Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μαρόκο: Ανακοίνωση του ΠΓ του Δημοκρατικού Δρόμου

Πηγή:www.annahjaddimocrati.org, 10/3/2011

Ο Δημοκρατικός Δρόμος απορρίπτει την ανακοινωθείσα εκδοχή της τροποποίησης του Συντάγματος και καλεί στην ενίσχυση και τη συνέχιση του κινήματος του αγώνα για ένα δημοκρατικό σύστημα

Το Πανεθνικό Γραφείο του Δημοκρατικού Δρόμου, αφού εξέτασε την επίσημη εκδοχή της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, όπως αυτή ανακοινώθηκε την Πέμπτη 9 Μάρτη 2011 στο λόγο του βασιλιά, δηλώνει τα ακόλουθα:

1) Αυτή η πρωτοβουλία συνιστά άλλη μια φορά μια παραχώρηση συντάγματος «από τα πάνω», διατηρεί το προσωποπαγές καθεστώς του βασιλιά, ο οποίος συνεχίζει να σφετερίζεται τις βασικές εξουσίες, στο πλαίσιο της συνέχισης στη γραμμή που κινήθηκε το σύστημα ήδη από την εποχή της εκπόνησης του πρώτου Συντάγματος το 1962. Και σε επίπεδο περιεχομένου, η όποια αλλαγή αφορά μικροπράγματα και δεν καταφέρνει να έρθει σε ρήξη με το σύστημα της τυραννίας και της απόλυτα προσωποπαγούς διακυβέρνησης, διατηρεί το βασιλιά ως «Στρατηγό των Πιστών», ενώ με το άρθρο 19 επεκτείνει τις απεριόριστες αρμοδιότητές του, κάτι που αντιτίθεται στην αρχή της ευθύνης η οποία συνίσταται στο ότι όποιος διακυβερνά πρέπει και να υπόκειται σε λογοδοσία.

2) Αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά καθόλου μια πειστική και πλήρη απάντηση στα αιτήματα του κινήματος αγώνα υπέρ της Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης που εμφανίστηκε στις 20 Φλεβάρη, καθώς περιορίζει την υπόθεση της συνταγματικής μεταρρύθμισης, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αγγίζεται ο πυρήνας του πολιτικού συστήματος, ενώ αγνοούνται τα αιτήματα για ριζική αλλαγή του δημοκρατικού κινήματος αναφορικά με τη διάλυση του κοινοβουλίου, των Συμβουλευτικών του βασιλιά και της κυβέρνησης και σχετικά με την εξάλειψη των προσώπων-συμβόλων της βασιλικής μαφίας που είναι υπεύθυνα για πολιτικά και οικονομικά εγκλήματα. Σε τελική ανάλυση, αποσκοπεί, στην πραγματικότητα, στο να αφομοιωθεί το κίνημα και να χαθεί στην αναμονή και με την καλλιέργεια αυταπατών στους κόλπους του, αποσκοπεί στη διάλυση του και στη διευκόλυνση της καταστολής του.

3)Η δημοκρατική αλλαγή την οποία επιδιώκουμε είναι αλλαγή συνολική και ριζική σε όλους τους τομείς. Να αναφέρουμε άλλη μια φορά:

- εκπόνηση ενός Συντάγματος από μια εκλεγμένη Συντακτική Συνέλευση, ενός Συντάγματος που θα ενσαρκώνει τη βούληση του λαού του Μαρόκου, του οποίου την κυριαρχία θα αναγνωρίζει και από τον οποίο θα πηγάζουν όλες οι εξουσίες: ενός Συντάγματος που θα έρχεται σε ρήξη με την απόλυτα προσωποπαγή εξουσία και θα καθιερώνει την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και θα αναγνωρίζει ως επίσημη κρατική τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Βερβέρων.

-Διάλυση κάθε μυστικού κατασταλτικού μηχανισμού και παράλληλη απόδοση ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά εγκλήματα

-Να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι οι διεφθαρμένοι και οι διασπαθιστές του δημοσίου χρήματος και πλούτου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

-Διάλυση κάθε «εκλεγμένου» θεσμού και της παρούσας κυβέρνησης που στερείται λαϊκής και δημοκρατικής νομιμοποίησης.

-Εκλογές ελεύθερες και δίκαιες που θα εγγυώνται ίσες ευκαιρίες σε όλες τις δυνάμεις, και τερματισμός της ανάμειξης του Υπουργείου Εσωτερικών στην πολιτική ζωή.

-Οριστικός τερματισμός της μεταπρατικής οικονομίας και υιοθέτηση οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που θα εγγυώνται την κάλυψη των βασικών αναγκών του λαού και θα παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και απασχόληση σε όλους.

-Απελευθέρωση των δημοσίων μέσων ενημέρωσης από τον αντιδραστικό ζυγό και την ενιαία σκέψη, εξασφάλιση του ανοίγματός τους σε όλες τις απόψεις και τις αντιλήψεις και συμμετοχή τους στην ανάπτυξη ενός ελεύθερου και δημοκρατικού διαλόγου.

-Ανάπτυξη όλων των πτυχών του εθνικού πολιτισμού, με το άνοιγμά του στις προοδευτικές ανθρώπινες αξίες.

4) Βάσει των παραπάνω, το Πανεθνικό Γραφείο καλεί τις μάζες του λαού μας που διεκδικεί ελευθερία, αξιοπρέπεια και δημοκρατία, και τις αγωνιζόμενες δυνάμεις, στη διασφάλιση της διατήρησης της ενότητας του κινήματος, η οποία εγγυάται τη συνέχισή του. Εφιστά την προσοχή σε όλες τις μανούβρες που αποσκοπούν στην καταστολή του, και δηλώνει τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Δρόμου σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία, στην πρώτη γραμμή των πορειών της 20ης Μάρτη σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, μέχρι την επίτευξη της νίκης.

Το Πανεθνικό Γραφείο

Καζαμπλάνκα 10 Μάρτη 2011