Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ισραηλινή διαταγή για την εκδίωξη χιλιάδων Παλαιστινίων και ξένων πολιτών από τη Δυτική Όχθη

Πηγή: IMEMC, 12 Απρίλη 2010

Η Ισραηλινή κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει την εφαρμογή μιας νέας διαταγής που θα οδηγήσει στην εκδίωξη χιλιάδων Παλαιστινίων και ξένων πολιτών που ζουν στη Δυτική Όχθη. Οι προερχόμενοι από τη Γάζα που ζουν στην Δυτική Όχθη θα θεωρούνται παράνομοι και θα εκδιωχθούν. Η διαταγή στοχοποιεί κυρίως τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας που ζουν στη Δυτική Όχθη, πολλοί από αυτούς για πολλά χρόνια, αλλά δεν τους έχουν παρασχεθεί ταυτότητες Δυτικής Όχθης ή άδειες διαμονής. Η διαταγή περιλαμβάνει επίσης πολίτες ξένων χωρών που είναι παντρεμένοι με Παλαιστίνιους, ακόμα και Άραβες κατοίκους του Ισραήλ παντρεμένους με Παλαιστίνιους και άτομα που ζουν στη Δυτική Όχθη αλλά το Ισραήλ δεν τους έχει ποτέ χορηγήσει άδεια γι’ αυτό.

Όπως αναφέρει η Ισραηλινή καθημερινή εφημερίδα Haaretz, η διαταγή είναι διφορούμενη καθώς χρησιμοποιεί τον όρο "infiltrator" (αυτός που διείσδυσε) για να περιγράψει Παλαιστίνιους κατοίκους της Ιερουσαλήμ, πολίτες άλλων χωρών, ακόμα και χωρών που έχουν δεσμούς και στενές σχέσεις με το Ισραήλ όπως οι ΗΠΑ. Δίνει επίσης στο στρατό την εξουσιοδότηση να αποφασίζει ποιος θα μείνει και ποιος θα εκδιωχθεί. Κύριος στόχος της διαταγής είναι οι Παλαιστίνιοι που έχουν ταυτότητες Γάζας και οι ξένοι σύζυγοι Παλαιστίνιων που ζουν στη Δυτική Όχθη. Αν και τα ισραηλινά δικαστήρια ως τώρα κατάφερναν να ξεπεράσουν τέτοιες περιπτώσεις εκδίωξης που εξέδιδε ο στρατός, ο νέος νόμος θα παράσχει στις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πλήρη αρμοδιότητα για τέτοια ζητήματα.

Η Ισραηλινή ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα Hamoked, η οποία εστιάζει στην ελευθερία της μετακίνησης κάλεσε τον Ισραηλινό στρατό να ακυρώσει τη διαταγή. Όπως αναφέρει από τους περισσότερους από όσους ζουν τώρα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δεν απαιτήθηκε ποτέ να πάρουν άδεια γι’ αυτό, και προσθέτει πως η χρήση του όρου "infiltrator", σ’ αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να εφαρμοστεί και σε Ισραηλινούς και ξένους πολίτες.

Ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Δρ. Saeb Erekat, περιέγραψε την απόφαση του Ισραήλ ως πράξη εθνοκάθαρσης ενάντια σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και πρόσθεσε πως πρόκειται για ακόμα μία παραβίαση και κλιμάκωση του Ισραήλ. Είπε επίσης πως απέστειλε επιστολές στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τη Ρωσία σχετικά με το ζήτημα. Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, Nabil Shaath, δήλωσε πως πρόκειται για «ένα ακόμα επεισόδιο της εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων», ενώ η καθοδηγούμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση της Γάζας, καταδίκασε την απόφαση και κάλεσε τους αντιπάλους της του κινήματος της Φατάχ να σταματήσουν τις συνομιλίες με την κατοχή.

Οι κύριοι στόχοι της νέας αυτής απόφασης είναι οι προερχόμενοι από τη Γάζα, οποιοσδήποτε έχει τον έναν ή και τους δύο γονείς του να προέρχονται από τη Γάζα, Παλαιστίνοι που έχασαν τα δικαιώματα διαμονής τους εξαιτίας των Ισραηλινών «νόμων» και πολίτες ξένων χωρών που έχουν παντρευτεί και ζουν στη Δυτική Όχθη. Αφορά επίσης Παλαιστίνους από τη Γάζα που μετακόμισαν στην Δυτική Όχθη και τους χορηγήθηκε οικογενειακή επανένωση τα τελευταία χρόνια και επιπρόσθετα Παλαιστίνιους από την Ιερουσαλήμ που ζουν στη Δυτική Όχθη, ακόμα και πολίτες χωρών που έχουν ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, ή και Εβραίους που επιλέγουν να ζουν μεταξύ Παλαιστινίων.

Η απόφαση είναι παράνομη και παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο καθώς θα οδηγήσει στην εκδίωξη χιλιάδων Παλαιστινίων και ξένων πολιτών. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιο είναι παντρεμένοι με ξένους πολίτες και η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε χωρισμό οικογενειών.