Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Μαραίνονται τα άνθη του Ισραήλ

Πηγή: Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό " Ιντιφάντα"

Απανωτές σημαντικές επιτυχίες σημειώνει η εκστρατεία μποϊκοτάζ εις βάρος του Ισραήλ γονατίζοντας οικονομικά επιχειρήσεις του εβραϊκού κράτους: Πάνω από 20 οργανισμοί σε 13 χώρες της Ευρώπης υιοθετούν το μποϊκοτάζ της Agrexco, του μεγαλύτερου εξαγωγέα λουλουδιών του Ισραήλ.

Πολλά ισραηλινά αγροτικά προϊόντα έχουν στοχοποιηθεί τελευταία από την εκστρατεία μποϊκοτάζ εις βάρος του Ισραήλ: ντομάτα, πιπέρι, κίτρο, καρότο, πεπόνι, φράουλα και σέλινο. Αλλά τα λουλούδια ήταν η εμμονή του κινήματος απόσυρσης επενδύσεων που επιδιώκει να στραγγαλίσει την ισραηλινή οικονομία.

Η Agrexco, η ηγέτιδα εξαγωγική επιχείρηση λουλουδιών του Ισραήλ, πρόσφατα κήρυξε πτώχευση, εν μέρει σύμφωνα με κάποιες μελέτες, λόγω του παγκόσμιου μποϊκοτάζ των προϊόντων της. Πάνω από 20 οργανισμοί σε 13 ευρωπαϊκές χώρες είχαν υιοθετήσει το μποϊκοτάζ της επιχείρησης.

Το πρώτο σύμβολο της οικονομικής εκστρατείας εναντίον του Ισραήλ, η Caterpillar, έχει εδώ και πολύ καιρό απομακρυνθεί από τη συνείδηση της δυτικής κοινής γνώμης. Ωστόσο τα ρόδα του Ισραήλ ήταν ένας πιο θεμιτός αποδιοπομπαίος τράγος, καθώς τα λουλούδια είναι στυλοβάτης της ισραηλινής οικονομίας (τη δεκαετία του 1980 το Ισραήλ ήταν ο δεύτερος τη τάξει εξαγωγέας λουλουδιών παγκοσμίως). Η Agrexco αποτέλεσε στόχο του μποϊκοτάζ επειδή αποτελεί εν μέρει ιδιοκτησία της ισραηλινής κυβέρνησης και επειδή η εταιρεία διαθέτει κάποιες εκτάσεις στην κοιλάδα του Ιορδάνη και στην Tekoa, έναν εποικισμό στην είσοδο της ιουδαϊκής ερήμου.

Πέρυσι, κεφάλαια της πετρελαϊκής επιχείρησης της Νορβηγίας απέσυραν τις επενδύσεις τους από την Αφρική και το Ισραήλ και από την εταιρεία Danya Cebus (σ.τ.μ.: πρόκειται για θυγατρική της Africa Israel Investments ltd και είναι η μεγαλύτερη διεθνής κατασκευαστική που έχει την έδρα της στο Ισραήλ) με επιχείρημα την εμπλοκή τους στην «οικοδόμηση εποικισμών». Μόλις πρόσφατα η σουηδική εταιρεία Coop αποφάσισε να τερματίσει κάθε αγορά συσκευών ανθράκωσης Soda Stream. Εντωμεταξύ η Εκκλησία των Μεθοδιστών υπερψήφισε μια «αντι-ισραηλινή» απόφαση που απαιτεί το μποϊκοτάζ των προϊόντων που προέρχονται από «παράνομους» εποικισμούς. Οι Κουακέροι στη Βρετανία επίσης συμφώνησαν να μποϊκοτάρουν τα ισραηλινά προϊόντα.

Αλλού, τα σημαντικά ολλανδικά συνταξιοδοτικά αποθεματικά Zorg en Welzijn, συνολικών επενδύσεων 97 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποσύρθηκαν από σχεδόν όλες τις ισραηλινές εταιρείες που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιό τους (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, κατασκευαστικές και την Elbit Systems). Ένα μεγάλο σουηδικό συνταξιοδοτικό επενδυτικό πρόγραμμα επίσης απέσυρε τις επενδύσεις του από την Elbit λόγω του ρόλου της στην κατασκευή του φράκτη ασφαλείας του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Εντωμεταξύ το Ηθικό Συμβούλιο τεσσάρων σουηδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ανακοίνωσε στη Motorola ότι είτε «θα αποχωρήσει από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη στη Δυτική Όχθη» ή θα αποσύρουν τις επενδύσεις τους.

Στο μέτωπο του πολιτισμού, ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στη Σκωτία επέστρεψε τη χορηγία της ισραηλινής πρεσβείας μετά την απειλή ακτιβιστών υπέρ του μποϊκοτάζ ότι θα παρενέβαιναν με δράσεις τους στο φεστιβάλ. Αλλού, ορισμένοι πολύ σημαντικοί Ινδοί καλλιτέχνες ανακοίνωσαν το μποϊκοτάζ ενός σόου που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο του Τελ Αβίβ την Άνοιξη του 2012. Δεκάδες διάσημοι μουσικοί υιοθέτησαν επίσης το μποϊκοτάζ την περασμένη χρονιά (Elvis Costello, Deep Purple, Gil Scott-Heron, Roger Waters).

Και τα πράγματα δεν σταματούν εδώ. Μια σημαντική απόφαση υπέρ του μποϊκοτάζ πρόκειται να ληφθεί από την Park Slope Food Coop, μια ξακουστή συνεργατική επιχείρηση στο Μπρούκλιν, επηρεάζοντας την ισραηλινή πάπρικα, τα άλατα μπάνιου, τα χορτοφαγικά εδέσματα και τη συσκευή Soda Stream. Το κυβερνητικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Νορβηγίας και η γερμανική Deutsche Bank απέσυραν τις επενδύσεις τους από την Elbit. Το εμβληματικό κατάστημα της εταιρείας προϊόντων ομορφιάς Ahava στο Λονδίνο έκλεισε ύστερα από χρόνια αγώνων. Ένα τοπικό συμβούλιο της Σκωτίας απαγόρευσε τα ισραηλινά βιβλία από τις δημόσιες βιβλιοθήκες του. Η Eden Springs, η μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρεία εμφιάλωσης νερού δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιό της με το περιβόητο London School of Economics.

Η εταιρεία Hudson’s Bay, η παλιότερη εμπορική επιχείρηση στη Βόρεια Αμερική, επίσης σταμάτησε να εμπορεύεται προϊόντα της Ahava. Αν και η απόφαση αυτή πάρθηκε για «επιχειρηματικούς λόγους» συνέπεσε με μια επιθετική εκστρατεία από διάφορες ομάδες που προωθούσαν το μποϊκοτάζ της Ahava.

Τα δυτικά πανεπιστήμια «μολύνονται»

Τα περισσότερα από τα δυτικά πανεπιστήμια έχουν πλέον μολυνθεί από έναν «τοξικό αντι-ισραηλινό ιό». Οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μόλις υπερψήφισαν το μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Το πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ διέκοψε τους δεσμούς του με το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στη Μπερσίμπα. Η Φοιτητική Ένωση του πανεπιστημίου DePaul ενέκρινε το μποϊκοτάζ του χούμους Sabra. Το γαλλικό πανεπιστήμιο Aix en Provence ματαίωσε μια συνάντηση με την ισραηλινή συγγραφέα Esther Orner ύστερα από μποϊκοτάζ που προώθησαν Άραβες συγγραφείς. Ο Alan Dershowitz κατηγόρησε πρόσφατα τα νορβηγικά πανεπιστήμια ότι έχουν εξαπολύσει ένα «ανελέητο μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ».

Διάφορες εταιρείες, με πρώτες τη σουηδική φίρμα Assa Abloy -που εμπορεύεται τις κλειδαριές Mul-T-Lock- και τη μερικώς ολλανδική Wine Cellars, αποσύρθηκαν από τη βιομηχανική περιοχή Barkan, κοντά στο μεγάλο ισραηλινό εποικισμό Ariel. Η ισπανική κυβέρνηση απέκλεισε το Κέντρο της Σαμάριας του πανεπιστημίου του Ariel από τη συμμετοχή στην τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού ανάμεσα στα πανεπιστημιακά τμήματα αρχιτεκτονικής για το σχεδιασμό μιας αυτάρκους οικίας με τη χρήση ηλιακής ενέργειας. Το νορβηγικό συνδικάτο EL & IT, που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες, υιοθέτησε το μποϊκοτάζ της ισραηλινής εργατικής ομοσπονδίας Histadrut.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Βραζιλίας υπερψήφισε το μποϊκοτάζ και ζήτησε το πάγωμα των οικονομικών συμφωνιών και των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Βραζιλίας. Η γαλλική εταιρεία Veolia, που δραστηριοποιούνταν στο έργο του ελαφρού σιδηρόδρομου της Ιερουσαλήμ, πούλησε τις μετοχές της στο πρόγραμμα. Η γερμανική Deutsche Bahn μόλις αποσύρθηκε από το ίδιο έργο με τον υπουργό Μεταφορών της χώρας, Peter Ramsauer, να διατυπώνει το ακόλουθο επιχείρημα για τον τερματισμό του προγράμματος: «Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Riyad al-Malki, μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου και ΜΜΕ επέκριναν ένα έργο στο οποίο η DB international συμμετείχε ως σύμβουλος των κρατικών ισραηλινών σιδηροδρόμων». Η ιταλική εταιρεία Pizzarotti δέχεται αυτή τη στιγμή πιέσεις για τη συμμετοχή της στο ίδιο πρόγραμμα.

Όταν πέρυσι ιταλικά καταστήματα ανακοίνωσαν την απαγόρευση των προϊόντων της Agrexco, ο διευθυντής της επιχείρησης Shimon Alchasov με ρώτησε ρητορικά: «Μήπως θα έπρεπε να μαρκάρω τα προϊόντα με ένα κίτρινο αστέρι του Δαυίδ;» Ο εκλιπών μεγάλος ιστορικός Raul Hilberg εξήγησε ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός των Εβραίων στις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την εργασία ήταν το πρώτο βήμα προς το ολοκαύτωμα. Τώρα το ίδιο μποϊκοτάζ «Raus mit Uns” (έξω από δω) προκαλεί αιμορραγία στο Κράτος του Ισραήλ.