Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Άμεση επιβολή στρατιωτικού εμπάργκο στο Ισραήλ

Πηγή: stopthewall.org

Ενώ η Αραβική Άνοιξη για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη εξέθεσε και προκάλεσε τις αθέμιτες συμπράξεις των παγκόσμιων κυβερνήσεων με τα αυτοκρατορικά και καταπιεστικά αραβικά καθεστώτα, πολλά κράτη και επιχειρήσεις συνεχίζουν το εμπόριο όπλων και την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Η συνεργασία με το Ισραήλ διατηρείται, παρόλη την συστηματική τακτική χρήση μαζικής βίας εναντίον των Παλαιστινίων και άλλων Αράβων πολιτών, όπως σε μαθητές και ειρηνικούς ακτιβιστές και παρ’ όλες τις αυξανόμενες απάνθρωπες αποικιοκρατικές πολιτικές ενάντια του παλαιστινιακού λαού και την μόνιμη περιφρόνηση του διεθνές δικαίου. Επτά χρόνια μετά την γνωμοδότηση του Διεθνές Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, που προτείνει την διεθνή συνεργασία ώστε να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα γκρεμίσει το παράνομο τείχος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και στην 6η επέτειο του καλέσματος της κοινωνίας των πολιτών της Παλαιστίνης για μια ευρεία εκστρατεία μποϋκοτάζ, από-επένδυσης και κυρώσεων (BDS) κατά του Ισραήλ, μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), καλεί σε άμεση διεθνής δράση για υποχρεωτικό και περιεκτικό στρατιωτικό εμπάργκο κατά του Ισραήλ, παρόμοιο με εκείνο που επιβλήθηκε ενάντια στο απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Από όταν η βία ξεκίνησε, με την συστηματική και σχεδιαζόμενη εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων για περισσότερα από 60 χρόνια, το Ισραήλ έχει προκαλέσει θανάτους, τραυματισμούς, βίαιες εκτοπίσεις, εξορίες και καταστροφές σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους και άλλους Άραβες σε γειτονικές χώρες.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη στρατιωτική δύναμη για να διατηρήσει ένα παράνομο καθεστώς κατοχής, αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ, το οποίο στήθηκε για να αποκτήσει τον έλεγχο σε όσο μεγαλύτερη έκταση γης με λιγότερους Παλαιστίνιους είναι δυνατόν και για να εμποδίσει τον παλαιστινιακό λαό να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμα του για αυτοδιάθεση. Το Ισραήλ κατ’ επανάληψη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προκαλεί ή αρχίζει τις ένοπλες συγκρούσεις με σκοπό την εδαφική επέκταση μέσω της προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών, όπου στην περίπτωση των Υψωμάτων του Γκολάν, έχει χαρακτηριστεί από την Γενική Συνέλευση των ΗΕ ως επιθετική πράξη. Η προσπάθεια του Ισραήλ να δικαιολογήσει την παράνομη χρήση της στρατιωτικής δύναμης ως αυτοάμυνα, δεν έχει νομική ή ηθική υπόσταση, γιατί τα κράτη δεν μπορούν να επικαλεστούν λόγους αυτοάμυνας σε πράξεις που εξυπηρετούν στην υπεράσπιση παράνομων καταστάσεων και τις οποίες έχουν δημιουργήσει τα ίδια.

Το Ισραήλ έχει καταγεγραμμένο ρεκόρ παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια των ένοπλων συρράξεων του, όπως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εισβολές και στη κατοχή παλαιστινιακών και άλλων αραβικών εδαφών, την εκτενή και αδιάκριτη χρήση βίας και την σκόπιμη στοχοποίηση άμαχου πληθυσμού και υποδομών. Αυτό έχει προκαλέσει επαναλαμβανόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Επιπλέον, το Ισραήλ επανειλημμένα έχει εκμεταλλευτεί τις ένοπλες συγκρούσεις και τις στρατιωτικές επιθέσεις για να δοκιμάζει στο «πεδίο μάχης» τα όπλα και τα δόγματα της πολεμικής σύρραξης εναντίον Παλαιστινίων και Λιβανέζων αμάχων, σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα του. Το Ισραήλ με αυτό τον τρόπο, παρέχει στην πολεμική του βιομηχανία συγκριτικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να βρει τα αναγκαία έσοδα για να διατηρήσει την κατοχή, την αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ.

Κρατικές και διακρατικές οργανώσεις, όπως τα ΗΕ, έχουν την νομική υποχρέωση να διασφαλίσουν την συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές δίκαιο, έχουν όμως αποτύχει στο να το κάνουν. Η ατιμωρησία καλύπτει το Ισραήλ, τη στιγμή που οι διεθνείς στρατιωτικές εμπορικές σχέσεις του, χρηματοδοτούν και παγιώνουν την συνεχιζόμενη βία, την στρατικοποίηση και τον επεκτατισμό.

Παρ’ όλες τις αδιαμφισβήτητες και πολλαπλές αποδείξεις στα ψηφίσματα των ΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την παράνομη χρήση βίας και όπλων του Ισραήλ και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου – ανάμεσα τους και η μαζική τιμωρία- και τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί από το Ισραήλ, ξένες κυβερνήσεις, πολυεθνικά σώματα και εταιρίες συνεχίζουν να συνεργάζονται με την στρατιωτική βιομηχανία του, αυξάνουν τις επενδύσεις τους ή στηρίζουν την στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη του, που γίνεται με την συνεργασία ισραηλινών πανεπιστημίων. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αυτές, εις γνώση τους, βγάζουν κέρδος από αυτά και γι’ αυτό είναι συνεργοί στην παράνομη χρήση βίας του Ισραήλ.

Πολλές παγκόσμιες κυβερνήσεις, όπως και τα ΗΕ, παραμένουν σιωπηλές μπροστά στο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, το οποίο η παγκόσμια κοινωνία των πολιτών θεωρεί ως την μεγαλύτερη απειλή της παγκόσμιας ειρήνης. Στην πραγματικότητα, αρκετές δυτικές κυβερνήσεις ήταν ή ακόμα είναι σε άμεση συνεργασία για την δημιουργία, ανάπτυξη και εκμετάλλευση της μεγάλης πυρηνικής απειλής του Ισραήλ.

Ένα περιεκτικό στρατιωτικό εμπάργκο κατά του Ισραήλ, είναι επιβεβλημένο. Θα ήταν ένα κρίσιμο βήμα για να τερματιστεί η εγκληματική χρήση βίας εναντίον του παλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών και κρατών της περιοχής και θα αποτελούσε ένα αποτελεσματικό, μη βίαιο μέτρο για να πιεστεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο:

1. Να τερματίσει την κατοχή και την αποικιοκρατία όλων των αραβικών εδαφών (1967) και να γκρεμίσει το τείχος
2. Να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των Αράβων-Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ για πλήρη ισότητα
3. Να σεβαστεί, να προστατέψει και να προωθήσει τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους, όπως ορίζεται στο 194 ψήφισμα των ΗΕ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή BDS (BNC), ο μεγαλύτερος συνασπισμός παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καλεί όλους τους ανθρώπους με συνείδηση, τα κινήματα και τις οργανώσεις σε όλο τον κόσμο, να στηρίξουν το κάλεσμα για υποχρεωτικό, περιεκτικό στρατιωτικό εμπάργκο κατά του Ισραήλ και να πιέσουν τις κυβερνήσεις, τα πολυεθνικά σώματα και επιχειρήσεις και τα ΗΕ, όπως και τα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις να:

1. Να σταματήσουν άμεσα κάθε παροχή όπλων προς το Ισραήλ ή σχετικών υλικών, συμπεριλαμβανομένης και την πώλησης ή μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού, εξοπλισμού παραστρατιωτικής αστυνομίας, όπως εξοπλισμού διπλής χρήσης και ανταλλακτικών και την παροχή όλων των ειδών εξοπλισμού και προμηθειών από συμφωνίες αδειοδότησης για την κατασκευή ή την συντήρηση των ανωτέρων.
2. Να σταματήσουν τις στρατιωτικές εισαγωγές από το Ισραήλ (εξοπλισμοί, βοήθεια και πυρομαχικά)
3. Να σταματήσουν την μεταφορά στρατιωτικών προϊόντων από και προς το Ισραήλ μέσω εθνικών λιμανιών, εδαφών ή εναέριων χώρων
4. Να σταματήσουν την συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα σχετικά με το στρατό ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, όπως και τις κοινές επενδύσεις (διακρατικές ή πολυκρατικές)
5. Να σταματήσουν όλη την σχετική στρατιωτική εκπαίδευση και συμβουλευτική που εμπλέκει τον ισραηλινό στρατό, τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα
6. Να σταματήσουν την στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ
7. Να απέχουν από κάθε επιχείρηση του Ισραήλ που κατασκευάζει και αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και να κινητοποιηθούν για μια Μέση Ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά.