αρχές συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν την συμφωνία με τους κρατούμενους, δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις συνθήκες κράτησης, συνεχίζουν τις άγριες μεταμεσονύχτιες επιθεωρήσεις και λεηλατήσεις των κελιών, τις καταχρηστικές μεθόδους μεταφοράς κρατουμένων και αρνούνται τις επισκέψεις σε μέλη των οικογενειών με την αιτιολογία της ασφάλειας. Επιπλέον, ο Abu Ghoulmeh ανέφερε ότι η διοικητική κράτηση χωρίς κατηγορίες ή δίκη, συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα όπως και πριν την απεργία, λέγοντας πως είναι ένας μηχανισμός της κατοχής για να ασκήσει πίεση στον παλαιστινιακό λαό και τους Παλαιστίνιους αγωνιστές της ελευθερίας.