Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Το Rumbo a Gaza ξεκινά απεργία πείνας μέχρι την απελευθέρωση του «Γκερνίκα»

Πηγή: www.freedomflotilla.eu 9 Ιουλίου 2011

Έξι από τα άτομα που κάνουν κατάληψη στην Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν αυτή την διαμαρτυρία την Δευτέρα, εξαιτίας της σιωπής από την πλευρά του Ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2011 - Μέλη του Rumbo a Gaza, που έχουν καταλάβει την Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα από την προηγούμενη Τρίτη, θα ξεκινήσουν την Δευτέρα απεργία πείνας, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματος τους, το ισπανικό καράβι του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, "Γκερνίκα", να μπορέσει να πλεύσει ελέυθερα στα νερά της Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία αυτή αποφασίστηκε ύστερα από την σιωπή του Ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στα αιτήματα του Rumbo a Gaza. Συγκεκριμένα, τα άτομα που θα ξεκινήσουν απεργία πείνας είναι οι: Ραφαέλ Παλάθιος, Ελβίρα Σόουτο, Αντόν Γκόμεθ-Ρέινο, Ντιέγο Κανιαμέρο, Μιγέλ Σαν Μιγέλ και Μικέλ Θουλοάγα.

Υπενθυμίζουμε πως το "Γκερνίκα" συμμορφώνεται με όλες τις νόμιμες αξιώσεις, καθώς επίσης το πλήρωμα και οι επιβάτες του.

Τα μέλη του Rumbo a Gaza κατέλαβαν την Ισπανική Πρεσβεία στην Ελλάδα την Τρίτη διαμαρτυρόμενοι κατά της παράνομης απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ, του οποίου μέλος είναι και το πλοίο της Ισπανικής καμπάνιας Rumbo a Gaza, "Γκερνίκα", στο οποίο επρόκειτο να επιβιβαστούν 45 άτομα Ισπανικής υπηκοότητας. Υπενθυμίζουμε πως το "Γκερνίκα" συμμορφώνεται με όλες τις νόμιμες αξιώσεις, καθώς επίσης το πλήρωμα και οι επιβάτες του.

Ο σκοπός του Rumbo a Gaza και του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ παραμένει να σπάσουν και να τερματίσουν τον παράνομο Ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Από την Πρεσβεία στην οποία βρίσκεται κλεισμένη, η ομάδα των ατόμων που πρόκειται να ξεκινήσουν απεργία πείνας στέλνει το ακόλουθο κείμενο που εξηγεί τα κίνητρα της απόφασης τους:

"Τα μέλη της πρωτοβουλίας Rumbo a Gaza που παραμένουμε στην Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα με σκοπό να επιτύχουμε την απελευθέρωση του πλοίου "Γκερνίκα", το οποίο συμμετέχει στον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ και κρατείται στο λιμάνι του Κολυμπαρίου Κρήτης, δηλώνουμε ότι:

"Επικοινωνήσαμε, μέσω του Πρέσβη, με τα υψηλότερα κλιμάκια του Υπουργείου Εξωτερικών και Συνεργασίας, από τα οποία μας ανακοινώθηκε η απόφαση να μην λάβουν ουδεμία δημόσια δέσμευση σχετικά με την απελευθέρωση του "Γκερνίκα".

Σε αιτήματα τόσο βασικά, δημοκρατικά και νόμιμα, όπως η ελεύθερη ναυσιπλοΐα του "Γκερνίκα", ενός πλοίου που οικονομικά υποστηρίζεται από χιλιάδες Ισπανούς πολίτες, το Ισπανικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με μια αυταρχική δήλωση που αποκαλύπτει την παντελή έλλειψη πρόθεσης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολιτών του Ισπανικού κράτους. Την ίδια στιγμή, δείχνει μηδαμινό ενδιαφέρον για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία βρίσκεται ο Παλαιστινιακός λαος, εξαιτίας της υποστήριξης του πλέον ακραίου σιωνισμού.

Από το ξεκίνημα της κατάληψης της διπλωματικής αντιπροσωπείας, λαμβάνουμε πολλά μηνύματα υποστήριξης από την κοινωνία των πολιτών και τα σωματεία. Στήριξη και διαδηλώσεις που, το δίχως άλλο, θα ενταθούν όταν γίνει γνωστός ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο η Ισπανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες της.

Από εδώ και από την δική μας πλευρά, εκφράζουμε την πρόθεση μας να παραμείνουμε στην Πρεσβεία και να ξεκινήσουμε απεργία πείνας, κάνοντας αρχή από την Δευτέρα 11 Ιουλίου στις 12:00 και μέχρις ότου λάβουμε πλήρη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Εξωτερικών πως θα πιέσει την Ελληνική κυβέρνηση ώστε να αφήσει ελεύθερο το "Γκερνίκα"."