Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Φοιτητές της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ σχεδιάζουν για τη Γάζα

Ομάδα πρωτοβουλίας αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με διδάσκοντες της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποφάσισαν να συμβάλουν στην προσπάθεια ανακούφισης του αποκλεισμένου λαού της Γάζας, βάζοντας στην υπηρεσία τους τις εξειδικευμένες επιστημονικές τους γνώσεις. Έρχονται έτσι ν’ αποδείξουν ότι ο κοινωνικός ρόλος του αρχιτέκτονα δεν περιορίζεται σε θεωρίες και διακηρύξεις αλλά πραγματώνεται μόνο με έμπρακτη βοήθεια.

Στις 14 & 15/1, θα γίνει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων, με εθελοντική συμμετοχή μελών του διδακτικού προσωπικού και σπουδαστών (αλλά και μεταπτυχιακών φοιτητών), Ανοιχτό Εργαστήριο για τη δημιουργία «πρότυπης μονάδας κατοίκησης». Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι να μελετηθεί ένας πρότυπος σχεδιασμός προκατασκευασμένης μονάδας (ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα), που θα μπορούσε να καλύψει έκτακτες ανάγκες είτε στέγασης οικογενειών (κατοικία) είτε κοινωφελών εγκαταστάσεων (ιατρείο / σταθμός Α’ βοηθειών, σχολείο / νηπιαγωγείο). Τελική επιδίωξη είναι η πιλοτική κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας, που θα επιλεγεί στο τέλος των εργασιών του Εργαστηρίου, στον ίδιο τον χώρο του Πολυτεχνείου και η συμβολική αποστολή της στη Γάζα.

Πριν το διήμερο του Εργαστηρίου, στις 12 & 13/1, θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις με εισηγήσεις αναφορικά με την κατάσταση αποκλεισμού, την καθημερινότητα της ζωής στη Γάζα, τα οικιστικά αλλά και τα γενικότερα προβλήματα των υφιστάμενων υποδομών, παραδείγματα και τεχνικές προδιαγραφές για συστήματα προκατασκευών και, τέλος, προβολή της ταινίας «Η λεμονιά» του Εράν Ρικλίς.

Ομάδα Πρωτοβουλίας: Αδαμόπουλος Κώστας, Γιόλασης Ανδρέας, Γρηγοριάδης βασίλης, Κατζουράκης Δημήτρης, Προβελέγγιος Γιώργος, Φινές Κώστας, Βασιλάτος Παναγιώτης, Δεμίρη Κωνσταντίνα, Μπελαβίλας Νίκος, Σταυρίδης Σταύρος, Τσιράκη Σοφία

Τετάρτη 12/01 (Αμφιθέατρο Μ318 κτίριο Μπουμπουλίνας, 3ος όροφος)

Εισαγωγή στην εκδήλωση

Σταύρος Σταυρίδης, Επικ. Καθηγήτης σχολής αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Κώστας Φινές, Αρχιτέκτων ΕΜΠ

«Και η υποκρισία έχει όρια»

Ισμάτ Σάμπρι, πρώην επιτετραμένος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μέλος της γραμματείας της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα»

«Καθημερινότητα στη Γάζα»

Γιώργος Καρατζάς, Μέλος-Ακτιβιστής International Solidarity Movement

20:00 προβολή της ταινίας «Η Λεμονιά» του Εράν Ρίκλις

Πέμπτη 13/01 (Αμφιθέατρο Μ318 κτίριο Μπουμπουλίνας, 3ος όροφος)

Δεδομένα και ζητούμενα του εργαστηρίου: Προδιαγραφές και παραδείγματα.

Κώστας Φινές, Γιώργης Προβελέγγιος, Παναγιώτης Βασιλάτος, Κωνσταντίνα Δεμίρη, Σταύρος Σταυρίδης, Σοφία Τσιράκη

Παρασκευή και Σάββατο

Ανοιχτό εργαστήριο, έναρξη 11:00 πμ, κτίριο Αβέρωφ

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία: http://courses.arch.ntua.gr/el/gia_th_gaza.html