Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Παλαιστίνιοι από τη Βηθλεέμ προσπάθησαν να μπουν στα Ιεροσόλυμα

του Mazin Qumsiyeh Πηγή: www.qumsiyeh.org/rightsblog2010/ 28 Μάρτη 2010

(Η Κυριακή των Βαΐων) Ήταν μια έντονη ημέρα! Περισσότεροι από 100 ντόπιοι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι Παλαιστίνιοι μαζί με διεθνείς – ανάμεσά τους και Ισραηλινοί – παραβίασαν την σφιχτή ασφάλεια που χωρίζει τις Παλαιστινιακές πόλεις της Βηθλεέμ από την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Γάιδαροι και άνθρωποι συνελήφθησαν!

Ήμασταν αρχικά περίπου 150 άτομα και ξεκινήσαμε από την εκκλησία της Γέννησης στις 11:45 το πρωί κρατώντας φύλλα φοινικιάς και πανό που ζητούσαν την ελευθερία της θρησκευτικής λατρείας και της μετακίνησης (όπως ορίζει και το διεθνές δίκαιο). Στη διαδήλωση συμμετείχαν και δύο άτομα καβάλα σε δύο γάιδαρους και ένα άλογο, κατ’ αναλογία της εισόδου του Ιησού στην Ιερουσαλήμ καβάλα σε ένα γαϊδουράκι. Όπως και ο Ιησούς, γνωρίζαμε πως η είσοδός μας στην Ιερουσαλήμ δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, αλλά πιστεύαμε στην καλοσύνη της ανθρωπότητας. Φτάσαμε στην κεντρική είσοδο που χρησιμοποιούν τα τουριστικά λεωφορεία γύρω στις 12:30 και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. Οι λίγοι στρατιώτες και αστυνομικοί που βρίσκονταν στην πύλη προσπάθησαν να την κλείσουν αλλά κατορθώσαμε να περάσουμε και η τεράστια, ύψους 8 μέτρων, μεταλλική πύλη, σταμάτησε στη μέση του κλεισίματος ίσως από κάποιον μηχανισμό ασφαλείας καθώς δεκάδες άνθρωποι περνούσαν και αν συνεχίζονταν το κλείσιμο μπορεί κάποιος να τραυματίζονταν.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να κλείσουν άλλα φράγματα, αλλά συνεχίσαμε να προχωράμε. Ο Ισραηλινός στρατός κινητοποιήθηκε και σύντομα έφτασαν αρκετά στρατιωτικά τζιπ που απέκλεισαν τον δρόμο στη μέση της απόστασης μεταξύ της πύλης και του Deir Mar Elias, του μοναστηριού που βρίσκεται στην άκρη της πόλης. Μας έκλεισαν τον δρόμο. Ο Ibrahim Salah καβάλα στο γάιδαρό του μιλούσε στους στρατιώτες στα Εβραϊκά και ρωτούσε γιατί δεν μπορούμε να πάμε στην Ιερουσαλήμ αφού είναι δικαίωμά μας να ταξιδεύουμε. Ήταν ο πρώτος που δέχτηκε επίθεση. Τον έριξαν βίαια από το γάιδαρο και τον συνέλαβαν. Το επόμενο θύμα ήταν μια Αμερικανίδα και μετά αρκετοί Παλαιστίνιοι. Όλοι ρίχτηκαν βίαια στο έδαφος παρόλο που περπατούσαν ειρηνικά πίσω προς την πύλη. Φάνηκε σαν μια υπολογισμένη κίνηση για να τιμωρήσουν μερικούς από εμάς έτσι ώστε να δοθεί ένα μήνυμα στους υπόλοιπους να μην προσπαθήσουν ξανά κάτι παρόμοιο.

Περίπου 60 από εμάς καταλήξαμε περικυκλωμένοι μεταξύ ενός τοίχου, ενός λόφου, μιας πύλης και μιας αλυσίδας αστυνομικών. Περιμέναμε πως θα μας συνελάμβαναν όλους, αλλά οι αστυνομικοί τελικά συνέλαβαν τυχαία ανθρώπους που πίστευαν πως ήταν οι βασικοί διοργανωτές.

Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα. Οι Ισραηλινές δυνάμεις άφησαν ελεύθερους 4 Ισραηλινούς και έναν αμερικάνο φοιτητή και κράτησαν 11 από τους Παλαιστίνιους που απήγαγαν τους οποίους κατηγορούν για «ενθάρρυνση», «συμμετοχή σε διαμαρτυρία χωρίς άδεια», «είσοδο στο Ισραήλ» χωρίς άδεια (λες και η κατεχόμενη Αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι Ισραήλ), και «παρεμπόδιση του έργου της αστυνομίας», κατηγορίες τις οποίες οι δικηγόροι θα αποδείξουν πως είναι αστήριχτες. Αλλά, όπως και να έχει, το κίνημα της λαϊκής αντίστασης μεγαλώνει και είναι πρόθυμο να πληρώσει το τίμημα για τέτοια σημαντικά, όπως αυτό κατορθώματα.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως ένας γάιδαρος και ένα άλογο που ανήκουν στον Ibrahim συνελήφθησαν κι αυτά από τον ισχυρό στρατό του Ισραηλινού απαρτχάιντ, γιατί κι αυτά χρειάζονταν άδεια για να περάσουν στην Ιερουσαλήμ. Ίσως απόψε να γίνουν κι άλλες συλλήψεις. Η καταστολή το μόνο που κάνει είναι να δυναμώνει τη συλλογική μας θέληση να συνεχίσουμε. Είμαστε όλοι συνεπαρμένοι από αυτή την επιτυχία μας. Η είσοδός μας στην Ιερουσαλήμ πέρα από το τείχος του απαρτχάιντ, την Κυριακή των Βαΐων, έδειξε τι μπορεί να πετύχει η λαϊκή αντίσταση. Μιλώντας με έναν από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν, μου ανέφερε πως έχουν όλοι καλό ηθικό και διατηρούν τη συνοχή τους.

Την ώρα που μαθαίνουμε πως οι «Άραβες ηγέτες» συναντήθηκα στην Λιβύη και εξέδωσαν κι άλλες άχρηστες διακηρύξεις, η λαϊκή αντίσταση εδώ, γιορτάζει αυτή τη νίκη στη Βηθλεέμ και θα εργαστεί για να πετύχει κι άλλες νίκες.

Ακολουθούν τα ονόματα των 11 φίλων μας που απήγαγε ο Ισραηλινός στρατός γιατί τόλμησαν να κάνουν αυτό που κάθε άνθρωπος στη γη έχει δικαίωμα να κάνει: να μετακινηθούν ελευθέρα μέσα στην ίδια τους τη χώρα.
Abbas Zaki, μέλος της κεντρική επιτροπής της Fatah
Ibrahim Salah, από τη Βηθλεέμ
Mohammad Al-Hubani, από τη Βηθλεέμ
Mahmoud Zawahreh, Al-Ma’sara
Fadi Hamad, Φωτογράφος του Associated Press από τη Βηθλεέμ
Hassen Breijeiyah, Al-Ma'sara
Marwan Fararjeh, Βηθλεέμ
Toni Shahwwan, Beit Jala
Ahmad Al-Azza, από το προσφυγικό στρατόπεδο Azza
Shadi Fawaghreh, Wad Rahhal
Marwan Abushaaban

Οι Χριστιανοί Παλαιστίνιοι απαιτούν να μπορούν να μπουν στην Ιερουσαλήμ χωρίς το καθεστώς των ειδικών αδειών (δείτε και εδώ http://www.imemc.org/article/58203). Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για όλους τους Παλαιστίνιους ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους. Το τρένο της ελευθερίας είναι στο δρόμο και καλούμαστε όλοι να επιβιβαστούμε.