Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Έκθεση: 55% των ισραηλινών εποίκων βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ

Πηγή : www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=272684 30 Μάρτη 2010

Φώτο: Γενική άποψη του επικοισμού μόνο για Ισραηλινούς Ma'ale Zaytim στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ στις 11 Δεκεμβρίου 2006.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη η Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία PCBS για την Ημέρα της Γης, εκτιμά πως περισσότερο από το 85% της Παλαιστινιακής γης παραμένει υπό ισραηλινό έλεγχο, με το 55% του συνολικού αριθμού των εποίκων της Δυτικής Όχθης να βρίσκονται στην ευρύτερη περιφέρεια της Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με την PCBS και με στοιχεία του 2008, ο αριθμός των αυτοσχέδιων εποικισμών (outposts), εποικισμών και στρατιωτικών βάσεων στη Δυτική Όχθη ανέρχονται σε 440 με το μεγαλύτερο αριθμό των εποίκων να βρίσκονται στην Ιερουσαλήμ. Ο αριθμός των Ισραηλινών που ζουν σε παράνομους εποικισμούς σε όλη της περιφέρεια της Ιερουσαλήμ, όπως στον εποικισμό Gilo κοντά στην Βηθλεέμ, έφτασε τους 261.885 από τους οποίους οι 198.458 ζουν σε εποικισμούς στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση "Από δημογραφική άποψη, το ποσοστό των εποίκων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το 2008 ανέρχονταν στο 17,2% του συνόλου των ατόμων που ζουν στη Δυτική Όχθη».

Ιερουσαλήμ: κατεδαφίσεις και πρόστιμα εις βάρος των Παλαιστίνιων ιδιοκτητών κατοικιών

Όπως αναφέρει η PCBS, μεταξύ 2004 και 2008, επιβλήθηκαν σε Παλαιστίνιους κατοίκους της Ιερουσαλήμ πρόστιμα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, περιορίζοντας τη δυνατότητα τους να οικοδομήσουν στην Ιερουσαλήμ. "Οι Ισραηλινές αρχές όχι μόνο συνέχισαν τις κατοχικές ρατσιστικές πολιτικές τους εις βάρος των Παλαιστινίων με την κατάσχεση δελτίων ταυτότητας και την κατεδάφιση σπιτιών, αλλά προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να περιορίσουν την έκδοση οικοδομικών αδειών για τους Παλαιστινίους."
Από το 2000 έως τον Ιανουάριο του 2010 κατεδαφίστηκαν 1.010 οικήματα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται κομμάτια της πόλης με «νόμιμη» ισραηλινή κυριαρχία). «Το 2009 παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των κατεδαφίσεων σπιτιών στην Ιερουσαλήμ καθώς είχαμε κατεδαφίσεις 103 οικιστικών μονάδων, εκ των οποίων 23 με αναγκαστική κατεδάφιση, με αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 569 Παλαιστινίων, ανάμεσά τους 281 παιδιά."
Εκτός από τα πρόστιμα, η PCBS αναφέρει ότι «προκειμένου οι Ισραηλινές αρχές να πετύχουν τον δημογραφικό τους στόχο, χρησιμοποίησαν πρόσθετες μεθόδους», όπως η ανάκληση του δικαιώματος παραμονής των Παλαιστινίων κατοίκων της Ιερουσαλήμ, με 8.558 Παλαιστίνιους να έχουν χάσει το δικαίωμα αυτό από το 1967, σύμφωνα με την B'Tselem. Οι 4.577 από αυτούς έχασαν το δικαίωμα παραμονής τους μέσα στο 2008.
Από το 1967 ως το 2008, περίπου 23.100 κατοικίες έχουν κατεδαφιστεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας "υπό το πρόσχημα της αντίστασης στην κατοχή ή της κατασκευής χωρίς άδεια, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ." Από αυτές, σύμφωνα με μελέτη της PLO, 13.400 κατοικίες καταστράφηκαν από το 2000 έως το τέλος Μαΐου του 2009 στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. "Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 4.100 κατοικίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς και περίπου 17.000 κτίρια που καταστράφηκαν εν μέρει στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίθεσης τον Δεκέμβριο του 2008."
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, υπάρχουν 60.000 Παλαιστινίοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που ζουν σήμερα σε κτίρια που απειλούνται με κατεδάφιση. "Οι ισραηλινές πολιτικές στέγης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ κάνουν παράνομα διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων που αποτελούν το 60% του συνολικού πληθυσμού. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαθέσει μόλις 12% σε παλαιστινιακές εγκαταστάσεις. Ακόμα και σε αυτό τη μικρή περιοχή που διατίθεται, δεν είναι πολλοί οι Παλαιστίνιοι που μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικής άδειας, διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη και δαπανηρή," όπως αναφέρει η PCBS.

555.000 στρέμματα γης κατασχέθηκαν για την κατασκευή και την επέκταση του Τείχους

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την PCBS αποκαλύπτουν ότι η απομονωμένη περιοχή μεταξύ του Τείχους και της Πράσινης Γραμμής αγγίζει τα 555.000 στρεμ, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 9,8% της Δυτικής Όχθης. Το Τείχος απομόνωσε 191 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην ανατολική περιοχή, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 3,4% της Δυτικής Όχθης.
"Το Τείχος αναμένεται να καταβροχθίσει περίπου το 46% των εδαφών της Δυτικής Όχθης από τα οποία 10% είναι απομονωμένες περιοχές δυτικά του τείχους και 4% στην Ιερουσαλήμ. Η κοιλάδα του Ιορδάνη θα απομονωθεί, κατά περίπου 29% είτε από το σημερινό πρόγραμμα του χωρισμού, είτε από την κατασκευή του ανατολικού Τείχους, και 3,5% θα καταπατηθούν από παρακαμπτήριους δρόμους και οικισμούς στο υπόλοιπο της κεντρικής Δυτικής Όχθης. "
Το Ισραήλ έχει επίσης δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Λωρίδας της Γάζας, με πλάτος μεγαλύτερο από 1.500 μ. και μήκος 58 χιλιόμετρα που σύμφωνα με την PCBS "θα αποκόβει 87 τετραγ. χιλιόμετρα της συνολικής έκτασης της Λωρίδας της Γάζας (η οποία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες στον κόσμο) παραδίνοντάς ουσιαστικά σε Ισραηλινό έλεγχο το 24% της Λωρίδας της Γάζας".