Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Καταστολή εις βάρος του PFLP στη Γάζα

Πηγή: http://www.pchrgaza.org 11 Αυγούστου 2010

Το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PCHR) καταδικάζει την επίθεση της Παλαιστινιακής αστυνομίας εναντίον δημόσιας διαμαρτυρίας που οργάνωσε το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη στο κέντρο της πόλης της Γάζας. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε εχθές (10 Αυγούστου) με αφορμή τη συνεχιζόμενη κρίση ηλεκτρικού ρεύματος. Το Κέντρο καλεί την κυβέρνηση της Γάζας να σεβαστεί τις δημόσιες ελευθερίες, και υπογραμμίζει πως το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης και της ελευθερίας της γνώμης είναι δικαιώματα εγγυημένα από το στοιχειώδες Παλαιστινιακό δίκαιο και από τα διεθνή ανθρωπιστικά στάνταρ.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Κέντρου, γύρω στις 18:30 την Τρίτη 10 Αυγούστου, το PFLP οργάνωσε διαμαρτυρία στην πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ενάντια στη συνεχιζόμενη κρίση ηλεκτρικού ρεύματος που πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας. Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν περίπου 500 άτομα, ανάμεσά του ηγέτες και μέλη του Μετώπου στη Γάζα. Οι συμμετέχοντες καλούσαν με πλακάτ τις κυβερνήσεις της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης να βρουν μια λύση για την κρίση ηλεκτρικού ρεύματος που πλήττει τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας. Γύρω στις 20:00 κατέφθασε στο χώρο της συγκέντρωσης η Παλαιστινιακή Αστυνομία και ζήτησε από τους συμμετέχοντες να τερματίσουν τη διαμαρτυρία και να φύγουν από την περιοχή, ισχυριζόμενοι πως δεν υπήρχε αστυνομική άδεια για τη συγκέντρωση. Τα μέλη του Μετώπου αρνήθηκαν να διαλυθούν και επέμειναν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχαν προετοιμάσει. Εντούτοις, η Παλαιστινιακή Αστυνομία κάλεσε ενισχύσεις, πυροβόλησε στον αέρα και επιτέθηκε σε δεκάδες συγκεντρωμένους με τους υποκόπανους των όπλων και με γκλομπ. Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για ιατρική περίθαλψη. Ανάμεσα σε αυτούς που αναγνωρίστηκαν συμπεριλαμβάνονται οι Abdul Rahman al-Majdalawi, Fayez Abu Ali, Ayman Farahat, Nabeel Barakat, Sarah al-Saifi, Ahmed 'Aziza, Mohammed Abu 'Oun, Abdullah Hejazi, Ahmed al-Ajrami, Waleed Abu Rokba, Soheil Salman, Atallah al-'Amawi και Amjad Jouda.

Πρέπει να σημειωθεί πως το PFLP ακολούθησε όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την διοργάνωση της συγκέντρωσης. Όπως κατέθεσε στο Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ο κ. Jameel Mezher, εκπρόσωπος τύπου του Μετώπου, στις 5 Αυγούστου το PFLP έστειλε επιστολή στον διευθυντή της αστυνομίας με την οποία τον ενημέρωνε για την ώρα και την τοποθεσία της συγκέντρωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 12 του 1998 για τις δημόσιες συναθροίσεις. Στις 9 Αυγούστου, μια ημέρα πριν τη συγκέντρωση, η αστυνομία ενημέρωσε την ηγεσία του Μετώπου ότι απορρίπτεται η συγκέντρωση.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

  1. Καταγγέλλει σφόδρα τη χρήση βίας από την αστυνομία για τη διάλυση της συγκέντρωσης του Λαϊκού Μετώπου και υπογραμμίζει πως οι πολίτες έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα να οργανώνουν δημόσιες διαμαρτυρίες και να διαδηλώνουν ειρηνικά σύμφωνα με τις νόμιμες διατάξεις.
  2. Υπογραμμίζει πως η αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίπτει δημόσιες συναθροίσεις, ειρηνικές διαμαρτυρίες ή οποιουδήποτε άλλου τύπου ειρηνικές συναντήσεις, και πως ο νόμος ορίζει ότι οι διοργανωτές πρέπει μόνο να «ενημερώνουν» τον κυβερνήτη ή την αστυνομία, προκειμένου η αστυνομία όπως δικαιούται, να λαμβάνει μέτρα για την «ρύθμιση της κυκλοφορίας».
  3. Ανησυχεί για την επανάληψη επιθέσεων τέτοιας μορφής ενάντια στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και ειρηνικής συνάθροισης, και βεβαιώνει πως τα δικαιώματα αυτά διασφαλίζονται από το βασικό δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.