Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Αγαπητοί Έλληνες και Τούρκοι μουσικοί, το απαρτχάιντ του Ισραήλ δεν θα επιστρέψει στους Παλαιστίνιους που αγαπούν το ούτι, να δουν την συναυλία σας

Πηγή: boycottisrael.info

Μια έκκληση από Ισραηλινούς πολίτες προς τους Έλληνες και Τούρκους μουσικούς που προγραμματίζουν να εμφανιστούν στο Φεστιβάλ Ούτι της Ιερουσαλήμ, τον Νοέμβριο του 2011

Αγαπητοί Έλληνες και Τούρκοι μουσικοί,

Είμαστε μια ομάδα Ισραηλινών πολιτών που υποστηρίζουμε το παλαιστινιακό κάλεσμα για Μποϋκοτάζ, Από-επένδυση και Κυρώσεις (BDS) κατά του Ισραήλ, έως ότου συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε σίγουροι πως είστε ταλαντούχοι μουσικοί και θα θέλαμε να είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παράσταση σας, όμως αυτή τη στιγμή, θέλουμε να σας ζητήσουμε να ξανασκεφτείτε την προγραμματισμένη εμφάνιση σας στο Ισραήλ!

Η προσπάθεια του Ισραήλ να κρύψει τις συστηματικές παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την επί δεκαετίες καταπίεση των Παλαιστινίων, βασίζεται κυρίως στην ικανότητα του να διατηρεί μια προοδευτική και δημοκρατική εικόνα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Συχνά διαφημίζει τον εαυτό του ως «τη μόνη δημοκρατία στην Μέση Ανατολή». Ωστόσο, οι πρακτικές απαρτχάιντ του Ισραήλ κληρονομούνται ακόμα και σε κάτι που φαινομενικά είναι εύθυμο και χαρούμενο, όπως μια μουσική παράσταση. Οι Παλαιστίνιοι θαυμαστές της μουσικής σας, που ζουν στη Δυτική Όχθη, σε μια γη που κυβερνάται από το Ισραήλ, βρίσκονται υπό στρατιωτικό νόμο και δεν θα τους δοθεί άδεια για να έρθουν στην Ιερουσαλήμ και να απολαύσουν την παράσταση σας. Το ίδιο ισχύει και για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα κάτω από τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Αρνούνται στον παλαιστινιακό λαό μερικές από τις πιο βασικές ελευθερίες: την ελευθερία στην μετακίνηση, την ελευθερία να έχουν πρόσβαση στα κλεμμένα χωράφια τους και την ελευθερία να διαμαρτύρονται χωρίς να απειλείται η ζωή τους με τη βία. Όταν διαδηλώνουν ενάντια στην ισραηλινή κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν βίαιη μεταχείριση. Οι συγγενείς τους στην Λωρίδα της Γάζας (το 44% είναι παιδιά κάτω των 14 χρονών), ζουν αποκλεισμένοι και δεν έχουν την απαραίτητη ποσότητα τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και κατασκευαστικά υλικά. Στη γειτονιά Σιλουάν της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, 10 λεπτά πιο μακριά από το σημείο που προγραμματίζετε να εμφανιστείτε, τα παιδιά αρπάζονται από τα σπίτια τους, σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ανακρίνονται βίαια από την αστυνομία.

Ίσως έχετε ακούσει ότι τους τελευταίους μήνες, το Ισραήλ γέμισε με σκηνές. Οι Ισραηλινοί πολίτες διαμαρτύρονται ενάντια στις άδικες κυβερνητικές πολιτικές: φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, έλλειψη εργατικών κατοικιών, χαμηλές επενδύσεις στις υποδομές, ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και άλλα πολλά. Ωστόσο, αν και μπορεί να φαίνεται ως μια επαναστατική εξέγερση στο ισραηλινό κοινό, στα πρότυπα των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, ένα θέμα παραμένει ταμπού στις σκηνές: δεν υπάρχει δημόσιο κάλεσμα να αλλάξει η κυβέρνηση τις πολιτικές της προς τους Παλαιστίνιους. Κάτω από το κάλεσμα για μια «επαναστατική ενοποίηση» της ισραηλινής κοινωνίας, η κοινωνική δικαιοσύνη δεν επεκτείνετε στους Παλαιστίνιους που ζουν κάτω από την ισραηλινή κατοχή.

Το παλαιστινιακό κάλεσμα για μποϋκοτάζ έγινε από περισσότερες από 170 παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, των προσφύγων της διασποράς, από πολίτες του Ισραήλ και Παλαιστίνιους υπό κατοχή και αποκλεισμό. Δεν πρόκειται για μποϋκοτάζ μεμονωμένων, αλλά κυρίως ιδρυμάτων. Μουσικοί και καλλιτέχνες που αποφάσισαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των καταπιεσμένων, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενός γηγενούς καταπιεσμένου λαού που ζει στη γη που κυβερνάει το Ισραήλ.

Αν έρθετε να παίξετε στο Ισραήλ, όχι μόνο περνάτε την οριογραμμή ενός μη βίαιου αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την απελευθέρωση, αλλά συνεισφέρεται ενεργά στην ομαλοποίηση μιας κατάστασης με καθημερινές πολιτικές απαρτχάιντ.

Έχετε την ευκαιρία να σταθείτε με τους καταπιεσμένους. Σας παρακαλούμε να μην παίξετε στο απαρτχάιντ του Ισραήλ, μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, τερματίσει την βίαιη κατοχή του, αναγνωρίσει ισότιμα τους Παλαιστίνιους πολίτες του και σεβαστεί και προστατέψει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ειλικρινά,
Εκ μέρους του BOYCOTT! Supporting the Palestinian BDS Call from Within admin@boycottisrael.info, http://boycottisrael.info/

Oshra Bar
Adi Dagan
Naama Farjoun
Iris Hefets
Shir Hever
Yael Kahn
Assaf Kintzer
Edo Medicks
Dorothy Naor
Ofer Neiman
Leehee Rothschild
Jonatan Stanczak
Renen Raz
Tal Shapira
Yonatan Shapira
Einat Weizma