Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Χτυπούν με πραγματικά πυρά το "Στόλο της Ελευθερίας"

*9:40 Στους 10 ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών τα περισσότερα ξένα αλλά και ισραηλινά ΜΜΕ - Νέα Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα" - συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στην Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα
*7:10 Την είδηση για πολλούς τραυματίες και τουλάχιστον δύο νεκρούς τούρκους πολίτες που επέβαιναν στο τούρκικο φορτηγό πλοίο αναμεταδίδουν τα περισσότερα διεθνή μέσα. Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα" αναφέρει την πιθανότητα ύπαρξης έλληνα τραυματία σύμφωνα με το al Jazeera.

*5:52: Ανεβαίνουν και στο "Ελεύθερη Μεσόγειος" ισραηλινοί κομάντος
*5:28 Επίθεση Ισραηλινών κομάντος με πραγματικά πυρά στα πλοία. Τα 5 από τα 6 πλοία κατελήφθησαν. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τραυματίες (ίσως και νεκρούς;) αναφέρουν τούρκικα κανάλια. Το "Ελεύθερη Μεσόγειος" είναι αυτή τη στιγμή το μόνο ελεύθερο πλοίο.
* 01:15 Τα πλοία συνεχίζουν προς τη Γάζα με πυκνό σχηματισμό και πλήρη ταχύτηταά. Ακούστε την ανταπόκριση του Άρη Χατζηστεφάνου (δεξιά κάτω από το χάρτη)
* 11:50 Λιγότερα από 100 μίλια από τις ακτές της Γάζας, σε διεθνή ύδατα. 2 ισραηλινά πολεμικά πλοία πλησίασαν το Maavi Marmara και ζήτησαν τα στοιχεία του. Το πλήρωμα κάλεσε τους επιβάτες να φορέσουν σωσίβια.

* Ο Στόλος της ελευθερίας ξεκίνησε. Θα πλεύσουν σήμερα ως τα όρια των διεθνών υδάτων περίπου 100 μίλια από τη Γάζα. Το πρωί θα ξεκινήσουν για την τελική φάση του ταξιδιού.

*Δελτίο τύπου από το "Ένα καράβι για τη Γάζα" σχετικά με την Ισραηλινή προπαγάνδα ότι τα πλοία μεταφέρουν όπλα

* Τηλεφωνική ανταπόκριση του Άρη Χατζηστεφάνου από το Mavi Marmara (δεξιά στήλη κάτω από το χάρτη)

* Τα πλοία συγκεντρωμένα στο σημείο συνάντησης προετοιμάζονται για αναχώρηση. Αποφασίστηκε καθυστέρηση μιάς ημέρας προκειμένου να αποφύγουν πιθανή επίθεση από τους Ισραηλινούς τις νυχτερινές ώρες.

* Ξεπέρασε τα μηχανικά προβλήματα το Challenger I και ενώθηκε με τα υπόλοιπα 5 πλοία