Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μαρόκο: Ανακοίνωση του ΠΓ του Δημοκρατικού Δρόμου

Για την περαιτέρω συμμετοχή των δυνάμεων της εργατικής τάξης στον τωρινό αγώνα του μαροκινού λαού

Η μαροκινή εργατική τάξη γιορτάζει την Πρωτομαγιά του 2011, μια διεθνιστική γιορτή, που λαμβάνει χώρα σε εξαιρετικές συνθήκες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη συνέχιση του σκληρού αγώνα των λαών του αραβικού κόσμου για την εξάλειψη των δικτατορικών καθεστώτων, και για την οικοδόμηση δημοκρατικών συστημάτων που θα ενσαρκώνουν τη βούληση των λαών και θα εξασφαλίζουν τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα: αγώνα που αποτελούσαν έκφραση αυτής της αλύγιστης θέλησης για ρήξη με την προηγούμενη περίοδο, η οποία σφραγίστηκε από την επιδείνωση της τυραννίας και της διαφθοράς, το βάθεμα της εκμετάλλευσης και της φτώχειας και της εξάρτησης από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και την εξομάλυνση των σχέσεων με τη σιωνιστική οντότητα.

Ο λαός μας δεν έμεινε ανέπαφος από αυτό το επαναστατικό κύμα: το Κίνημα 20 Φλεβάρη μπόρεσε να ενοποιήσει τους λαϊκούς αγώνες για τη Δημοκρατία, για την Ελευθερία, για την αξιοπρεπή ζωή, και να αποσπάσει τμήμα κατακτήσεων οικονομικών και κοινωνικών (πρόσθεση 15,7 δις ντίρχαμ (σ.μετ: εθνικό νόμισμα) στο Ταμείο για τη Στήριξη των Τιμών των Βασικών Αγαθών, δημιουργία πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας κλπ) και πολιτικών (προετοιμασία του καθεστώτος για την αναθεώρηση του συντάγματος, απελευθέρωση μερικών πολιτικών κρατουμένων). Ωστόσο, αυτές οι μερικές κατακτήσεις δεν έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που να συναντούν τα βασικά αιτήματα που συνίστανται κυρίως στη μετάβαση της χώρας μας από το μοναρχικό τυραννικό καθεστώς και την απόλυτα μονοπρόσωπη διακυβέρνηση στην πραγματική δημοκρατία. Κι αυτό γιατί το σύστημα προσβλέπει στο να γίνει η αναθεώρηση του συντάγματος από μια επιτροπή διορισμένη από αυτό, η οποία απαρτίζεται από στοιχεία προσκείμενα σε αυτό, η οποία θα διαβουλεύεται κόμματα, συνδικαλιστές, οργανώσεις και «προσωπικότητες» που είναι πιστά στη μοναρχία στη μεγάλη τους πλειοψηφία ή πρόσκεινται σε αυτή, και που τη διατηρούν στο νέο σύνταγμα ως τη βάση της χώρας και ως επικεφαλής της τον «Εμίρη των Πιστών», και κατοχυρώνει την ατιμωρησία της βασιλικής μαφίας που είναι υπεύθυνη για πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα, ενώ συνεχίζουν διακεκριμένες μορφές της να κρατούν θέσεις κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό.

Η υλοποίηση των αιτημάτων του λαού μας και η θέλησή του για δημοκρατία, ελευθερία και αξιοπρεπή ζωή προϋποθέτουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή των δυνάμεων των εκμεταλλευόμενων τάξεων οι οποίες έχουν συμφέρον από τη Δημοκρατική και κοινωνική Αλλαγή, και με επικεφαλής την εργατική τάξη σε αυτό το τρέχον κίνημα αγώνων, παρότι το σύστημα προσπαθεί να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, προωθώντας τη συνδικαλιστική διάσπαση και επωφελούμενο από την πολυδιάσπαση της ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως επίσης και διαμέσου της εισαγωγής ψηγμάτων ενός νοθευμένου κοινωνικού διαλόγου.

Ο Δημοκρατικός Δρόμος, χαιρετίζοντας ολόψυχα τον αγώνα και τις θυσίες της εργατικής τάξης, καλεί:

1) στο να αποτελέσει η Πρωτομαγιά του 2011 ευκαιρία για την προβολή των λαϊκών αιτημάτων που ανέδειξε το Κίνημα 20 Φλεβάρη και οι οργανώσεις και οι εκπρόσωποί τους που το στηρίζουν, πάνω από όλα για την εξάλειψη της βασιλικής τυραννίας και της απόλυτα μονοπρόσωπης διακυβέρνησης, όπως και της διαφθοράς σε κάθε μορφή και έκφρασή της, στοχεύοντας, αυτό το διάστημα, στην πτώση της επιτροπής για την αναθεώρηση του συντάγματος, και την ποινική λογοδοσία των υπευθύνων για τα πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα. Η προσοχή πρέπει να δίνεται στην ενότητα του Κινήματος 20 Φλεβάρη, στην ανεξαρτησία του, και τη συνέχιση των αγώνων του μέχρι την πλήρη υλοποίηση των αιτημάτων του.

2. την εργατική τάξη, και γενικά τους εργαζόμενους, να μην παρασυρθούν από τις πενιχρές και μερικές παραχωρήσεις του συστήματος, να δώσουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα του μαροκινού λαού, με προοπτική να αναλάβουν τη φυσική τους θέση σε αυτόν, δηλαδή την ηγεσία του, και να υιοθετήσουν κάθε μορφή αγώνα, συμπεριλαμβανομένης της γενικής πανεθνικής απεργίας.

3. τους αγωνιστές συνδικαλιστές των κεντρικών αγωνιστικών συνδικάτων, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης, με στόχο την συνδικαλιστική της ενότητα.

4. τους πραγματικούς σοσιαλιστές στη συμμετοχή στην οικοδόμηση μιας πολιτικής οργάνωσης πραγματικά ανεξάρτητης, για την εργατική τάξη, και γενικά για τον εκμεταλλευόμενο λαό μας.

Ζήτω η Μαροκινή Εργατική Τάξη

Ζήτω οι Αγώνες του Λαού μας για Δημοκρατία, Ελευθερία και Αξιοπρεπή Ζωή

Καζαμπλάνκα 25 Απρίλη 2011
Πανεθνικό Γραφείο