Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ανοικτή επιστολή του Συλλόγου Ιντιφάντα προς τους Έλληνες μουσικούς που προγραμματίζουν συμμετοχή στο φεστιβάλ ούτι στην Ιερουσαλήμ

Πηγή: Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό "Ιντιφάντα" 24 Οκτωβρίου 2011

Αγαπητή Κυρία Μάρθα Φριντζήλα,

Αγαπητοί κύριοι Κυριάκο Γκουβέντα,

Δημήτρη Μιστακίδη,

Δημήτρη Μπεσλέμ

Βαγγέλη Καρίπη,

Μανώλη Πάππο,

Στέλιο Πετράκη

Είδαμε ότι το όνομά σας είναι στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ούτι της Ιερουσαλήμ 2011

Είμαστε σίγουροι ότι δεν είστε ξένοι με την ιδέα ότι ο χώρος όπου παρουσιάζετε τη μουσική σας και το σε συνεργασία με ποιόν έχει συχνά συμβολικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Αυτό δεν ισχύει μόνο για εσάς τους καλλιτέχνες. Όλοι ερχόμαστε στις δουλειές και τη ζωή μας αντιμέτωποι με αντιφάσεις ανάμεσα στο βιοπορισμό, τις προθέσεις μας και την κοινωνική πραγματικότητα.

Δεν θα σας μιλήσουμε για το δράμα της Παλαιστίνης. Είμαστε σίγουροι ότι το γνωρίζετε. Απλά θέλουμε να σας θυμίσουμε ότι το μποϋκοτάζ του Ισραήλ (boycott disinvestment and sanctions-BDS) μέχρι να σταματήσει την κατοχή και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, είναι σήμερα η καρδιά της μη βίαιης αντίστασης και το κέντρο της διεθνιστικής αλληλεγγύης για τον αγώνα της Παλαιστίνης. Έναν αγώνα συνεχιζόμενο γιατί η κατοχή εξακολουθεί και γίνεται πιο βίαιη αλλά και έναν αγώνα που μας εμπνέει σήμερα στις δικές μας δράσεις ενάντια στην αδικία και τη βία.

Ακόμα και οι ισραηλινοί υποστηρικτές του μποϋκοτάζ σας καλούν να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα του κατεχόμενου λαού και των προσφύγων. Αξίζουν το σεβασμό μας γιατί σας απευθύνουν θαρραλέα έκκληση καθώς η βουλή του ισραηλινού Απαρτχάιντ πρόσφατα ψήφισε νόμο για την ποινικοποίηση του μποϋκοτάζ.

Το φεστιβάλ Ούτι της Ιερουσαλήμ στο οποίο σκοπεύετε να εμφανιστείτε λαμβάνει χώρα μερικά χρόνια τώρα. Μερικοί μιλάνε για τις καλές προθέσεις των διοργανωτών να προωθήσουν την αραβική μουσική. Είναι όμως ένα θεσμικό φεστιβάλ:

Υποστηρίζεται από το Δήμο της Ιερουσαλήμ, το Δήμο του ρατσισμού και των κατεδαφίσεων των Παλαιστινιακών σπιτιών.

Υποστηρίζεται από το Ισραηλινό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο που κυνικά κρεμάει πανό «καλωσήρθατε στη Βηθλεέμ» στο Τείχος της Ντροπής, που φυλακίζει τους Παλαιστίνιους κατοίκους πέντε χιλιόμετρα μακριά από το χώρο όπου σκοπεύετε να εμφανιστείτε.

Τελικά, ισραηλινό φεστιβάλ ούτι είναι η χειρότερη μορφή λαθροχειρίας. Αφού έχουν κλέψει τα πάντα από τους Παλαιστίνιους προσπαθούν να κλέψουν και τον πολιτισμό τους.

Αλήθεια, θα πηγαίνατε να παίξετε μουσική σε συναυλία του Απαρτχάιντ της νότιας Αφρικής; Θα πηγαίνατε αν ήταν συναυλία αφρικανικής μουσικής που μπορεί να έφερνε δυο Αφρικάνους μουσικούς για να δείξει καλό πρόσωπο αλλά απαγόρευε σε όλους τους άλλους Αφρικανούς να πλησιάσουν;

Όταν ο Γιώργος Νταλάρας εμφανίστηκε στο Ισραήλ αυτό το καλοκαίρι έκανε μερικές «αντικατοχικές» δηλώσεις. Οι διοργανωτές απάντησαν στη θύελλα αντιδράσεων που επακολούθησε στις ισραηλινές εφημερίδες: Μην δίνετε σημασία, η παρουσία του εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη για την υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Μην διασκεδάζετε το Απαρτχάιντ, ακόμα και αν η τακτική μποϋκοτάζ δεν σας ταιριάζει σεβαστείτε την έκκληση της παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών και των ισραηλινών και διεθνών υποστηρικτών τους που αγωνίζονται για την ειρήνη και το δίκαιο.

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ