Κατεβάστε το φυλλάδιο στα Ελληνικά σε pdf εδώ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ;
Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 5.600 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι. Οι Παλαιστίνιοι, που για περισσότερα από 63 χρόνια ζουν υπό κατοχή και καταπίεση, έχουν επανειλημμένως γίνει στόχοι της ισραηλινής κατοχής και φυλακίζονται ή κρατούνται. Σχεδόν κάθε παλαιστινιακή οικογένεια έχει την εμπειρία μιας πολιτικής κράτησης. Μετά την επέκταση της κατοχής της Παλαιστίνης στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας το 1967, περισσότεροι από 650.000 Παλαιστίνιοι έχουν φυλακιστεί- ένας στους τέσσερις Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Το 40% των αντρών στην Δυτική Όχθη και την Γάζα έχει περάσει από τις κατοχικές φυλακές. Οι συλλήψεις των Παλαιστινίων καλύπτονται από τους ισραηλινούς κανονισμούς. Υπάρχουν περισσότεροι από 1500 κανονισμοί και μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή από τον Ισραηλινό περιφερειακό στρατιωτικό διοικητή, εφευρίσκοντας νέους κανονισμούς στους οποίους οι Παλαιστίνιοι πρέπει να υπακούσουν με την απειλή της σύλληψης και της φυλάκισης. Τουλάχιστον οι μισοί από τους κρατούμενους δεν έχουν δικαστεί ποτέ. Όσοι δικάστηκαν, είχαν στρατιωτική δίκη όπου τρεις στρατιωτικοί δικαστές – οι δύο από αυτούς δεν απαιτείται να έχουν νομική εκπαίδευση – κρίνουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν, να οργανώνονται και να αντιστέκονται στην στρατιωτική κατοχή.
ΠΑΙΔΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
Στην ηλικία των 12, τα παιδιά στην Παλαιστίνη μπορούν να παρουσιαστούν στα στρατιωτικά δικαστήρια και στην ηλικία των 16, μπορούν να δικαστούν ως ενήλικες (στα ισραηλινά δικαστήρια η ενηλικίωση ξεκινάει στα 18, για τους Ισραηλινούς που κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα). Δεν υπάρχουν φυλακές ανηλίκων και τα παιδιά εκτίουν την ποινή τους στα ίδια κελιά με τους ενήλικες. Περισσότερα από 6.000 παιδιά έχουν κρατηθεί από το 2000 και την παρούσα στιγμή 217 παιδιά κάτω των 18 χρονών, βρίσκονται φυλακισμένα. Έχουν την ίδια αντιμετώπιση- βασανιστήρια και κακοποίηση-όπως και οι ενήλικες συγκρατούμενοι τους, κατά παράβαση του διεθνούς δίκαιου για τα δικαιώματα των παιδιών.
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
Ένας Παλαιστίνιος μπορεί να κρατείται και να ανακρίνεται για δώδεκα μέρες συνεχόμενα, χωρίς να παρουσιαστεί μπροστά στον δικαστή ή έστω να τον ενημερώσουν για τους λόγους κράτησης του. Μετά από αυτή την περίοδο, ο κρατούμενος μπορεί να παρουσιαστεί ενώπιον του στρατιωτικού δικαστή και να κατηγορηθεί, να τεθεί υπό διοικητική κράτηση ή να αφεθεί ελεύθερος. Ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος μπορεί στο τέλος να έχει περάσει 180 μέρες ανάκρισης. Τις πρώτες 60 μέρες δεν μπορεί να δει δικηγόρο. Η χρήση «μετριοπαθούς ψυχολογικής πίεσης» στα ισραηλινά ανακριτικά κέντρα είναι αποδεχτή, νόμιμη και χρησιμοποιείται συχνά. Νόμιμες μορφές βασανιστηρίων στις ισραηλινές φυλακές αποτελούν η χρήση χειροπεδών, η «κατάσταση στρες», οι ξυλοδαρμοί και το σφίξιμο των χειροπεδών, όπως και η στέρηση του ύπνου, εξευτελισμός και απειλές και πολλές άλλες καταγεγραμμένες τακτικές κακοποίησης.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΡΑΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ Ή ΔΙΚΗ
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί διοικητές μπορούν να κρατήσουν κάποιον για έξι μήνες χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και χωρίς δίκη. Πριν ή την ημερομηνία που λήγουν οι έξι μήνες, η διαταγή κράτησης συχνά ανανεώνεται . Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί επ’ αορίστου. Η διοικητική κράτηση συνήθως χρησιμοποιείται στους Παλαιστίνιους συγγραφείς, δικηγόρους ή τους οργανωτές μια κοινότητας που είναι δύσκολο να κατηγορηθούν σε στρατιωτικό δικαστήριο. Οι διαταγές κράτησης εκδίδονται ή την ώρα της σύλληψης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία και πάντα βασίζονται σε μυστικά στοιχεία. Ούτε ο κρατούμενους ούτε ο δικηγόρος του έχει πρόσβαση στις μυστικές αποδείξεις. Τώρα υπάρχουν 221 Παλαιστίνιοι που τελούν υπό διοικητική κράτηση, ανάμεσα τους και αυτοί που κρατούνται για περισσότερο από 4 χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες μετά από επαναλαμβανόμενες μυστικές οδηγίες κράτησης και 9 εκλεγμένα μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου της Παλαιστίνης.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ AHMAD SA’ADAT
Ο Ahmad Sa’adat είναι Παλαιστίνιος πολιτικός ηγέτης, εκλεγμένο μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ένα αριστερό παλαιστινιακό κόμμα και η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση στην PLO. Του έχουν απαγγελθεί πολιτικές κατηγορίες για τις δημόσιες τοποθετήσεις του και την πολιτική του δραστηριότητα και εκτίει 30ετή ποινή κάθειρξης σε ισραηλινή φυλακή. Από τον Μάρτιο του 2009 βρίσκεται στα κελιά απομόνωσης των ισραηλινών φυλακών, απαγορεύεται να δέχεται επισκέψεις συγγενών, βιβλία ή να συναναστρέφεται με συγκρατούμενους του.
Ο Sa’adat απήχθη μαζί με άλλους τέσσερις συντρόφους του από την φυλακή της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ιεριχώ στις 14 Μαρτίου 2006, μετά από ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή. Γεννημένος το 1953, είναι γιος προσφύγων που εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους στο χωριό Deir Tarif, κοντά στη Ράμλα, το 1948. Είναι καθηγητής μαθηματικών, παντρεμένος με την ακτιβίστρια Abla Sa’adat κι έχει τέσσερα παιδιά. Η Abla Sa’adat είχε συλληφθεί και η ίδια, κρατήθηκε για 4 μήνες για να αποτρέψουν την έξοδο της από την Παλαιστίνη προκειμένου να πάρει μέρος σε ένα διεθνές συνέδριο και να μιλήσει για τα παλαιστινιακά δικαιώματα. Ο Sa’adat δραστηριοποιείται στο παλαιστινιακό εθνικό κίνημα από το 1967, όταν έγινε ενεργός στο φοιτητικό κίνημα.
Πριν την απαγωγή του από την Ιεριχώ το 2006, είχε κρατηθεί κατά περιόδους ως πολιτικός κρατούμενος στις ισραηλινές φυλακές, μένοντας έτσι συνολικά 10 χρόνια. Εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας του PFLP το 2001, ύστερα από την ισραηλινή δολοφονία του τότε Γενικού Γραμματέα Abu Ali Mustafa στο γραφείο του στη Ραμάλα, στις 27 Αυγούστου 2001. Απήχθη από την ΠΑ τον Φεβρουάριο του 2002. Για όλο το διάστημα που ο Sa’adat βρισκόταν στις φυλακές της ΠΑ, δεν είχε καταδικαστεί για κανένα έγκλημα. Η καταδίκη του – στο παράνομο στρατιωτικό δικαστήριο της κατοχής- ήρθε μετά από εφτά χρόνια κράτησης, με μια δίκη που ξεκίνησε ύστερα από πέντε χρόνια παραμονής στις φυλακές της ΠΑ/Βρετανίας/ΗΠΑ και κατόπιν του Ισραήλ.
Ο Sa’adat έχει γίνει το παλαιστινιακό εθνικό σύμβολο της αποφασιστικότητας των κρατουμένων εξαιτίας της απόρριψης του των ισραηλινών στρατιωτικών δικαστηρίων και της ηγετικής του μορφής στα κίνημα των κρατουμένων.
ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ: «ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ»
Στις 18 Μαρτίου 2009, ο Ahmad Sa’adat μεταφέρθηκε ξαφνικά από την φυλακή Hadarim στο Asqelan, στην απομόνωση, μετά από τις ευρέως διαδεδομένες δημόσιες δηλώσεις του που χαιρέτιζε την ανθεκτικότητα των Παλαιστινίων στη Γάζα, στη διάρκεια της Επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι».
Του επιβλήθηκαν σοβαρές κυρώσεις, όπως η απαγόρευση οικογενειακών επισκέψεων, να πλησιάζει στο κυλικείο των κρατουμένων και πρόστιμα. Οι τιμωρίες αυτές έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα δρακόντεια μέτρα που είχαν επιβληθεί στον Sa’ adat επειδή ηγήθηκε του κινήματος των κρατουμένων.
Η απομόνωση του παίρνει συνέχεια παρατάσεις, με την πιο πρόσφατη στις 3 Μαΐου 2011. Βρίσκεται ήδη πάνω από 775 μέρες στην απομόνωση. Ο Sa’adat απάντησε σε αυτό το νέο με έκκληση για επείγουσα και συστηματική δράση στην Παλαιστίνη και διεθνώς απαιτώντας την ελευθερία των Παλαιστινίων κρατουμένων και ειδικά να αντιμετωπιστεί ο «ζωντανός θάνατος» της απομόνωσης.
Είναι γνωστό ότι η απομόνωση έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις. Όπως λέει και ο Sa’adat, η απομόνωση σκοτώνει του φυλακισμένους «κοινωνικά» αν όχι σωματικά.
«Σε υπεράσπιση του δίκαιου σκοπού μας και σε υπεράσπιση του νόμιμου αγώνα του λαού μας ενάντια στην κατοχή, αρνούμαι να αναγνωρίσω την νομιμότητα του δικαστηρίου σας ή την νομιμότητα της κατοχής σας ή να σταθώ ενώπιων αυτών. Γιατί αυτό που ονομάζεται κατάλογο κατηγοριών και «παραβάσεων ασφαλείας» είναι στην πραγματικότητα το πατριωτικό μου καθήκον… το γενικό καθήκον αντίστασης στην κατοχή… Θέλω να επιβεβαιώσω την τιμή να ανήκω στο Παλαιστινιακό Επαναστατικό Κίνημα και στις προεκτάσεις αυτού του κινήματος σε περιφερειακά, εθνικά και διεθνή επίπεδα που σχηματίζουν τα συστατικά του διεθνούς κινήματος ενάντια στο ιμπεριαλιστικό σύστημα της παγκοσμιοποίησης» -Ahmad Sa’adat
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου