Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ο Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ καλεί τις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τους πολίτες τους

Πηγή: http://www.shiptogaza.gr 7 Μάρτη 2011

Άμστερνταμ - Οι οργανώσεις που συνενώνονται στον Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ καλούν τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν ουσιαστικές δράσεις για να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών τους και να προλάβουν την επανάληψη της περσινής δολοφονικής επίθεσης στον Στόλο. Στις 31 Μαΐου 2010, το ισραηλινό ναυτικό επιτέθηκε σε μια ανθρωπιστική θαλάσσια αποστολή η οποία έφερνε αλληλεγγύη και βοήθεια στους πολιορκούμενους ανθρώπους της Λωρίδας της Γάζας, δολοφονώντας εννέα πολίτες. Φέτος τον Μάιο, ένας νέος στόλος θα πλεύσει προκειμένου να σπάσει και να λήξει τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας. Οι οργανωτές συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Άμστερνταμ για να προχωρήσουν τις προετοιμασίες.

Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ στον Στόλο της Ελευθερίας σε διεθνή ύδατα. Η Εξεταστική Επιτροπή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποκάλεσε τη μεταχείριση πολιτών πάνω στα πλοία άγρια και δυσανάλογη. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για να στοιχειοθετηθούν διώξεις για εγκλήματα που προβλέπονται από το άρθρο 147 της τέταρτης συνθήκης της Γενεύης: φόνος από πρόθεση, βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση, ηθελημένη πρόκληση πόνου ή σοβαρών βλαβών στο σώμα ή την υγεία», αποφαίνεται η αναφορά της Εξεταστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θεωρεί τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας παράνομο επειδή συνιστά συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα.

Η Εξεταστική Επιτροπή του ΟΗΕ βεβαιώνει ότι «ο αποκλεισμός είναι παράνομος και δεν μπορεί να στηριχθεί νομικά [...] ασχέτως το πού βασίζεται». Οι κυβερνήσεις δεσμεύονται από το νόμο να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δράσουν κατά των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό συμπεριλαμβάνει όχι μόνο τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και τη συνεχιζόμενη άσκηση βίας κατά του εκεί πληθυσμού, αλλά επίσης τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης, την εθνοκάθαρση της ανατολικής Ιερουσαλήμ και την κατασκευή του Τείχους, το οποίο κηρύχθηκε παράνομο από το Διεθνές Δικαστήριο το 2004. Και όμως, η διεθνής κοινότητα κάνει αισχρές υποχωρήσεις έναντι των εγκλημάτων του Ισραήλ, αντί να δράσει για να τα σταματήσει.

«Η ανθρωπιστική αποστολή του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ είναι μια μη βίαιη απάντηση στην εκκωφαντική σιωπή των κυβερνήσεών μας», λέει ο ο Benji de Levie, εκπρόσωπος τύπου της ολλανδικής αντιπροσωπείας. «Κάθε προσπάθεια που γίνεται - πολιτική ή στρατιωτική - για να εμποδιστεί ή να σταματήσει την άφιξη του Στόλου της Ελευθερίας στο λιμάνι της Γάζας είναι μια πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί αναλόγως από τις κυβερνήσεις μας». Ο Benji de Levie συνεχίζει: «Υπό το φως των συνεχιζόμενων ειρηνικών διαμαρτυριών των λαών στη Μέση Ανατολή, αναμένουμε από τις κυβερνήσεις μας να είναι συνεπείς στην εξωτερική τους πολιτική καταδικάζοντας κάθε μορφή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον ειρηνικών πρωτοβουλιών πολιτών, ασχέτως του αυτουργού».

Οι προετοιμασίες σε όλες τις περιοχές που συμβάλλουν (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ασία, Νότια Αμερική και Αυστραλία) προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Περίπου 15 πλοία που θα μεταφέρουν φορτίο και πάνω από χίλιους επιβάτες της ελευθερίας θα πλεύσουν για την Γάζα το Μάιο. Ανάμεσά τους θα είναι δημοσιογράφοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, ακτιβιστές που ειδικεύονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι από τα κάτω εκστρατείες ανά χώρα μεγαλώνουν σταθερά και αυτό αντανακλάται σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, όπως οι επερχόμενες εκδηλώσεις και συναυλίες αλληλεγγύης.