Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Χιλιάδες κομμουνιστές και ακτιβιστές διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ

Δεκαπέντε χιλιάδες κομμουνιστές και ακτιβιστές για την ειρήνη διαδήλωσαν χθες στο Ισραήλ ( Σάββατο, 5 Ιουνίου) για να σηματοδοτήσουν τα 43 χρόνια κατοχής των παλαιστινιακών και αραβικών εδαφών, ενώ επί τη ευκαιρία κατέκριναν και την πρόσφατη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού κατοχής στα πλοία που πήγαιναν στην Γάζα.

Δεκάδες φασίστες αντί-διαδηλωτές προσπάθησαν να διακόψουν την διαδήλωση και κάποια στιγμή, ένα καπνογόνο έπεσε στο πλήθος των διαδηλωτών, έξω από το μουσείο του Τελ Αβίβ. Δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός από το περιστατικό. Αργότερα, ακροδεξιοί διαδηλωτές προσπάθησαν να επιτεθούν στον βετεράνο ακτιβιστή για την ειρήνη Uri Anveri, αρπάζοντας μια πικέτα που κράταγε.

Η διαδήλωση, με κυρίαρχο σλόγκαν «Η κυβέρνηση μας τραβάει όλους στον πάτο», είχε προγραμματιστεί αρχικά από το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ισραήλ (CPI) και την Χαντάς (Δημοκρατικό Μέτωπο για Ειρήνη και Ισότητα) για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κατοχή. Μετά όμως την δολοφονική επίθεση της περασμένης Δευτέρας στο τουρκικό πλοίο που προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, η συγκέντρωση στράφηκε και στις εγκληματικές κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται στο ζήτημα της Γάζας και την στρατιωτική επιχείρηση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους εννέα ξένοι άνθρωποι.

«Η κυβέρνηση μας τραβάει όλους στον πάτο», έγραφε ένα μεγάλο πανό. Ο Dov Khenin, νομικός της Χαντάς και μεγάλος κομμουνιστής αγωνιστής, κατηγόρησε τον Μπαράκ ότι «αρνήθηκε να κινηθεί τον δρόμο της ειρήνης και μας οδήγησε όλους μας σε έναν επικίνδυνο αντιπερισπασμό. Οι ίδιοι άνθρωποι που στέλνουν τους στρατιώτες να καταλάβουν τον Στόλο μέσα στην νύχτα, είναι αυτοί που θα οδηγήσουν το Ισραήλ σε ένα καινούριο και τρομερό πόλεμο». Ο Πρόεδρος της Χαντάς, Mohamed Barakeh, δήλωσε «Δεν θα επιτρέψουμε στους τρελούς ακροδεξιούς να παραμερίσουν τους αριστερούς και τους Άραβες για να τους οδηγήσουν στην πολιτική απομόνωση».

Ο εκπρόσωπος των διοργανωτών είπε στους δημοσιογράφους ότι η διαδήλωση «είχε μεγαλύτερη επιτυχία από αυτή που περιμέναμε» και πως πιστεύει ότι τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας, οδήγησαν στην αύξηση της συμμετοχής του κόσμου. Αυτό μας δείχνει ότι «ο λαός εναντιώνεται σε αυτή την κυβέρνηση που μας οδηγεί προς την διεθνή απομόνωση και έναν καινούριο πόλεμο».

Οι κομμουνιστές και ειρηνιστές διαδηλωτές, που πορεύτηκαν από την Πλατεία Ράμπιν μέχρι το Μουσείο του Τελ Αβίβ, κρατούσαν ταμπέλες που έγραφαν «η Κυβέρνηση μας πνίγει όλους-θέλουμε ειρήνη». Άλλες έγραφαν «Ισραήλ, Παλαιστίνη, δύο κράτη για δύο λαούς». Την συγκέντρωση διοργάνωσαν από κοινού κομμουνιστές και ειρηνιστές, η Χαντάς, το CPI και το Meretz, η νεολαία κομμουνισμού, το Peace Now, το Gush Shalom, το Yesh Gvul, οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και άλλες οργανώσεις. Της πορείας ηγήθηκαν ο Πρόεδρος του CPI Muhammad Nafah, τα μέλη του κοινοβουλίου Muhammad Barakeh, Dov Khenin, Afo Agbarie και Hanna Sweid (από την Χαντάς) και οι Haim Oron, Nitzan Horowitz από το Meretz.