Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Η αστυνομία εμπόδισε διάσκεψη εναντίον των συνομιλιών

Πηγή: www.maannews.net/eng/ 25/8/2010

Οι δυνάμεις της ΠΑ απέκλεισαν την Τετάρτη την διάσκεψη Παλαιστίνιων πολιτών στην Ραμάλα, που έχουν εξοργιστεί με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεσες συνομιλίες. Ο εκπρόσωπος τύπου των δυνάμεων ασφαλείας στην Ραμάλα ωστόσο, είπε πως η διάσκεψη δεν είχε κανένα λόγο με αυτό, εξηγώντας πως οι αξιωματικοί «απαγόρεψαν μια παράνομη συγκέντρωση που λάμβανε χώρα στην Ραμάλα».

Η Khaleda Jarrar, που ήταν υποψήφια δήμαρχος με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης προτού ο Πρόεδρος Mahmoud Abbas ακυρώσει τις προγραμματισμένες για τον Ιούλιο εκλογές, είπε στο Ma'an πως άντρες της αστυνομίας της ΠΑ «με πολιτικά ρούχα προσπάθησαν να ματαιώσουν το γεγονός από την αρχή, φωνάζοντας συνθήματα και οδηγώντας τους συμμετέχοντες προς το κέντρο της πόλης».

Το γεγονός οργανώθηκε από αριστερά κόμματα, το PFLP, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Κόμμα του Λαού, αλλά και από αρκετούς ανεξάρτητους πολιτικούς. Οι διοργανωτές είπαν πως παρόμοιο γεγονός θα γινόταν και στην πόλη της Γάζας.

Η Jarrar είπε πως οι μυστικοί αστυνομικοί προσπάθησαν να προκαλέσουν τους συμμετέχοντες, που δεν σκόπευαν να φύγουν από την αίθουσα συνεδριάσεων αλλά προτιμούσαν να συνεχιστεί εντός του χώρου, όπου όσοι ήταν αντίθετοι στις συνομιλίες θα μπορούσαν να «εκφραστούν ή να πάρουν θέση ενάντια των διαπραγματεύσεων».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ma'an, η Jarrar είπε πως καθιστά την ΠΑ «απόλυτα υπεύθυνη» για τα σημερινά γεγονότα. «Θέλαμε να εκφράσουμε την διαφωνία μας και η ΠΑ αποφάσισε να μπει στην αίθουσα της συνεδρίασης και να σύρει τους συμμετέχοντες σε μια μη σχεδιασμένη συγκέντρωση», με σκοπό να την διαλύσει.

Ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού τμήματος ασφαλείας, ο Adnan Ad-Dmeiri αρνείται την όποια παρέμβαση από μέλη των σωμάτων ασφαλείας στην συνεδρίαση, λέγοντας πως οι δυνάμεις «ξαφνιάστηκαν από την παράνομη συγκέντρωση που λάμβανε χώρα στους δρόμους της Ραμάλα» και πρόσθεσε ότι η αστυνομία ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο. «Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν ενεπλάκησαν σε αυτή, δεν μπήκαν στην αίθουσα ούτε με πολιτικά ρούχα ούτε με τις στολές τους, δεν είχαν καμία απόφαση να αποτρέψουν την διεξαγωγή της συνεδρίασης. Οι δυνάμεις σε περιπολία ξαφνιάστηκαν όταν είδαν το συγκεντρωμένο πλήθος να κατευθύνεται προς τον τηλεοπτικό σταθμό WATAN. Όταν ρωτήθηκαν κάποιοι για το τι συμβαίνει, απάντησαν πως κάνουν μια συγκέντρωση», είπε ο Ad-Dmeri . «Τα χρόνια του χάους πέρασαν, τέτοια θέματα χρειάζονται προηγούμενη ενημέρωση και άδεια», πρόσθεσε ο αξιωματικός, αρνούμενος οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το περιστατικό.