Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Το Καραβάνι «Να μείνουμε άνθρωποι» (CO.R.UM) μπήκε στη Γάζα

Πηγή: http://vik2gaza.org/

12 Μαίου-Σήμερα στις 16.30 ΤΟ “ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ” CO.R.UM. που αποτελείται από 80 ακτιβιστές διαφόρων εθνικοτήτων, ξεκινώντας σήμερα την αυγή από το Κάιρο, εισήλθε στην Γάζα απο το πέρασμα της Ράφα, έχοντας περάσει από πέντε ελέγχους του αιγυπτιακού στρατού.

Το καραβάνι που έχει σαν στόχο του να επιστρέψει στον τόπο όπου ο Βιττόριο Αρριγγόνι έδωσε τη ζωή του, είχε γράψει στη πρώτη αναφορά-που ανέβασε στην ιστοσελίδα www.vik2gaza.org “Πάμε στη Γάζα, ο Βιττόριο είναι μαζί μας”.

Επιτέλους στη Γάζα

Ο ήλιος του Καίρου δεν έχει ακόμα ανατείλλει, όταν το Καραβάνι να μείνουμε άνθρωποι (CO.R.UM) ξεκινά τις προετοιμασίες για την αναχώρηση προς τη Γάζα.

Τα ταξίδι που πρόκειται να πραγματοποιηθεί είναι φορτισμένο από προσδοκίες και ελπίδες: αφενός η συναίσθηση της σημασίας που έχει η διάσχιση του περάσματος της Ράφα, έπειτα από τις εξεγέρσεις που έριξαν το καθεστώς Μουμπάρακ, αφετέρου η επιθυμία να θυμόμαστε τον Βιττόριο Αρριγγόνι στον τόπο που έδωσε τη ζωή του. Το καραβάνι θα μεταφέρει στον Παλαιστινιακό λαό ένα μήνυμα που απευθυνεται σε όλο το κόσμο: η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη της, τα όνειρα του Βικ είναι και δικά μας, η συμπαράσταση στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλευση δεν έχει σύνορα.

Δέκα σημεία ελέγχου καθυστερούν την πορεία, ένα ειδικά μας υποχρεώνει σε μία ανομονή δυόμιση ωρών στην έρημο του Σινά, μπαίνουν τα συνήθη ερωτήματα τα ίδια που υπήρχαν και προηγούμενα, σχετικά με τις δυσκολίες να περάσει κανείς τη Ράφα. Αυτή τη φορά η ιταλική πρεσβεία “με ανησυχία και με ζήλο” ανακοινώνει ότι η πομπή δεν θα φτάσει ποτέ στη Γάζα αλλά τα γεγονότα προφανώς τους αδίκησαν: εμείς είμαστε εδώ!

To Καραβάνι να μείνουμε άνθρωποι από σήμερα περπατάει πάνω στα βήματα του Βιττόριο, στα καθαρά ίχνη που αποτυπώθηκαν στη γη της Γάζας και σημαδεύονται από την αυθόρμητη συμπάθεια των Παλαιστινίων γυναικών και ανδρών που αγκάλιασαν την άφιξη μας.

Το CO.R.UM. έχει την ακλόνητη θέληση, το θάρρος και την εξαιρετική σεμνότητα του Βιττόριο, χαρακτηριστικά που αναγνωρίζομε στην μακρά αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού.

Για πολλούς από μας είναι η πρώτη φορά που διασχίζομε τα σύνορα της λωρίδας της Γάζας, μια νίκη για αυτούς που δεν έκαναν ποτέ πίσω, από γη και θάλασσα στην κατηγορηματική απαγόρευση εισόδου: να μην μπορείς να δεις τίποτα, να μη μπορείς να συναντήσεις κανένα.

Ο μεταδοτικός ενθουσιασμός στην υποδοχή της πομπής από πολυάριθμους Παλαιστίνιους που ήταν παρόντες και μας συνόδευσαν μέχρι την πόλη της Γάζας, υπογράμμισε την ιστορική σημασία του γεγονότος. Από τη στιγμή που βρισκόμαστε εδώ, διατρέχουμε τα μέρη που σύχναζε καθημερινά ο Βιττόριο κατά τη διάρκεια της μακράς παραμονής του στη Γάζα, όπου γνώρισε όλους αυτούς τους συντρόφους και τις συντρόφισες που από σήμερα γνωρίζομε και εμείς.

Οι εικόνες του Βιττόριο χαιρετίζουν την άφιξη μας πάνω στις νότες του Bella Ciao, Unadikom και τα rap τωνi Gazawi.

Γειά σου Βικ, λευτεριά στην Παλαιστίνη
CO.R.UM.