Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν για να οργανώσουν την εκστρατεία εναντίον της Agrexco

Πηγή:mondoweiss.net 9 Ιουνίου 2011

Το περασμένο σαββατοκύριακο στο Μονπελιέ της Γαλλίας, συναντήθηκαν 100 ακτιβιστές από 9 χώρες, στο πρώτο Ευρωπαϊκό Φόρουμ ενάντια στην Agrexco. Αντιπρόσωποι από Ιταλία, Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Γερμανία και Παλαιστίνη ενώθηκαν με τους Γάλλους οργανωτές για δύο μέρες γεμάτες εργαστήρια, με σκοπό να δυναμώσουν την εκστρατεία μποϋκοτάζ ενάντια στον γίγαντα των ισραηλινών αγροτικών εξαγωγών.

Η Agrexco είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φρέσκων προϊόντων του Ισραήλ και οι μεγαλύτερες πωλήσεις γίνονται στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτω από την επωνυμία Carmel. Η Agrexco αποτελεί κυρίαρχο στόχο της εκστρατείας Μποϋκοτάζ, Από-επένδυση και Κυρώσεις (BDS), λόγω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση κατέχει το 50% των μετοχών της εταιρίας και γιατί το 60-70% των φρούτων και λαχανικών της, καλλιεργούνται στους παράνομους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης.

Η Rafeef Ziadah, εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής BDS της Παλαιστίνης (BNC), θύμισε πως η εκστρατεία ενάντια στην Agrexco περιλαμβάνει και τα τρία σκέλη του BDS: μποϋκοτάζ στα προϊόντα της Agrexco, απόσυρση επενδύσεων μέσα από την αναστολή των εμπορικών συμφωνιών και κυρώσεις μέσα από νομικές διαδικασίες. Η συνενοχή της Agrexco σε μια ευρεία κλίμακα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που κερδίζει καλλιεργώντας σε κλεμμένο έδαφος, κλέβει νερό για την άρδευση και εκμεταλλεύεται την παιδική εργασία, δημιουργεί ευκαιρίες να απλωθεί η εκστρατεία πέρα από τα δίκτυα αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη και να βρεθούν σύμμαχοι σε άλλα κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το φόρουμ επικεντρώθηκε σε δύο παράλληλα ζητήματα, με σκοπό να ξεφορτωθούν τα ευρωπαϊκά supermarket από τα προϊόντα της Agrexco: εκστρατείες μποϋκοτάζ και δικαστικές αγωγές.

Κατά την διάρκεια των εργαστηρίων, οι ακτιβιστές παρουσίασαν μια σύνοψη των εκστρατειών και των δράσεων που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες, όπως είναι η πίεση σε αλυσίδες λιανικής πώλησης και συναντήσεις εταίρων, δράσεις σε supermarket, αποκλεισμοί αεροδρομίων και το BDS flash mob της Ιταλίας. Στο Βέλγιο, τον περασμένο Μάιο, πάνω από 400 πολίτες σε 22 πόλεις συμπλήρωσαν μια αίτηση παραπόνων και την κατέθεσαν στην αστυνομία, τονίζοντας την συνενοχή της Agrexco στις παραβιάσεις του διεθνές δικαίου. Στην Γαλλία, το νέο τερματικό της Agrexco στο λιμάνι Sète, λειτούργησε ως καταλύτης για το κίνημα, με μια μαζική διαδήλωση 1500 ανθρώπων, ένας σημαντικός αριθμός για δράση BDS! Εκστρατείες γίνονται στην Σουηδία και την Νορβηγία, που δεν μπόρεσαν να στείλουν εκπροσώπους στο φόρουμ. Στην Σουηδία, οι ακτιβιστές έδωσαν στους εθνικούς συνεταιρισμούς έναν φάκελο με δραστηριότητες της Agrexco που υποσχέθηκαν να διερευνήσουν. Στην Νορβηγία, η εκστρατεία εστιάζει τον τοπικό εισαγωγέα, ο οποίος συμβουλεύεται τους δικηγόρους του για το ζήτημα αυτό.

Ο Michael Deas, ο συντονιστής του BNC στην Ευρώπη, τόνισε την σημασία για μποϋκοτάζ στην Agrexco ως εταιρία και όχι μόνο στα προϊόντα που εξάγει από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Εκτός από τα προβλήματα στον εντοπισμό της προέλευσης τους – η Agrexco σε πολλές περιπτώσεις έχει βάλει λανθασμένες ετικέτες προέλευσης στα προϊόντα της ή αναμιγνύει τα προϊόντα από τους εποικισμούς με αυτά που προέρχονται από την ισραηλινή πλευρά της πράσινης γραμμής – το να αγοράζουμε προϊόντα της Agrexco σημαίνει πως στηρίζουμε μια εταιρία που κερδίζει από την κατοχή και τις πολιτικές απαρτχάιντ της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η εμπλοκή των αγροτικών συνεταιρισμών Confédération paysanne και Via Campesina και στην γαλλική εκστρατεία, φέρνει στην πρώτη γραμμή την αλληλέγγυα καλλιέργεια και την τροφική κυριαρχία. Ο Michael Deas τόνισε επίσης τον ρόλο που έχουν και μπορούν να παίξουν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί στην Παλαιστίνη στην εκστρατεία αυτή. Στην πραγματικότητα, οι συνεταιρισμοί αυτοί είχαν σημαντικό ρόλο στο να εκθέσουν την προπαγανδιστική θέση που είχε στήσει η Agrexco στην Γαλλία, που υποστήριζε πως το μποϋκοτάζ της εταιρίας βλάπτει τους Παλαιστίνιους αγρότες στην Γάζα.

Το νομικό εργαστήριο, με την παρουσία τριών Παλαιστινίων δικηγόρων, επικεντρώθηκε στις πιθανές δικαστικές δράσεις ενάντια της Agrexco. Ενώ πολλές χώρες- Βέλγιο, Βρετανία, Ιταλία – διερευνούν ακόμα νομικές δράσεις, η περίπτωση της Γαλλίας έχει ήδη φέρει κάποια αποτελέσματα. Εκπρόσωπος δικαστηρίου ερεύνησε τα τελωνειακά έγγραφα από τα πλοία της Agrexco και βρήκε αποδείξεις που συνιστούν απάτη. Σύμφωνα με την απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιοσύνης το 2010, τα προϊόντα που προέρχονται από ισραηλινούς εποικισμούς δεν εμπίπτουν στην προνομιακή εμπορική τιμολόγηση, που ορίζει η συμφωνία ΕΕ-Ισραήλ. ωστόσο, βρέθηκαν χουρμάδες από την Κοιλάδα του Ιορδάνη που ανέγραφαν «Προνομιακό, ισραηλινής προέλευσης». Οι αποδείξεις για απάτη, που αποκαλύφθηκαν από δικαστικό αξιωματούχο, θα είναι ζωτικής σημασίας για τις εκστρατείες σε όλη την Ευρώπη.

Το διήμερο αυτό φόρουμ κατάφερε να ενώσει τις διάφορες εκστρατείες σε όλη την Ευρώπη με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων μας και την ενδυνάμωση του κινήματος για μια Ευρώπη χωρίς Agrexco. Το πρώτο βήμα του νεοσυσταθέν ευρωπαϊκού δικτύου είναι η Παγκόσμια Μέρα Δράσης κατά της Agrexco, στις 26 Νοεμβρίου 2011.

Παρόλο τις εξαιρετικά χρήσιμες, αν και ιδιαίτερα τεχνικές, συζητήσεις για νομικά θέματα, εταιρικές δομές, θυγατρικές εταιρίες, εμπορικά σύμφωνα, δίκτυα διανομής κλπ, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως πέρα από τα δεδομένα και τους αριθμούς, πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

Η δημευμένη γη, το κλεμμένο νερό, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, τα σημεία ελέγχου, καθιστούν αδύνατον για τους Παλαιστίνιους να αναπτύξουν την οικονομία τους. Ένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί παρά να βγάλει ένα συμπέρασμα: αυτές οι πολιτικές έχουν ως σκοπό να διώξουν τους Παλαιστίνιους από την γη τους. Και οι εταιρίες όπως η Agrexco, όχι μόνο βγάζουν κέρδος, αλλά δίνουν κι άμεσα οικονομικά κίνητρα για να διατηρηθούν η κατοχή και η πολιτική απαρτχάιντ.

Η Rafeef μίλησε για την πρώτη φορά που είδε ένα πορτοκάλι από την Γιάφα σε ένα αγγλικό supermarket. Μπορούσε να μυρίσει το γλυκό του άρωμα, αλλά δεν μπορούσε να το αγοράσει. Σκέφτηκε τον παππού της, που εκδιώχτηκε από την γη του, αλλά επέστρεψε και δούλεψε για τον νέο ιδιοκτήτη, επειδή δεν μπορούσε να την εγκαταλείψει. Και πως οι Παλαιστίνιοι δημιουργούν εικόνες στην σκέψη των προσφύγων, που τους αρνείται το δικαίωμα της επιστροφής.

Η Rafeef έκλεισε το φόρουμ με μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να επισκεφτούν το σπίτι της στην Χάιφα, όταν απελευθερωθεί η Παλαιστίνη. Όταν μπορέσει να επιστρέψει.

Και η εκστρατεία μποϋκοτάζ στα προϊόντα της Carmel Agrexco προχώρησε ακόμα ένα βήμα μπροστά.