Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Δελτίο τύπου γαλλικής πρωτοβουλίας: Έρχονται!

Πηγή: www.unbateaupourgaza.fr

Οι 12 επιβάτες του γαλλικού πλοίου που εκδιώχθηκαν από το Ισραήλ θα είναι σήμερα στο Παρίσι.

Είναι καλά στην υγεία τους, μετά από έφοδο στο πλοίο τους , στα διεθνή ύδατα, από ισραηλινούς κομάντος.

Οι επιβάτες απο Ελλάδα, Σουηδία και Καναδά έχουν επιστρέψει στις χώρες τους.

Αφού οδηγήθηκαν πρώτα στο ισραηλινό λιμάνι του Ashdod, μεταφέρθηκαν χτές το βράδυ σε κρατητήριο στο Holon κοντά στο Τελ Αβίβ. Eκεί δέχτηκαν επισκέψεις από τους δικηγόρους τους και από την Πρόξενο της Γαλλίας στο Τελ Αβίβ, κυρία Le Baron. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου πέρασαν τη νύχτα.

Η περιγραφή της στρατιωτικής επιχείρησης που μεταδόθηκε από την ισραηλινή δημοσιογράφο Αμίρα Χας, που ήταν στο σκάφους, δείχνει τη δυσαναλογία της ισραηλινής επέμβασης: 7 πολεμικά σκάφη καταδρομών και 3 σκάφη με πυραύλους, με 150 ισραηλινούς στρατιώτες να συλλαμβάνουν 16 άοπλους ακτιβιστές σε ένα πλοιάριο μήκους 16 μέτρων.

Η έφοδος και κατάληψη του σκάφους, που έγινε σε διεθνή ύδατα, είναι παράνομη. Επιπλέον, ακόμη και αν δεν ανοίχτηκαν πυρά, η εκτροπή με τη βία ενός πλοίου και των επιβατών του απο τον προορισμό του, κάτω απο την απειλή των όπλων, με στρατιωτικά σκάφη, είναι μια πράξη βίας και πρέπει να καταδικαστεί όπως πρέπει να καταδικαστεί και ο αποκλεισμός της Γάζας. Υπενθυμίζουμε ότι, αν ο ισραηλινός στρατός φρόντισε να μην επιτεθεί στο πλοίο που μετέφερε Ευρωπαίους πολίτες, δεν διστάζει να ανοίγει πύρ εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού.