Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι: ποιοι είναι οι τρομοκράτες; Μιλούν οι αριθμοί

Με αφορμή την επέτειο από την έναρξη της Δεύτερης Ιντιφάντα (Ιντιφάντα του Αλ Άκσα) δημοσιεύουμε ένα κείμενο ενός μέλους του Συλλόγου, που αναλύει τις απώλειες αλλά και τις επιθέσεις των δύο πλευρών σχολιάζοντας τη μεροληπτική αντιμετώπιση που αυτές έχουν από όσους διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στη Δύση. Τα στοιχεία είναι μέχρι πριν ένα μήνα. Το κείμενο εκφράζει προσωπικές απόψεις.

Ας υποθέσουμε για μια στιγμή ότι δεν υπάρχει κατοχή και απαρτχάιντ. Δεν υπάρχουν στρατιωτικοί νόμοι και στρατοδικεία, φυλακίσεις, βασανιστήρια, αρπαγή γης και νερού, εκτοπισμοί και εθνοκάθαρση, εποικισμοί, Τείχος, τσεκπόιντς, εξορία των προσφύγων, ρατσιστική νομοθεσία για τους «Άραβες Ισραηλινούς πολίτες» και όλες οι άλλες πτυχές που τα συνθέτουν. Ότι δεν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και λαός υπό κατοχή. Ότι δεν υπάρχει καταπιεστής και καταπιεζόμενος. Ας υποθέσουμε επίσης ότι δεν υπάρχει ισχυρός και αδύναμος, ότι δεν υπάρχει μια τεράστια υπεροπλία του Ισραήλ με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο αποτελούμενο από τεθωρακισμένα άρματα μάχης και οχήματα, πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, δορυφόρους, ακόμα και πυρηνικά όπλα, απέναντι σε Παλαιστίνιους μαχητές που έχουν να επιδείξουν καλάσνικοφ, εκρηκτικά, μερικά απαρχαιωμένα RPG και αυτοσχέδιες ρουκέτες και όλμους. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχουν μόνο δυο λαοί ή δυο ομάδες ανθρώπων αν θέλετε, που συγκρούονται.

Από πού και ως που η μία συνήθως χαρακτηρίζεται από τα δυτικά ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, ως «εξτρεμιστές» ή «τρομοκράτες» και η άλλη όχι;

Ας υποθέσουμε προς στιγμήν ότι ο όρος «τρομοκράτης» δεν είναι πολιτικά φορτισμένος και χρησιμοποιούμενος κατά κόρον από τους κυρίαρχους για να δυσφημίσει όσους τους αντιστέκονται. Ελλείψει ενός κοινά αποδεκτού ορισμού του όρου τρομοκράτης, ας υποθέσουμε ότι θα πρέπει να είναι καταρχήν αυτός που σκοτώνει ή πιο συγκεκριμένα σκοτώνει αμάχους.

Ας εξετάσουμε τα πρόσφατα στοιχεία (την τελευταία ενδεκαετία, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, αυτής του «Αλ Άκσα»), για τα θύματα από τις ένοπλες ενέργειες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, και μάλιστα ας τα εξετάσουμε όπως τα παρουσιάζει μια ισραηλινή πηγή, το Ισραηλινό Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη B’Tselem. Παρόλο που τα στοιχεία που δίνει είναι σαφώς μικρότερα από αυτά που δίνει το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων PCHR.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ έως 31/8/2011

Νεκροί Από παλαιστινιακά πυρά Από ισραηλινά πυρά
Σύνολο: 1150 6548
Ξένοι 57 12
εκατέρωθεν (σύνολο) 1093 Ισραηλινοί 6483 + 53 Παλαιστίνιοι νεκροί από Ισραηλινούς «αμάχους» = 6536
Άμαχοι 751 Ισραηλινοί 3036 Παλαιστίνιοι
Αστυνομικοί μέσα σε τμήματα

-

248 Παλαιστίνιοι
Εμπόλεμοι 342 Ισραηλινοί 2248 Παλαιστίνιοι
Αδιευκρίνιστοι

-

702 Παλαιστίνιοι
Στόχοι εξωδικαστικών εκτελέσεων *
249 Παλαιστίνιοι + 2 που έχουν προσμετρηθεί και στους εμπόλεμους γιατί μόλις είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες.
Ανήλικοι 89 Ισραηλινοί 1329 Παλαιστίνιοι. Οι 377 έως 12 ετών.

Τα στοιχεία προέρχονται από επεξεργασία (άθροισμα) των παρακάτω πινάκων που συντάχθηκαν με βάση τα στοιχεία του B’Tselem. Παρατίθενται κυρίως για τους δύσπιστους/ες που θέλουν να επαληθεύσουν τον παραπάνω συγκεντρωτικό πίνακα.

Περίοδος από 29/9/2000 – 26/12/2008 (Πηγή: B’Tselem)

Νεκροί Από παλαιστινιακά πυρά Από ισραηλινά πυρά
Σύνολο: 1117 4917
Ξένοι 54 ξένοι 10 ξένοι (οι 7 σίγουρα άμαχοι)
Εκατέρωθεν (σύνολο) 1063 Ισραηλινοί 4860 + 47 νεκροί από Ισραηλινούς «αμάχους» =4907 Παλαιστίνιοι
Άμαχοι 731 Ισραηλινοί 2191 Παλαιστίνιοι
Έμπόλεμοι 332 Ισραηλινοί 1786 Παλαιστίνιοι
Αδιευκρίνιστοι

-

648 Παλαιστίνιοι
Στόχοι εξωδικαστικών εκτελέσεων*
235 Παλαιστίνιοι
Ανήλικοι 84 Ισραηλινοί 954 Παλαιστίνιοι . Οι 212 έως 12 ετών

Περίοδος Επιχείρησης Χυτό Μολύβι: 27/12/2008 – 18/1/2009 (Πηγή: B’Tselem)

Νεκροί Από παλαιστινιακά πυρά Από ισραηλινά πυρά
Σύνολο 9 Ισραηλινοί (δε συμπεριλαμβάνονται 4 στρατιώτες που σκοτώθηκαν από φίλια πυρά) 1396 ** Παλαιστίνιοι
Άμαχοι 3 Ισραηλινοί 764 Παλαιστίνιοι (δε συμπεριλαμβάνονται αστυνομικοί)
Εμπόλεμοι 6 Ισραηλινοί (δε συμπεριλαμβάνονται 4 στρατιώτες που σκοτώθηκαν από φίλια πυρά) 350 Παλαιστίνιοι
Αδιευκρίνιστοι

-

32 Παλαιστίνιοι
Στόχοι εξωδικαστικών εκτελέσεων*
2 Παλαιστίνιοι
Αστυνομικοί μέσα σε τμήματα

-

248 Παλαιστίνιοι
Ανήλικοι 0 345 Παλαιστίνιοι (οι 318 άμαχοι, 22 εμπόλεμοι, 4 αδιευκρίνιστοι). Οι 160 έως 12 ετών

19/1/2009 – 31/8/2011 (Πηγή: B’Tselem – ο πίνακας θα αλλάξει όταν προστεθεί ο επόμενος μήνας)

Νεκροί Από παλαιστινιακά πυρά Από ισραηλινά πυρά
Σύνολο: 24 235
Ξένοι 3 2
Εκατέρωθεν (σύνολο) 21 227 Παλαιστίνιοι + 6 από Ισραηλινούς «αμάχους» = 233
Άμαχοι 17 81 Παλαιστίνιοι
Εμπόλεμοι 4 112 Παλαιστίνιοι
Αδιευκρίνιστοι

-

22 Παλαιστίνιοι
Στόχοι εξωδικαστικών εκτελέσεων*
12 Παλαιστίνιοι + 2 που έχουν προσμετρηθεί και στους εμπόλεμους γιατί μόλις είχαν εκτοξεύσει ρουκέτες = 14
Ανήλικοι 5 30 Παλαιστίνιοι (23 άμαχοι, 4 μαχητές, 3 με μολότοφ). 5 έως 12 ετών.

* Στους στόχους εξωδικαστικών εκτελέσεων δε συμπεριλαμβάνονται τα υπόλοιπα θύματα των επιθέσεων αυτών, οι λεγόμενες «παράπλευρες απώλειες», που προφανώς συμπεριλαμβάνονται στις άλλες κατηγορίες αμάχων, εμπολέμων ή αδιευκρινίστων.

** Ήδη, καθώς γραφόταν το κείμενο αυτό, το B’Tselem άλλαξε κάποια στοιχεία εμφανίζοντας 1 ή 2 νεκρούς παραπάνω. Άλλωστε στις 16/9/2011 κατέληξε Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί στις 8/1/2009 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Χυτό Μολύβι. Για λόγους όμως συνέπειας με τα υπόλοιπα στοιχεία των πινάκων κρατήσαμε αυτόν τον αριθμό.

Βλέπουμε ότι οι Ισραηλινοί σε σχέση με τους Παλαιστίνιους

α) έχουν σκοτώσει περισσότερα άτομα συνολικά, πάνω από 5,6 φορές περισσότερους

β) έχουν σκοτώσει περισσότερους «εχθρούς», δηλαδή οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει σχεδόν 6 φορές περισσότερους Παλαιστίνιους απ’ ότι οι Παλαιστίνιοι Ισραηλινούς.

γ) έχουν σκοτώσει περισσότερους αμάχους της άλλης πλευράς. Δηλαδή έχουν σκοτωθεί πάνω από 4 φορές περισσότεροι άμαχοι Παλαιστίνιοι, απ’ ότι Ισραηλινοί. (Χωρίς να μετράμε καν τους Παλαιστίνιους αστυνομικούς που σκοτώθηκαν στα αστυνομικά τμήματα και άρα τυπικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο θεωρούνται άμαχοι. Και παρότι στους Ισραηλινούς αμάχους συμπεριλαμβάνονται οι παράνομοι Ισραηλινοί έποικοι – πολλοί εκ των οποίων κυκλοφορούν οπλισμένοι – αλλά και Ισραηλινοί πολίτες σε ηλικίες που είναι έφεδροι του ισραηλινού στρατού.)

δ) έχουν σκοτώσει περισσότερα παιδιά. Όσο άκομψο και αν είναι να μιλάμε για νεκρά παιδιά με ψυχρούς αριθμούς, δε μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει σχεδόν 15 φορές περισσότερα παιδιά σε σχέση με τους Παλαιστίνιους. Ακόμα και αν αφαιρεθούν οι ανήλικοι Παλαιστίνιοι που ήταν εμπόλεμοι, η αναλογία είναι τόσο συντριπτική που ουσιαστικά δεν αλλάζει.

Η μοναδική κατηγορία θυμάτων στην οποία οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να έχουν σκοτώσει περισσότερους είναι οι ξένοι (προφανώς λόγω των τυφλών βομβιστικών επιθέσεων ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο της δεύτερης Ιντιφάντα και με δεδομένο ότι σε περιοχές όπως η Λωρίδα της Γάζας κατά την επιχείρηση Χυτό Μολύβι, δεν υπήρχαν πολλοί ξένοι).

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι άμαχοι συνολικά (συμπεριλαμβανομένων των ξένων) που έχουν σκοτώσει Ισραηλινοί είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που έχουν σκοτώσει Παλαιστίνιοι.

Άρα λοιπόν οι Ισραηλινοί, ή πιο σωστά οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής συνεπικουρούμενες από τους παράνομους εποίκους αποτελούν με αντικειμενικά κριτήρια τη μεγαλύτερη οργάνωση δολοφονιών αμάχων, δηλαδή την μεγαλύτερη “τρομοκρατική οργάνωση” στην περιοχή.

Γ.Κ.

Παράρτημα: Σημειώσεις του B’Tselem

Τα στοιχεία ίσως αλλάξουν εξαιτίας συνεχιζόμενης έρευνας που μπορεί να παράγει νέα πληροφόρηση για τα γεγονότα.

Στα στατιστικά δεν συμπεριλαμβάνονται:

- Παλαιστίνιοι που πέθαναν στη Δυτική Όχθη μετά από καθυστέρηση της ιατρικής περίθαλψης εξαιτίας των περιορισμών στη μετακίνηση.

- Παλαιστίνιοι που πέθαναν μετά που το Ισραήλ καθυστέρησε τη μεταφορά τους για ιατρική περίθαλψη έξω από τη Λωρίδα της Γάζας.

- Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό τον οποίον εκείνοι τοποθέτησαν ή βρισκόταν επάνω τους.

- 12 Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ που σκοτώθηκαν μέσα στο Ισραήλ από την Ισραηλινή Αστυνομία τον Οκτώβριο του 2000.

- Ένας Εβραίος Ισραηλινός πολίτης που σκοτώθηκε μέσα στο Ισραήλ από Παλαιστίνιο-Ισραηλινό πολίτη τον Οκτώβριο του 2000.

- Δύο Εβραίοι Ισραηλινοί πολίτες και ένα μέλος των Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιο πολίτη του Ισραήλ στην Ναχαρίγια τον Σεπτέμβριο του 2001.

- Τέσσερις Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ που σκοτώθηκαν από πυρά των IDF στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

- Ένας Παλαιστίνιος πολίτης του Ισραήλ που σκοτώθηκε από πυρά της Συνοροφυλακής μέσα στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2003.

- Πέντε Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ που σκοτώθηκαν από έναν φυγά στρατιώτη των IDF σε ένα λεωφορείο στο Σφαράαμ, μέσα στο Ισραήλ, τον Αύγουστο του 2005 και ο στρατιώτης που πυροβόλησε, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ.

- Επτά μέλη της οικογένειας Γκαλίγια (οι δύο γονείς και τα πέντε παιδιά, εκ των οποίων το ένα ενήλικο), που σκοτώθηκαν τον Ιούνιο του 2006 σε μια έκρηξη στην ακτή της Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν αδιευκρίνιστα.

- Ένας Παλαιστίνιος κάτοικος του Α Σέιχ Σαέντ που σκοτώθηκε τον Μάιο του 2007 κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και Ισραηλινών αστυνομικών στο τσεκπόιντ Α Σέιχ Σαέντ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

- Ένα δωδεκάχρονο παιδί, Ισραηλινός που τον Αύγουστο του 2007, ενώ έκανε οικογενειακή επίσκεψη στο χωριό Σαϊντα στο διαμέρισμα της Τουλκάρεμ, σκοτώθηκε από στρατιώτες με πολιτικά που είχαν έρθει για να συλλάβουν τον αδερφό του και το φίλο του αδερφού του, που ήταν καταζητούμενοι στο Ισραήλ.

- Ένας Ισραηλινός πολίτης από το Κφαρ Κάνα, που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2007 στην Παλιά Πόλη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όταν άρπαξε το όπλο ενός σεκιουριτά.

- Δύο τροχονόμοι που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στις 15 Μαρτίου 2009 κοντά στο μοσχάβ Μασσουάα, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη. Οι συνθήκες του θανάτου τους δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί.

- Οκτώ Τούρκοι πολίτες και ένας Αμερικανός πολίτης τουρκικής καταγωγής που σκοτώθηκαν στις 31 Μαΐου 2010 από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια δράσης για να αναληφθεί ο έλεγχος ενός στόλου προς τη Γάζα, στα διεθνή ύδατα.

- Ένας στρατιώτης που σκοτώθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2011 όταν χτυπήθηκε από όλμο που στρατιώτες εκτόξευσαν εναντίον οπλισμένων ατόμων κοντά στον περιμετρικό φράχτη της Γάζας.

- Μια Βρετανή πολίτης που σκοτώθηκε από έκρηξη στην Ιερουσαλήμ στις 23 Μαρτίου 2011.

- Ένας Ισραηλινός πολίτης που σκοτώθηκε από πυρά στην Τζενίν στις 11 Απριλίου 2011. Η ταυτότητα του δράστη και ο λόγος του πυροβολισμού παραμένουν άγνωστοι. [σ.σ. μάλλον εννοεί τον Τζουλιάνο Μερ Χαμίς ο οποίος όμως σκοτώθηκε στις 4 Απριλίου]

- Ένας Παλαιστίνιος ανήλικος, κάτοικος Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που σκοτώθηκε στις 13 Μαΐου 2011 από πυρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με δυνάμεις ασφαλείας και σεκιουριτάδες του εβραϊκού εποικισμού στο Σιλουάν, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ταυτότητα του δράστη παραμένει άγνωστη.

- Ένας Ισραηλινός πολίτης που σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από φορτηγό στο Τελ Αβίβ, στις 15 Μαΐου 2011.

- Επτά Ισραηλινοί πολίτες που σκοτώθηκαν από πυρά στις 18 Αυγούστου 2011 σε μια επίθεση κοντά στο Εϊλάτ. Η ταυτότητα των επιτιθέμενων παραμένει άγνωστη. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, άλλα άτομα (καθώς φαίνεται κάποιοι από τους δράστες της επίθεσης), των οποίων η ταυτότητα παραμένει άγνωστη, επίσης σκοτώθηκαν.

- Ένας στρατιώτης που σκοτώθηκε στις 18 Αυγούστου 2011 από πυρά στρατιωτών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών κοντά στο Εϊλάτ.