Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές

Πηγή: http://www.palteleg raph.com/7 Απρίλη 2010

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε δέκα ισραηλινές φυλακές ξεκίνησαν σήμερα 7 Απρίλη 2010 απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την κακομεταχείριση που υφίστανται από τις Ισραηλινές αρχές.

Οι αρχές των ισραηλινών φυλακών εδώ και τέσσερα χρόνια εμποδίζουν της οικογένειες των κρατουμένων που έρχονται από την Λωρίδα της Γάζας να τους επισκεφτούν.

Οι κρατούμενοι και τα μέλη των οικογενειών τους κακοποιούνται. Οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στις φυλακές είναι πολύ άσχημες και οι κρατούμενοι απαγορεύεται να έχουν πρόσβαση σε βιβλία. Σε ορισμένους κρατούμενους, ακόμα και σε αυτούς που είναι από την Ιερουσαλήμ, τους απαγορεύουν να τελειώσουν την εκπαίδευση τους ή να δέχονται επισκέψεις από την οικογένεια τους.

Ο Raafat Hamdouna, διευθυντής του Κέντρου Μελετών για τους Κρατούμενους, αναφέρει πως αυτή απεργία πείνας είναι η πρώτη του είδους της εδώ και χρόνια και προσθέτει πως πρέπει να υποστηριχτεί και να καλυφθεί από τα μέσα ενημέρωσης αλλά και από τα νομικά σώματα.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι υποφέρουν από την καθημερινή κακομεταχείριση, την άθλια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις έρευνες και την απαγόρευση των επισκέψεων. Συνολικά στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται 11.000 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους γυναίκες, παιδιά, άρρωστοι και τραυματίες. 115 από αυτούς βρίσκονται στην φυλακή περισσότερο από 20 χρόνια, 14 από αυτούς περισσότερο από 25 χρόνια και 3 κρατούνται για πάνω από 30 χρόνια.

PFLP: Στηρίζουμε τους απεργούς πείνας στις φυλακές της κατοχής

Πηγή: http://www.pflp.ps/english

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εκφράζει την στήριξη του στους Παλαιστίνιους κρατούμενους και απεργούς πείνας στην «μάχη των άδειων στομαχιών» στις κατοχικές φυλακές που ξεκίνησε στις 7 Απρίλη 2010. Οι κρατούμενοι απεργοί πείνας απαιτούν να τελειώσει η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από την κατοχή και να αναγνωριστούν τα πολιτικά και νομικά δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων σαν κρατούμενων πολέμου και αγωνιστών της ελευθερίας που φυλακίστηκαν για τον αγώνα τους για αυτοδιάθεση.

Το PFLP αναφέρει πως η απεργία στέλνει ένα σαφές μήνυμα από τις μάζες των φυλακισμένων που βρίσκονται στις σιωνιστικές φυλακές προς όλους τους Παλαιστίνιους, τους Άραβες και τα διεθνή ιδρύματα, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν δράση. Η πράξη των κρατουμένων, συνεχίζει, ρίχνει φως στις παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης που λαμβάνουν χώρα στις ισραηλινές φυλακές και στην συνεχόμενη απαγόρευση των επισκέψεων από μέλη των οικογενειών, στην κακοποίηση των κρατουμένων και των οικογενειών τους και στις άγριες συνθήκες κράτησης. Το Μέτωπο σημειώνει ότι η καθημερινή καταπάτηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων από την κατοχή, συναντάει μόνο την σιωπή της «διεθνούς κοινότητας» και των υποτιθέμενων προασπιστών «της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η δήλωση του Μετώπου εξαίρει το ενωτικό πνεύμα των κρατουμένων σε αυτόν τον αγώνα, που συμπεριλαμβάνει κρατούμενους από όλους τους πολιτικούς χώρους και παρατάξεις, και καλεί τις κοινωνικές, λαϊκές οργανώσεις και τους επίσημους οργανισμούς να αναδείξουν σε παλαιστινιακό, αραβικό και διεθνές επίπεδο την ενότητα των κρατουμένων, να υπεραμυνθούν των δικαιωμάτων τους, να εκθέσουν την αλήθεια των ρατσιστικών και επιθετικών πρακτικών της κατοχής, να αγωνιστούν και να διασφαλίσουν τα εθνικά δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού - το δικαίωμα της επιστροφής, της αυτοδιάθεσης, της ανεξαρτησίας- και να ανατρέψουν τα σχέδια της κατοχής που θέλει να καταστείλει τον παλαιστινιακό αγώνα και να υποσκάψει το ηθικό του λαού.
Το PFLP επαναβεβαιώνει την ανάγκη για συστηματική δράση μέσα στο 2010 με στόχο την απελευθέρωση των κρατουμένων, με την αναβάθμιση του ρόλου του κινήματος των φυλακισμένων στην πολιτική ηγεσία του Παλαιστινιακού λαού και την υιοθέτηση μιας εθνικής ατζέντας που θα επικεντρώνεται στο να πετύχει την απελευθέρωση των κρατουμένων, να προστατέψει τα δικαιώματα των ίδιων και των οικογενειών τους και θα τονίζει τον προφανή ρόλο τους στον αγώνα για την εθνική απελευθέρωση.