Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

21 Μάη αναχωρούν από τον Πειραιά τα πλοία για τη Γάζα

Πηγή: http://www.shiptogaza.gr 19 Μάη 2010

Μ' ΕΝΑΝ ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΟΛΟ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ν’ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2010

Σχεδόν δύο χρόνια μετά από τον Αύγουστο 2008, οπότε έγινε η πρώτη επιτυχής προσπάθεια σπασίματος του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, σαλπάρουμε και πάλι! Εννέα πλοία, εκ των οποίων τα 5 επιβατηγά με 700 περίπου επιβαίνοντες προερχόμενοι από περισσότερες από 50 χώρες, και 4 φορτηγά με 8.000 τόνους φορτίου (τσιμέντο, προκατασκευασμένες κατοικίες, άλλα οικοδομικά υλικά, ιατρικό εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό) ξεκινούν το ταξίδι με στόχο την ερχόμενη Πέμπτη 27 Μάη να φτάσουν στο λιμάνι της Γάζας.

Σκοπός της διεθνούς αποστολής δεν είναι μόνο το σπάσιμο της πολιορκίας και η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας –κυρίως οικοδομικών υλικών για να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι να χτίσουν και πάλι ότι κατέστρεψε με πολεμικές επιχειρήσεις το Ισραήλ-, αλλά και η ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο της καταπάτησης από ισραηλινής πλευράς βασικών δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων.
Η διεθνής αποστολή, η Freedom Flotilla, συγκροτείται από 6 βασικές συνιστώσες: το «Free Gaza Movement», την διεθνή πρωτοβουλία που τα 2 προηγούμενα χρόνια συντόνιζε τα ανάλογα εγχειρήματα, το «International Committee to Lift the Siege on Gaza», την πρωτοβουλία της παλαιστινιακής διασποράς με αναφορά στον αραβικό κόσμο, το «European Campaign to break the siege of Gaza», την πρωτοβουλία της παλαιστινιακής διασποράς με αναφορά στις ευρωπαϊκές χώρες, το IHH, την τούρκικη μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την σουηδική Καμπάνια «Ship to Gaza» και την ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα».
Η ελληνική Πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την σουηδική Καμπάνια, συμμετέχει στην διεθνή αποστολή με ένα φορτηγό πλοίο και 1.000 περίπου τόνους φορτίο. Τα χρήματα για την απόκτηση του πλοίου και του φορτίου μαζεύτηκαν από οικονομική εξόρμηση στις δύο χώρες. Το πλοίο αυτό, μετά το τέλος της αποστολής, πρόκειται να αποδοθεί στον παλαιστινιακό λαό, για να εξυπηρετήσει τις πρώτες ανάγκες μιας μόνιμης γραμμής θαλάσσιας επικοινωνίας της Παλαιστίνης, από λιμάνι της Λωρίδας της Γάζας, προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Καλούμε σε Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 21 Μαΐου, στις 11:00 π.μ. στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) όπου εκπρόσωποι της ελληνικής Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» θα ενημερώσουν για το ταξίδι και τις τελευταίες εξελίξεις.
Καλούμε και όλες και όλους να συμμετέχουν σε Εκδήλωση - Αποχαιρετισμό στο πλοίο, την ίδια μέρα, στις 19:00 μ.μ., στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, σε μια γιορτή αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό, να μεταφέρουμε κι εμείς δυνατά το μήνυμα για ελευθερία και δικαιοσύνη!
Το ταξίδι μας στη Γάζα θα τελειώσει όταν θ’ ανοίξουν τα θαλάσσια σύνορα της Γάζας. Ως τότε εμείς θα ταξιδεύουμε. Ως τότε εμείς θα κάνουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ότι μπορούμε, για να φτάσει η Μεσόγειος ν’ ανοίξει ως θάλασσα, κι αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ισραηλινοί εκεί, να πάψει να υπάρχει.