Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ο Saadat μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό νοσοκομείο Al Ramla

Πηγή: www.imemc.org 17 Οκτωβρίου 2011

Ο Παλαιστίνιους Υπουργός Κρατουμένων Issa Qaraqe', δήλωσε ότι ο κρατούμενος γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Ahmad Saadat, μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό νοσοκομείο Al Ramla, λόγω των επιπλοκών που παρουσίασε η υγεία του μετά από 20 μέρες απεργίας πείνας.

Ο Qaraqe' απαίτησε από τον Ερυθρό Σταυρό να επισκεφτεί τον Sa’adat και να εξασφαλίσει ότι λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, ειδικά μιας και τα ισραηλινά σωφρονιστικά νοσοκομεία που νοσηλεύουν τους κρατούμενους, έχουν μόνο τις βασικές κλινικές και έχουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Κάλεσε επίσης όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ασκήσουν πίεση προς το Ισραήλ ώστε να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να παραχωρήσει στους κρατούμενους απεργούς πείνας τα νόμιμα δικαιώματα τους, ξεκινώντας από την απομάκρυνση όλων των κρατουμένων από την απομόνωση και να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον τους και εναντίον των οικογενειών τους.

Ο Saadat είναι επίσης εκλεγμένος στο Νομοθετικό Συμβούλιο της Παλαιστίνης κι ένας από τους πιο γνωστούς ηγέτες του παλαιστινιακού αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Ο Qaraqe' είπε επίσης ότι όταν ο Sa’adat ξεκίνησε την απεργία πείνας στο κελί του, οι Ισραηλινοί κατέσχεσαν το αλάτι που χρησιμοποιούσε για να βάζει στο νερό, το μόνο «φαγητό» που έχουν οι απεργοί κρατούμενοι και πρόσθεσε πως η μεταφορά του στο νοσοκομείο δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης του.

Το PFLP εξέδωσε δελτίο τύπου, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση του Sa’adat και κάλεσε όλες τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον Ερυθρό Σταυρό να εξασφαλίσουν ότι ο ηγέτης του λαμβάνει την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα.

Ο Mohammad Al Karm, πολιτικός ηγέτης του PFLP δήλωσε ότι η Ισραηλινή σωφρονιστική διοίκηση είναι υπεύθυνη για την κατάσταση του Sa’adat, εξαιτίας των συνεχιζόμενων παραβιάσεων και επιθέσεων προς τους κρατουμένους, που ξεκίνησαν απεργία πείνας επ’ αορίστου, απαιτώντας τα δικαιώματα που τους εξασφαλίζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Saadat, 53 ετών, ηγείται της απεργίας των κρατουμένων του PFLP, που ξεκίνησε στα τέλη Σεπτέμβρη, μαζί με αρχηγούς της αντίστασης, ανάμεσα τους και οι αρχηγοί των Ταξιαρχών Al Qassam της Χαμάς, και μαζί μεηγέτες άλλων ομάδων και παρατάξεων.

Βρίσκεται στην απομόνωση από το 2009 και το ισραηλινό δικαστήριο απαγόρεψε στην οικογένεια του να τον επισκέπτεται. Επίσης υποφέρει από διάφορα προβλήματα υγείας.

Τον Δεκέμβριο του 2008, το ισραηλινό στρατοδικείο τον καταδίκασε σε 30ετή ποινή φυλάκισης, αφού τον έκρινε ένοχο για την δολοφονία του Ισραηλινού Υπουργού Τουρισμού Rehavam Zeevi.

Ο Saadat διαδέχτηκε τον Abu Ali Mustafa , που δολοφονήθηκε στις 27 Αυγούστου 2001, όταν ένα ισραηλινό αερομαχητικό εξαπέλυσε πύραυλο στο γραφείο του στην Ραμάλλα.

Το Ισραήλ επίσης ισχυρίζεται ότι ο Saadat είναι υπέυθυνος για μια επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στην Natanya το 2002 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 13 Ισραηλινοί.

Εν τω μεταξύ, ο κρατούμενος ηγέτης της Φατάχ, Marwan Barghouthi δήλωσε πως έμεινε έκπληκτος όταν ανακοινώθηκε η ενδιάμεση ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προσθέτοντας ότι ο ίδιος, ο Sa’adat και οι άλλοι φυλακισμένοι αρχηγοί δεν είχαν καμία ανάμειξη σε αυτό και ότι κανένας δεν τους συμβουλεύτηκε.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, δεν έγινε καμία επαφή με τον Barghouthi, τον Sa’adat, και τους υψηλόβαθμους αρχηγούς της Χαμάς που κρατούνται, πριν την υπογραφή της συμφωνίας. Το site Arabs48 news δήλωσε πως ο Barghouthi είπε ότι κανένας δεν τους συμβουλεύθηκε και ότι η συμφωνία «παραβιάζει τους όρκους της Χαμάς για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων ηγετών».

Ο Saadat, ο Barghouthi και άλλοι στρατιωτικοί ηγέτες της αντίστασης δεν συμπεριλαμβάνονται στην ανταλλαγή κρατουμένων. Εν τω μεταξύ, πηγές της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι η ανταλλαγή θα ξεκινήσει την Πέμπτη, στις 11 το πρωί. Οι ίδιες πηγές είπαν πως ο Shalit θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα, αφού οι Ισραηλινοί απελευθερώσουν τους κρατούμενους της πρώτης φάσης. Οι κρατούμενοι για τους οποίους το Ισραήλ επιμένει να τους απελάσει, θα μεταφερθούν επίσης στην Αίγυπτο.