Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Προορισμός Γάζα: 28 & 29

Όλα τα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας με σχεδόν 700 ακτιβιστές από δεκάδες χώρες και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, έχουν φτάσει στο σημείο συνάντησης στα διεθνή ύδατα νοτιοανατολικά της Κύπρου, από όπου και θα ξεκινήσουν για να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας, .πιθανότατα το πρωί της Κυριακής.

Λόγω μηχανικών προβλημάτων η αποστολή αποτελείται τελικά από πέντε πλοία. Το τούρκικο επιβατηγό «Mavi Marmara» που μεταφέρει και τους περισσότερους επιβάτες, δύο ακόμα τούρκικα πλοία και τα δύο ελληνικά, το επιβατηγό «Σφενδόνη» και το φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος». Τα δύο πλοία του Free Gaza Movement που δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν μετεβίβασαν τους επιβάτες τους στο «Mavi Marmara». Η Κυπριακή κυβέρνηση για αρκετές ώρες δεν επέτρεπε στο Challenger II, με καπετάνιο τον Γιώργο Κλώντζα, να βγει στη στεριά παρότι έμπαζε νερά. Όπως κατήγγειλαν σε κυπριακά και διεθνή ΜΜΕ ο καπετάνιος και μέλη του πληρώματος, ο επιθεωρητής που έστειλε το Λιμενικό της Κύπρου τους είπε να πάνε το σκάφος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο! Ο καπετάνιος αρνήθηκε και χάρη στην επιμονή του το σκάφος βγήκε στη Λεμεσό. Αντίθετα, το Challenger I βγήκε αναγκαστικά στην Αμμόχωστο. Το ιρλανδικό φορτηγό "Ρέιτσελ Κόρι" που συμπλήρωνε αρχικά την αποστολή είναι μεν στη Μεσόγειο, αλλά δεν προλαβαίνει να φτάσει και να ενωθεί με τα υπόλοιπα

Η κυβέρνηση της Κύπρου απαγόρευσε σε βουλευτές ευρωπαϊκών χωρών - μεταξύ των οποίων 2 Έλληνες-, στον Κύπριο ευρωβουλευτή Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, σε δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και σε άλλους πολίτες να αποπλεύσουν, με ιδιωτικά μέσα, από κυπριακό λιμάνι προκειμένου να ενσωματωθούν στην αποστολή. Σχεδόν όλη η ημέρα πέρασε με τα μέλη της αποστολής να πηγαίνουν από το ένα λιμάνι στο άλλο τριγυρισμένοι από αστυνομικούς, λιμενικούς και με ελικόπτερα να τους παρακολουθούν. Η απαγόρευση ήταν ρητή. Όποιος καπετάνιος έστω και φουσκωτού τους επιβιβάσει με προορισμό τα πλοία του «Στόλου της ελευθερίας» στα διεθνή ύδατα θα συλληφθεί. Μετά από πολύ ταλαιπωρία και προσπάθειες, πολλοί ευρωπαίοι βουλευτές, απογοητευμένοι από τη στάση της Κυπριακής κυβέρνησης αναγκάστηκαν να περάσουν στα κατεχόμενα και να φύγουν για τα καράβια από το λιμάνι της Αμμοχώστου. Οι εννέα Κύπριοι και οι δύο Έλληνες βουλευτές δεν ακολούθησαν τους υπόλοιπους. (Διαβάστε ανακοίνωση από το «Ελεύθερη Μεσόγειος» σχετικά με τη στάση της Κυπριακής κυβέρνησης – Ακούστε τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη)

Το ταξίδι προς τη Γάζα συνεχίζεται. Οι απειλές του Ισραήλ πως θα εμποδίσει το «Στόλο της Ελευθερίας» να προσεγγίσει τις ακτές της Γάζας, ακόμα και με τη βία δεν πτοούν την αποστολή. (Διαβάστε την ανταπόκριση του Πάνου Χαρίτου σχετικά με τα σχέδια των ισραηλινών) δεν πτοούν την αποστολή. Η αλληλεγγύη προς τον αδούλωτο Παλαιστινιακό λαό και την άσβεστη Αντίστασή του θα νικήσει.